Annons

Warren Buffett hyllar Elon Musk: ”Han vinner”

I en intervju med den amerikanska journalisten Charlie Rose väljer Warren Buffett att hylla bland annat Elon Musk och Jeff Bezos för sina framgångar. 

Han pratar också om sin ålder – och hur den har påverkat honom. 

Warren Buffett och Elon Musk.
Warren Buffett och Elon Musk.Foto:Pablo Martinez Monsivais/AP / Patrick Pleul

I en intervju med Charlie Rose väljer den 91-åriga finansmogulen Warren Buffett, just nu världens femte rikaste person med en uppskattad förmögenhet på cirka 1.185 miljarder kronor, att hylla Teslas grundare och vd Elon Musk – för att han utmanar de allra största.

”Elon tar sig an General Motors, Ford och Toyota som har allt – och han vinner. Det är det som är Amerika. Något sånt här går knappt att drömma om, det är helt makalöst”, säger han enligt Business Insider.

Elon Musk är just nu världens rikaste person enligt Forbes sammanställning. Tesla-grundarens förmögenhet beräknas till motsvarande drygt 2.520 miljarder kronor. Men det är inte den enda superrika person som Warren Buffett imponeras av.

Han väljer också att hylla Amazons grundare Jeff Bezos, världens tredje rikaste person med en förmögenhet på cirka 1.690 miljarder kronor, för att ha tagit Amazon från att vara en onlinebutik för böcker till den gigant bolaget i dag är.

”Det kunde inte hända – men det gjorde det. Om han hade frågat mig ‘vad tycker du om den här idén?’ så hade jag nog bara svarat ‘Lycka till, Jeff’.”

Förutom att hylla Elon Musk och Jeff Bezos pratar Warren Buffett även om sin ålder – och hur den påverkar honom. 

”Jag minns ibland inte varför jag gick upp för trappan. Jag glömmer lätt bort namn. Jag kan inte läsa lika snabbt som jag brukade. Jag hör inte lika bra, jag kan inte se lika bra, min balans är inte lika bra – men inget av det det stör min lycka – eller mitt arbete.”

Innehåll från AfryAnnons

AFRY tar compliancehanteringen till nästa nivå: ” Vi har förmågan och verktygen industrin behöver”

Proaktiv compliancehantering är nyckeln till ett hållbart och uthålligt företagande, menar Jonas Ferngren, Senior Compliance&Quality Engineer på Specialized operational excellence på Afry.
Proaktiv compliancehantering är nyckeln till ett hållbart och uthålligt företagande, menar Jonas Ferngren, Senior Compliance&Quality Engineer på Specialized operational excellence på Afry.

Fler och omfattande uppdateringar av lagar, standarder och krav kring produktsäkerhet och miljöregelverk ställer höga krav på  företagen och kräver både kompetens och tid. Genom att digitalisera processerna hjälper AFRY företag inom alla branscher att nå högre effektivitet, minimerad risk och övergripande kontroll på sitt compliance arbete.

Regelefterlevnad, eller compliance management som det även kallas, är kontrollsystemet för att säkerställa att lagar och regler för ett företags produkter och tillverkning följs. För en global produktportfölj blir det snabbt stora mängder data från egen verksamhet såväl som underleverantörer som krävs och länkas för att kunna påvisa att alla baskrav uppfylls. Samtidigt ändras kravbilden ständigt med nya uppdateringar och tillkommande krav under en produkts livscykel.  

Stora risker

Det är en utmaning för många företag att på ett effektivt sätt både identifiera vad som ska göras och minimera eventuella risker. Följs inte reglerna riskerar man att ekonomi och varumärke skadas. 

– Det är viktigt att man ser på compliance som en investering och att hela tiden sträva mot ett proaktivt arbetssätt. Det innebär en viss kostnad men den är garanterat mindre än alternativet och när något gått fel är kostnaden är väsentligt högre, säger Jonas Ferngren, Senior Compliance & Quality Engineer på Specialized operational excellence på Afry, en enhet som fokuserar på regelefterlevnad inom systemförsäljning, produktutveckling, produktion och eftermarknad. 

Plattform effektiviserar compliancehanteringen

Genom att digitalisera processerna kring regelefterlevnad vill Afry hjälpa företag att förflytta sig mot ett mer proaktivt förhållningssätt. Ett led i digitaliseringen var förvärvet av ZERT, ett företag med cloudbaserade lösningar som samlar risk- och kravhantering på ett och samma ställe. Plattformen gör det enkelt för företag att såväl identifiera som värdera och kommunicera riskerna.

– Det är en kraftfull SaaS-plattform som ökar företags effektivitet och minskar riskerna. Systemet har den funktionalitet som företagen behöver för att tydligt visualisera var man befinner sig i de olika processerna på ett spårbart och kvalitetssäkrat sätt. Verksamheten som förvaltar och supportar lösningen är även ISO 27001-certifierad för att ge kunderna en trygghet kring informationssäkerhet, säger Jonas Ferngren. 

Rådgivning och tydlig uppföljning

För en avancerad produkt eller maskin med hårdvara, trådlös kommunikation, kemikalier, mjukvara med mera blir regelverken fort komplexa. Då har man har stor nytta av rådgivning och effektivt systemstöd. Genom sin bredd har Afry kompetens som täcker de flesta marknader och branschspecifika krav. 

– När kunderna kommer till oss vill de ha stöd och rådgivning för att veta att man gjort det man ska. I vårt system finns checklistor mot direktiv, standarder och krav som ger en tydlig överblick. Här hjälper vi även till att skapa processer och governance för att säkerställa regelverksuppfyllnad över tid, förklarar Jonas Ferngren. 

Läs mer om AFRY här

Mer från Afry

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Afry och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera