Annons

Wallström undvek kritik mot Kina

Utrikesminister Margot Wallström (S) undvek att kritisera Kina i utrikesdeklarationen.

Den fängslade svensken Gui Minhai nämns inte.

Den senaste tiden har Kina höjt tonläget mot Sverige efter att regeringen krävt att den svenske förläggaren Gui Minhai släpps. Wallström uttryckte sig dock försiktigt om Kina i riksdagens utrikesdebatt.

Kina nämns bara kort på ett ställe i regeringens utrikesdeklaration.

"Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna", står det i deklarationen.

Den fängslade Gui Minhai nämns inte alls.

Wallström uppgav att den svenska utrikesförvaltningen arbetar dygnet runt för svenskar i nöd. "Vi hanterar flera mycket svåra ärenden, och ett antal namn är välkända för alla i den här kammaren. Vi agerar alltid med deras bästa för ögonen", står det i deklarationen.

Inte heller oppositionens utrikespolitiska talespersoner tog upp Gui Minhai eller kritiserade brist på mänskliga rättigheter i Kina i den första delen av utrikesdebatten.

Moderaternas Jonas Jacobsson Gjörtler kritiserade däremot regeringen för att fokusera för mycket på FN och för lite på Östersjösamarbetet, EU och relationen till USA. Han anklagade också regeringen för att "stänga dörren bakvägen" till ett Natomedlemskap genom att överväga att skriva under konventionen om ett kärnvapenförbud.

Även Centerns Kerstin Lundgren kritiserade regeringens nej till Natomedlemskap. Hon undrade varför Sverige bara ska hoppas på hjälp från EU och nordliga grannar när det finns möjlighet att få försvarsgarantier.

I utrikesdeklarationen konstaterar regeringen att Sveriges säkerhetspolitiska linje ligger fast. "Vår militära alliansfrihet tjänar oss väl och bidrar till stabilitet och säkerhet i norra Europa", står det. Regeringen tillägger att det bland annat förutsätter fördjupade försvarssamarbeten, särskilt med Finland, och en trovärdig nationell försvarsförmåga.

Flera partier kritiserade Sveriges linje i konflikten mellan Israel och palestinierna.

Sverigedemokraternas Markus Wiechel hävdade att svenskt bistånd till den palestinska myndigheten går till terrorism och till antisemitisk propaganda. Wallström kontrade med att biståndet går via EU och att EU:s kontroll fungerar väl.

– Svenskt bistånd går inte till terrorister. Så är det bara, säger Wallström.

Liberalernas Birgitta Ohlsson tyckte att regeringen borde ställa demokratikrav på den palestinska myndigheten, till exempel att det är dags att hålla val. Kristdemokraternas Sofia Damm anser att Sverige för ofta "pekar finger" åt Israel och att det främst är Iran som skapar instabilitet i Mellanöstern.

Vänsterpartiets Yasmine Posio Nilsson angrep regeringen för att inte vara tillräckligt hård mot Turkiet och det turkiska militära angreppet mot kurderna i regionen Afrin i norra Syrien.

I utrikesdeklarationen står att utvecklingen i Turkiet "inklusive återkommande konflikter med kurdiska grupper, är djupt oroande. Det gäller också attackerna i Afrin i norra Syrien".

Trots kritiken landar regeringen i att EU inte bör stänga dörren för turkiskt EU-medlemskap.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?