ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 24 FEB Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR
ANNONS

Wallström till Sydkorea i känsligt läge

  • Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Wiktor Nummelin/TT

På söndag åker utrikesminister Margot Wallström till Sydkorea. Resan följer efter ett besök av en nordkoreansk delegation i Stockholm och intensiva kontakter med USA:s utrikesminister Rex Tillerson.

Margot Wallström är inbjuden av sin sydkoreanska kollega Kang Kyung Wha, en gammal bekant sedan Wallströms tid i FN. De kommer att diskutera den spända situationen på den koreanska halvön och de små steg till upptining som skett i samband med de olympiska spelen i Pyeongchang i Sydkorea.

Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt. Det innebär att Sverige agerar som mellanhand för länder som saknar diplomatisk representation i Nordkorea, bland annat USA.

"Vi har kontakter på högsta politiska nivå i Nordkorea och vi har en mycket lång diplomatisk närvaro där. De känner oss väl och litar på oss, och vi är heller inget hot. Det gör att vi kan förmedla kontakter på högsta nivå", säger Wallström.

Hon vill ändå spela ned förväntningarna om Sveriges roll för att bidra till avspänning.

"Om det finns en chans för oss att säga att samtal kan föras, så är det klart att vi kommer att erbjuda det. Men jag tror inte att man ska ha för höga förhoppningar", säger Wallström.

Den senaste tiden har det ändå varit ovanligt många möten på hög nivå som rör den koreanska halvön.

Enligt uppgift till TT har till exempel kontakten mellan Margot Wallström och Rex Tillerson varit särskilt intensiv. De båda har mötts eller talat i telefon med varandra mellan fem och tio gånger de senaste två månaderna.

I mitten av januari deltog också kabinettssekreterare Annika Söder i ett möte i Vancouver som gällde den spända situationen. Värdar var USA:s och Kanadas utrikesministrar.

För ett par veckor sedan var Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-ryol på besök i Stockolm i det tysta. Syftet var bland annat att diskutera Sveriges roll som skyddsmakt.

På Wallströms agenda står också besök i Panmunjom för att träffa svensk personal där. Sverige är sedan 1953 med och övervakar vapenstilleståndsavtalet och den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. Resan kommer sedan att avslutas med att Wallström besöker Pyeongchang för att heja på de svenska OS-idrottarna.

Du har väl inte missat Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?