Annons

Widman: Ryssland är ett hot

Ordförande i försvarsutskottet Allan Widman (L) är kritisk till att regeringen försöker förbättra relationen till Ryssland.

"Att Ryssland inte skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige är inte korrekt", säger han till TT.

Bild:TT

Widman reagerar på den intervju Margot Wallström gett till Dagens Nyheter precis inför besöket i Moskva. Där får Wallström frågan om hon betraktar Ryssland som ett säkerhetshot mot Sverige.

"Nej, det gör jag inte. Vi måste döma efter hur de agerar", svarar Wallström och återupprepar beskedet från utrikesdeklarationen i förra veckan om en "bred ansats" gentemot Ryssland.

Det handlar både om att vidmakthålla sanktionerna och kritiken mot annekteringen av Krim och att försöka finna samarbete på områden där det är möjligt. Allan Widman reagerar på Wallströms svar.

"Att Ryssland inte skulle utgöra ett säkerhetshot är objektivt inte korrekt. Försvarets forskningsinstitut konstaterade för en tid sedan att Ryssland uppnått en militär överlägsenhet i Europa. Sammantaget utgör de ett potentiellt hot mot hela Europa", säger han.

"Hon drar undan mattan för hela inriktningsbeslutet för det svenska försvaret", säger Widman.

Han ifrågasätter hela besöket i Moskva.

"Jag är tveksam till att vi har de här relationerna på bilateral basis. Det är äventyrligt. Sverige kan inte återställa några normala relationer med Ryssland så länge Krim är annekterat och oroligheterna pågår i östra Ukraina. Det utgår jag ifrån att regeringen också inser", säger Widman.

Moderaternas Karin Enström tycker att det är bra att utrikesministern besöker Moskva och att hon tydligt understryker att kritiken mot annekteringen av Krim kvarstår. Däremot är hon orolig för att Sverige ska göra några eftergifter utan att Ryssland ger något.

"Vi är bekymrade över att man bjuder in den ryske försvarsattachén i försvarsprogrammet igen och att det kanske finns fler delar där Sverige är berett att göra eftergifter för att det skulle kännas bättre att ha en mer normal relation, utan att man får något tillbaka från Ryssland", säger Enström till TT.

Centerns talesperson Kerstin Lundgren ser ett förtäckt hot i den ryske utrikesministern Lavrovs kommentar om svensk alliansfrihet.

"Att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov försöker styra Sveriges säkerhetspolitik var tydligt när han markerade att vår alliansfrihet är viktig för säkerheten i regionen. Med det menar han att vi och Finland borde stå utanför Nato, det finns ingen annan tolkning", säger hon i en skriftlig kommentar.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?