Annons

WHO: Internationellt vaccinsamarbete inlett

Ett internationellt samarbete har inletts för att snabbare få fram mediciner, vaccin och tester för coronaviruset.

Målet är att göra ett framtida vaccin tillgängligt för alla världens invånare.

”Det här samarbetet – för att snabba på utvecklingen, produktionen och den jämställda distributionen av vacciner, diagnostisering och behandling av covid-19 – är en milstolpe”, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en videokonferens på fredagen tillsammans med världsledare och företrädare för olika organisationer.

WHO-chefen trycker på att de vacciner och behandlingar som tas fram för bekämpa coronavirusutbrottet måste göras tillgängliga på samma villkor för alla jordens invånare.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är det ett globalt mål är att i början av maj ha samlat in drygt åtta miljarder euro för att finansiera kampen mot sjukdomen.

”Det här är bara ett första steg, mer kommer att behövas i framtiden”, säger hon vid videokonferensen.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron och FN:s generalsekreterare António Guterres medverkar i konferensen.

”Vi står inför en samhällsfiende som inte liknar någon annan. En värld fri från covid-19 kräver den största offentliga hälsovårdssatsningen i historien”, säger Guterres.

USA, som meddelat att landet drar in sitt anslag till WHO, deltar inte, meddelar en källa inom organisationen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?