1515
Annons

WHO släpps in i Kina efter ett år av virusdöd

För ett år sedan rapporterade Kina sitt första dödsfall i covid-19 – men fortfarande är virusets ursprung höljt i dunkel. Världshälsoorganisationen WHO hoppas på svar när de nu släpps in i landet för att undersöka saken.

Den 11 januari 2020 meddelade Kina att en 61-årig man avlidit efter det att han smittats av coronaviruset i Wuhan. Sedan dess har närmare två miljoner bekräftat smittade dött – världen över.

Efter att i flera veckor ha fått höra att viruset gick att kontrollera och inte var särskilt smittsamt infördes nedstängning för Wuhans elva miljoner invånare den 23 januari 2020. I dag tycks vardagen ha återvänt och mycket är som det brukar, åtminstone på ytan.

Den numera ökända marknaden, där den 61-åriga mannen och flera andra av de första som insjuknade brukade handla, är dock fortfarande stängd. Men de internationella WHO-experter – som efter många om och men från kinesiska myndigheter släpps in i landet – kommer sannolikt att vilja resa dit för att få fram mer information om viruset. Men deras schema har inte offentliggjorts och först väntar två veckor i karantän.

WHO-delegationen väntas till Kina på torsdag. Deras ursprungsplan var att anlända tidigt i januari, men deras visum godkändes först inte. Men nu kommer WHO:s experter och kinesiska forskare att bedriva gemensamt forskningsarbete kring covid-19, enligt Kinas hälsomyndighet.

Samtidigt har Kina registrerat sin största ökning av dagliga covidfall på över fem månader. I söndags noterades 103 nya fall, de flesta i Hebeiprovinsen, vilket var den högsta siffran sedan 127 fall rapporterades 30 juli, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kina har kritiserats för sin hantering av viruset i början av pandemin, bland annat för försök att tysta visselblåsare och underrapportering av antalet fall de första veckorna.

I dag råder dock i princip konsensus kring att de första kända fallen kan kopplas till just Huananmarknaden i Wuhan, där vilda djur såldes som mat. Men där upphör spåren. Virusets ursprung är fortfarande höljt i dunkel och knäckfrågan är hur det överfördes från djur till människa. Oberoende experter har inte släppts in på marknaden.

Wuhan försöker tvätta bort stämpeln som pandemins ”ground zero” och i intervjuer framhåller invånare hur stolta de är över stadens framgångar för att bromsa smittspridningen. Andra vågar inte uttrycka sig fritt av rädsla för repressalier.

Zhang Hai förlorade sin pappa till viruset och är kritisk till att myndigheterna i Wuhan de första veckorna tonade ned situationens allvar. Han har skickat brev till president Xi Jinping och krävt att lokala tjänstemän ska hållas ansvariga för vad som skedde fram till den 23 januari, då staden stängdes ner.

”Jag kommer inte att få ro innan dess”, säger Zhang till The Guardian.

”De försöker sälja historien om hur effektivt viruset kontrollerades här, men de försöker också radera orsaken. De försökte dölja information inledningsvis men tycks bara fokusera på slutresultatet. Det tar inte bort smärtan hos de som har förlorat familjemedlemmar.”

Innehåll från InyettAnnons

Håll koll på EU:s sanktionslista i höst: ”Därför bör svenska företag bry sig”

Efter Rysslands invasion av Ukraina pratar alla om EU:s sanktioner, men samtidigt finns det inget stöd för det enskilda företaget att faktiskt följa sanktionslistan – och det är svårt att ens veta i vilken ände man ska börja.

– Därför har vi lanserat en sanktionskontroll som är en automatiserad kontroll mot EU:s sanktionslista. På bara några sekunder får man reda på om företaget man gör eller ska göra affärer med är med på listan, förklarar Magnus Månsson, vd på fintech-bolaget Inyett.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Sanktioner är ett verktyg för att sätta press på en stat eller en aktör – och om man bryter mot dem kan straffet bli böter eller fängelse. Utvecklingen i omvärlden har gjort det allt viktigare för svenska företag och organisationer att kontrollera vilka företag och personer man faktiskt gör eller ska göra affärer, men det är också en utmaning.

– Vad är det egentligen som behöver kontrolleras? Handlar det bara om leverantörer och kunder? Eller bör även associerade företag i en koncern eller associerade personer bakom ett bolag kollas upp? Hur ofta ska man titta igenom listan – och vad gör man med svaret man får? Många företag med verksamheter som normalt inte är förknippad med risk när det kommer till sanktioner, finner sig nu osäkra och frågande till hur man bör agera på bästa sätt, säger Magnus Månsson.

– Bara att hitta vilka listor man ska ha koll på är svårt och att sedan gå igenom alla namn på listorna varje gång man gör en betalning eller skriver på ett avtal är nästintill omöjligt.

”Det handlar om människoliv”

Om man gör affärer med en individ eller ett företag som finns med på en sanktionslista stöttar man allt från krig till terrorverksamhet och penningtvätt.

– I slutändan handlar det om människoliv, vilket gör själva incitamentet att bry sig om sanktioner enormt stort. De allra flesta företag vill göra rätt för sig, men då måste det också vara enkelt att göra det.

Gör en koll i realtid

Hela idén med Inyetts automatiserade lösning är att se till att användarna gör affärer med rätt aktörer och att deras pengar inte hamnar i fel händer. Tjänsten flaggar inte bara för aktörer som är med på EU:s sanktionslista utan varnar även för andra typer av risker, misstag och bedrägerier kopplade till leverantörsbetalningar.

– Om man betalar in många fakturor per dag är det omöjligt, eller i alla fall extremt tidskrävande, att exempelvis kontrollera om leverantören har gått i konkurs, blivit av med sin F-skatt eller är ett aktivt bluffbolag. Men vår lösning kan göra det på ett ögonblick.

Läs mer om vad EU:s sanktioner innebär för din verksamhet

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera