1515

WHO-topp: Labbanställd kan ha utlöst pandemin

Det kan inte uteslutas att coronapandemin startade med en laboratorieanställd i kinesiska Wuhan som smittats vid kontakt med fladdermöss. Det säger Peter Embarek, som ledde WHO:s undersökningar i Kina i januari då man försökte spåra ursprunget till covid-19, till danska TV2.

Peter Embarek i Wuhan i januari.
Peter Embarek i Wuhan i januari.

”En anställd som smittades ute på fältet vid provtagning hör till en av de sannolika hypoteserna”, säger Embarek i intervjun.

Experterna har tidigare konstaterat att det är sannolikt att pandemin började med att en fladdermus smittade en människa. Denna första människa att smittas kan alltså ha varit en person i Wuhan som bedrev forskning om fladdermöss, enligt Embarek.

”Det skulle alltså i så fall vara en laboratorieanställd i stället för en vanlig invånare eller annan person som har regelbunden kontakt med fladdermöss”, säger den danske WHO-toppen.

Han understryker dock att WHO:s experter inte hittade några direkta bevis för att det ursprungliga covidutbrottet kan kopplas till fladdermusforskning i Wuhan, men däremot att det finns vissa omständigheter som kan tala för teorin borde utredas grundligare.

Efter besöket i Kina sade WHO:s experter att det var ”extremt osannolikt” att smittspridningen kunde kopplas till ett labb i Wuhan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?