Annons

WHO om ny coronamedicin: "Goda nyheter"

Världshälsoorganisationen (WHO) hyllar en brittisk studie av det billiga och befintliga läkemedlet dexametason. Det har visat lovande resultat i behandlingen av coronapatienter.

Foto:Michael Kappeler

”Detta är den första behandlingsmetod som visats minska dödligheten bland patienter med covid-19 som är i behov av syrgas eller respirator”, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Läkemedelsstudien, vars preliminära resultat offentliggjordes i tisdags, är genomförd vid Universitetet i Oxford. Den visar att dexametason minskar dödligheten med 35 procent bland de patienter som endast kunde andas med hjälp av respirator, och med en femtedel bland dem som behandlades med syrgas.

Läkemedlet bidrar därmed på egen hand till att en av åtta av patienterna med respirator, som annars hade dött, nu överlever. Motsvarande effekt för patienter som får syrgas är att en av 25 som annars hade dött nu överlever, enligt forskarna.

”Det är goda nyheter och jag gratulerar den brittiska regeringen, Oxfords universitet och de många sjukhus och patienter i Storbritannien som har bidragit till detta livräddande vetenskapliga genombrott.”

Dexametason kommer omedelbart att börja användas för att behandla covid-19-patienter i Storbritannien, meddelade landets hälsominister Matt Hancock i tisdags.

Läkemedelsverket ger också grönt ljus till svenska läkare att använda kortisonet i individuella fall.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?