Annons

Warren Buffett återköper aktier för rekordsumma

Investerargurun Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway återköpte aktier för 5,1 miljarder dollar i det andra kvartalet, vilket motsvarar runt 45 miljarder kronor.

Det är närmast en dubblering från föregående kvartal, rapporterar CNBC.  

Warren Buffett tillsammans med parhästen Charlie Munger.
Warren Buffett tillsammans med parhästen Charlie Munger.Foto:AP

Trots det svällde investmentbolagets enorma kassa i kvartalet och uppgår nu till nästan 147 miljarder dollar – nästan 1.300 miljarder kronor. 

Berkshire Hathaways verksamhet tog en coronasmäll under kvartalet och rörelseresultatet minskade med 10 procent till 5,5 miljarder dollar. Börsrallyt under sommaren tryckte dock upp nettoresultatet till 26,3 miljarder dollar, vilket är en kraftig ökning från föregående år då nettoresultatet var 14 miljarder dollar.

Warren Buffett har tidigare lyft fram att rörelseresultatet är det viktigaste måttet eftersom att nettoresultatet svänger kraftigt beroende på börsutvecklingen.

”Det ger siffror för nettoresultatet per aktie som kan vara extremt vilseledande för investerare som har liten eller ingen kunskap alls om redovisningsregler”, skrev Warren Buffett i rapporten för kvartal ett. 

Warren Buffett intog under kvartalet en mer försiktig inställning till börsen och nettosålde aktier för nästan 13 miljarder dollar, där han bland annat dumpade hela sitt innehav i de amerikanska flygbolag Delta, American, Southwest och United.

Samtidigt har investeraren under juli stortankat aktier i Bank of America och Berkshire Hathaway äger nu 998 miljoner aktier i banken och är därmed största ägare. 

Flera av Berkshires tyngsta innehav har rusat sedan coronabotten på börsen i mars. Apple, som är investmentbolagets största innehav, har nästan dubblerats sedan botten 23 mars, medan Amazon rusat 66 procent. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?