1515
Annons

WHO-larm: Ökningen av smittade i Europa en väckarklocka

Spridningen av coronaviruset i Europa är allvarlig och alarmerande, varnar Hans Kluge, Europachef på WHO. I Frankrike bär 5 av 100 personer viruset.

”Hur pandemin utvecklar sig härifrån är upp till oss själva”.

Foto:Henning Kaiser

I juni nådde smittspridningen sin botten, men nu i september har den tagit fart igen och Europa måste fortsätta trycka tillbaka smittan, sade Kluge under en presskonferens i Köpenhamn på torsdagen.

” Vi har bekämpat den tidigare och vi kan bekämpa den igen”.

Nästan fem miljoner människor i Europa har smittats av viruset och av dem har 227 000 mist livet, enligt WHO:s beräkningar.

Antalet nya fall per dag ligger nu på 40 000–50 000 fall, att jämföra med en daglig topp på 43 000 första april. Dock har testningen utökats betydligt sedan i våras. En ny topp nåddes 11 september då 54 000 coronafall upptäcktes på ett dygn, skriver AFP.

”Detta måste tjäna som en väckarklocka för oss alla”, fortsatte WHO-chefen.

”Trots att de här siffrorna speglar en utökad testning, visar de också en alarmerande hastighet av spridningen över regionen.”

WHO kommer också att hålla fast vid en rekommenderad karantän på 14 dagar för den som utsatts för viruset.

Frankrike är ett av de europeiska länder där en ökning av antalet smittade noterats. Torsdagens siffror visar att 5 av 100 som coronatestas bär på viruset. Motsvarande siffra i början av sommaren var 1 av 100.

”Om alla minskade sina sociala kontakter, skulle det bidra till att få ner virusspridningen”, säger den franske hälsoministern Olivier Véran på en presskonferens där han också konstaterar att familjesammankomster för närvarande utgör de största smitthärdarna.

Det senaste dygnet har 10 593 nya bekräftade fall av coronasmittade rapporterats i Frankrike. Sedan pandemin började har Frankrike registrerat drygt 31 000 döda med covid-19.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?