Annons

WHO saknar svar om pandemins ursprung – se direkt i Di TV

Hur spreds covid-19 från djur till människa? Det kan experter från Kina och Världshälsoorganisationen WHO fortfarande inte svara på – trots flera veckor av virusjakt i Wuhan.

Di TV sänder direkt från presskonferensen.

Foto:Ng Han Guan/TT

Världens blickar har återigen riktats mot den kinesiska storstaden Wuhan, där covid-19 upptäcktes i december 2019. Nu gäller intresset de slutsatser som presenteras av kinesiska experter som tillsammans med en grupp från Världshälsoorganisationen WHO har jobbat för att söka svar på frågor om virusets ursprung.

”Kina och WHO har tillsammans genomfört systematisk och omfattande forskning för att undersöka ursprunget till covid-19”, säger talespersonen för den kinesiska hälsokommissionen när den uppmärksammade presskonferensen inleds i Wuhan.

Han framhåller att Kina alltid har stöttat WHO – trots att de internationella experterna först inte släpptes in i landet. De anlände till Wuhan den 14 januari, efter månader av förhandlingar och bakslag. De inledde sin utredning efter ett par veckor men WHO har spelat ner förväntningarna på vad de kunde förväntas komma fram till under besöket.

”Vi har haft två mål”, säger Peter Ben Embarek, som har lett WHO-gruppen, på presskonferensen.

”Att få ökad förståelse för vad som hände i början av virusutbrottet och vi har också försökt att förstå hur viruset uppkom och spreds till människor.”

Enligt honom har utredningen resulterat i en del ny information men inte dramatiskt förändrat bilden av virusutbrottet.

Virusutbrottet har spårats till Huananmarknaden, där bland annat vilda djur har sålts som livsmedel. Forskare har tidigare föreslagit att fladdermöss varit källan till coronaviruset och att det kan ha spridits till människor genom ett annat däggdjur. Men experterna, som fick besöka marknaden i bara en timme, kan inte presentera några nya bevis för den tesen.

Den kinesiska experten Liang Wannian säger att det sannolikt är så att viruset spreds från djur till människa, men att man inte har lyckats hitta värddjuret. Myrkottar och fladdermöss nämns som möjliga smittspridare men även minkar och kattdjur.

”Det är i nuläget inte möjligt att fastställa hur viruset introducerades till Huananmarknaden”, säger Liang.

Experterna framhåller också att det inte finns några bevis för att coronaviruset har spridits i Wuhan före december 2019. Däremot har man enats om att det inledningsvis inte bara handlade om ett kluster av smitta enbart på Huananmarknaden.

”Det fanns en bredare smittspridning”, säger Peter Ben Embarek.

Ett av de mest uppmärksammade fältbesöken som WHO-gruppen har gjort var på det laboratorium som har stått i centrum för det kontroversiella påståendet att det kan ha varit där som coronaviruset uppstod.

Tidigt under pandemin spekulerades det i att viruset hade råkat läcka ut från det virologiska institutet av misstag, men det finns inga bevis för det. USA:s tidigare president Donald Trump och hans anhängare har tagit avstamp i dessa rykten och underblåst konspirationsteorier om att Kina medvetet spridit viruset.

Peter Ben Embarek säger på presskonferensen att teorin om en läcka från laboratoriet är ”extremt osannolik” och att det inte är något som behöver utredas ytterligare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera