Wallström: Så gick Sveriges insats i Afghanistan

Den svenska civila och militära Afghanistaninsatsen får kritik av regeringens utredare.

Många av målen har inte uppnåtts och samordningen har brustit.

 

Utredaren Tone Tingsgård och utrikesminister Margot Wallström.
Utredaren Tone Tingsgård och utrikesminister Margot Wallström.Bild:TT

Regeringens utredare Tone Tingsgård (S) presenterade på torsdagen sin utvärdering av den svenska Afghanistaninsatsen under åren 2002—2014. Under den perioden tjänstgjorde 9 000 män och kvinnor i den militära insatsen. Fem svenska soldater har dödats, liksom två afghanska tolkar. Ett 30-tal svenska soldater har skadats.

Kostnaderna för hela Sveriges engagemang, inklusive civila insatser och bistånd, beräknas till mellan 18,7 miljarder och 27,5 miljarder kronor beroende på hur man räknar.

"Biståndet har varit relevant och den militära styrkan har uppträtt korrekt och löst sina uppgifter efter bästa förmåga", säger Tingsgård.

"Samtidigt måste man konstatera att det samlade resultatet är långtifrån vad man önskat sig."

Utredaren konstaterar att den svenska insatsen inte präglades av samordning och samsyn och att de övergripande målen sällan konkretiserades på operativ eller taktisk nivå.

Utredningen har i olika dokument lyckats identifiera flera mål för Afghanistaninsatsen, till exempel minskad fattigdom, ökad säkerhet och stabilitet och stärkt ställning för kvinnor. Måluppfyllelsen bedöms vara mycket bristfällig.

Den svenska militära styrkan anses inte ha bidragit till att säkerheten upprätthållits i önskvärd utsträckning. Den har heller inte lyckats bygga upp förmågan hos de afghanska säkerhetsstyrkorna i tillräcklig grad.

Det svenska biståndet bedöms inte ha lyckats minska fattigdomen i landet. Däremot har biståndet bidragit till en positiv utveckling när det gäller utbildning och sjukvård, inte minst för kvinnor.

Målen att verka för ett demokratiskt samhälle och för att stärka kvinnors ställning bedöms ha uppnåtts enbart till viss grad. Däremot anses Försvarsmaktens förmåga ha utvecklats, till exempel förmågan att samarbeta med Nato.

Afghanistaninsatsen var den mest komplicerade och långvariga internationella insats som Sverige gjort. Utredaren föreslår för framtida insatser att regeringen inrättar en särskild funktion på statssekreterarnivå för styrning, analys och uppföljning. Regeringen uppmanas också att tidigt fastställa en övergripande strategi för komplicerade insatser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?