1515

Wallström ser Guaidó som legitim president: ”Land i förfall”

EU sätter hårdare press på Venezuelas president Nicolás Maduro. Unionen väntas erkänna oppositionsledaren Juan Guaidó som president i dag.

”I det här läget stödjer och betraktar vi Guaidó som legitim interimspresident”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) till Ekot.

Foto:Claudio Bresciani/TT

EU-länderna är eniga i sin analys av läget i Venezuela, säger Margot Wallström:

”Ett land i förfall, med brist på mat och mediciner. Med ekonomin i fritt fall, hyperinflation och jättestora problem. Och nu massdemonstrationer. Vi är också överens om att vi inte godtog valresultatet. Vi anser inte att det var fria och rättvisa val som förde Maduro till makten, och vi menar att nu måste venezuelanerna få nya fria och rättvisa val.”

Sju EU-länder med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen hade uppmanat Maduro att utlysa nyval senast nu på söndagen som gick. Annars skulle länderna betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

Nicolás Maduro avvisar dock konsekvent europeiska påtryckningar om att utlysa nyval.

”Vi accepterar inte ultimatum från någon. Det är som om jag skulle säga till EU att de har sju dagar på sig att erkänna ett självständigt Katalonien”, säger Nicolás Maduro i en intervju med den spanska tv-kanalen La Sexta.

”Det är presidentval 2024. Vi bryr oss inte det minsta om vad Europa säger om Venezuela. Europa bör se till sina egna problem, som arbetslösheten och migrationen”, fortsätter han.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger i ett uttalande under förmiddagen att Spanien nu erkänner Guaidó som president.

Guaidó sade under söndagen att han ska försöka förmå EU att bistå Venezuela med humanitär hjälp. Han sade att upp emot 300 000 personer i landet riskerar att dö på grund av att de inte får hjälp.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau pratade samma dag med Guaidó i telefon och hyllade då oppositionsledaren för hans mod och ledarskap, enligt ett uttalande från den kanadensiska regeringen.

Samtalet kom dagen innan den 14 nationer stora så kallade Limagruppen, som består av Kanada och latinamerikanska länder, ska mötas i Ottawa. Elva av Limagruppens länder har erkänt Guaidó som Venezuelas president.

"De två ledarna diskuterade betydelsen av att det internationella samfundet skickar ett tydligt budskap om den illegitima Maduroregimen och värdet av att respektera den venezuelanska konstitutionen", skriver Kanadas regering i uttalandet.

Även USA stöder Juan Guaidó. Presidenten Donald Trump har sagt att han ser ett militärt ingripande i Venezuela som ett alternativ.

”Sluta, Donald Trump. Du begår stora misstag och kommer att få blod på dina händer. Du kommer att lämna presidentskapet nedfläckad av blod”, säger Nicolás Maduro till La Sexta.

Den venezuelanske ledaren säger sig inte kunna bedöma hur stor risken för ett inbördeskrig är.

”Ingen kan ha ett säkert svar på det i dag. Det beror på ni nivåerna av galenskap och aggressivitet från imperiet i norr (USA reds anm) och deras allierade i väst.”


Innehåll från FVBAnnons

E-handeln får fjärrvärmen att växa rejält

Vi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket ökar våra värmeleveranser med 30 procent, säger Peter Waldenström.
Vi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket ökar våra värmeleveranser med 30 procent, säger Peter Waldenström.

Företag och privatpersoner vill flytta till Vaggeryd och nu ökar fjärrvärmeleveranserna med minst 30 procent. Vaggeryds Energi står därför inför sin största investering någonsin. FVB är anlitade för att ta projektet i hamn.

Pandemin har medfört att e-handeln har växt rejält och det finns ett behov av stora lager till dessa varor. I Vaggeryds kommun byggs det nu flera lager.

– Dessa bolag, men också flera andra företag i kommunen, vill ha fjärrvärme. De ser fjärrvärme som en enkel och driftsäker lösning till en vettig kostnad, säger Peter Waldenström, fjärrvärmechef på Vaggeryds Energi och fortsätter:

– Företagen frågar allt oftare om våra miljövärden på produktionen. Vi eldar fasta trädbränslen och återför all aska till skogen. Det gör att vi har mycket bra miljövärden, vilket är ett viktigt signalvärde för våra kunder.

Även många villaägare i kommunen har fjärrvärme och det finns ett stort intresse av att bygga nya småhus i Vaggeryds kommun. Nyligen släpptes tolv villatomter till försäljning och de såldes slut på 20 minuter.

Vaggeryd Energi har skrivit avtal med flera nya kunder, vilket kommer att leda till att värmeleveranserna ökar med minst 30 procent. Samtidigt som värmebehovet ökar är energibolagets nuvarande produktionsanläggningar på väg att bli för gamla. Det har medfört att Vaggeryds Energi ska genomföra bolagets största investering någonsin. De ska bygga ett värmeverk på en ny plats i kommunen och också bygga ut fjärrvärmenätet. FVB ansvarar för bland annat projektering av ledningar, upphandling, tillståndshantering och nätberäkningar.

– Vi har anlitat FVB, som har stor erfarenhet av fjärrvärmeprojekt. Vi har inte den kompetensen inom bolaget och en satsning av den här storleken måste bli rätt.

– FVB har dessutom en bredd vad gäller antalet konsulter som har stor kunskap om fjärrvärme. Om just den eller de personerna som hjälper oss slutar på FVB, så finns det flera andra som har liknande kompetens. Det är en central del i den riskanalys som vi har gjort, säger Peter Waldenström.

Om FVB Sverige AB:

I Sverige och internationellt är FVB en av de ledande energikonsulterna inom Energi, Industri, Fastighet, El & Automation samt Vatten & Avlopp. Genom deras lokalkontor i Sverige, Storbritannien, Kanada och USA erbjuder företaget ökat kundvärde genom lokal förankring på en globaliserad marknad. Målet är att med hög kompetens, stort engagemang samt effektiva och miljövänliga lösningar minska klimatpåverkan, bidra till ett hållbart samhälle och skapa lönsamhet för kunder. Läs mer om FVB Sverige här. 

 

Mer från FVB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FVB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?