1515
Annons

WHO: Inget tyder på att omikron ger annorlunda symptom

Hittills finns ingen information som tyder på att den nya virusvarianten omikron ger andra symptom än tidigare varianter, skriver WHO i ett uttalande på söndagskvällen.

Foto:Johan Nilsson/TT

Enligt WHO finns inget som tyder på att omikron ger andra symptom än de virusvarianter som tidigare fått stor spridning, till exempel delta. Organisationen skriver dock att det kommer att ta flera veckor att reda ut hur allvarligt sjuka de människor som smittas riskerar att bli.

De första rapporterna om omikron kom bland studenter, i huvudsak unga och friska individer som löper mindre risk att drabbas hårt vid infektioner.

När det gäller de existerande vaccinerna skriver WHO att organisationen ingår i ett samarbete för att reda ut hur dessa påverkas av omikron. Organisationen skriver också:

”Vaccin förblir avgörande för att minska svår sjukdom och dödsfall, inklusive det dominerande cirkulerande viruset, delta. Nuvarande vacciner förblir effektiva mot svår sjukdom och dödsfall.”

Det finns enligt WHO ”preliminära bevis” för att personer som tidigare har varit infekterade av coronaviruset löper större risk att smittas av omikron, jämfört med av tidigare kända varianter.

WHO uppmanar länder att att utöka sin sjukvårdskapacitet för att vid behov kunna hantera ett ökat antal smittofall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?