Annons

Wallström om Stena Impero: ”Kan bli farligt läge”

Läget i Persiska Viken är oroande och konflikten riskerar att trappas upp. Därför bör ett eventuellt svenskt deltagande i en skyddsinsats i området tänkas över noga, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

”Det här är ett väldigt besvärligt läge och det kan bli ett farligt läge.”

Foto:Naina Helén Jåma
Foto:Satellitbild

Enligt Margot Wallström arbetar regeringen aktivt med frågorna kring den svenskägda men brittiskflaggade tankerbåten Stena Impero som fortfarande hålls fast efter att ha beslagtagits av Iran förra fredagen.

”Vi använder förstås alla våra diplomatiska kontakter för att informera oss om läget och vi insisterar så som resten av EU på att Iran ska släppa båten”, säger hon.

För att andra europeiska fartyg ska undvika samma öde som Stena Impero planerar Storbritannien att tillsammans med Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark att genomföra en skyddsinsats i Persiska Viken där fartyg ska eskorteras genom Hormuzsundet. Även Spanien, Tyskland och Polen uppges ha visat intresse för att delta.

Wallström undviker att svara direkt på frågan om hon kan tänka sig ett svenskt deltagande och säger att det behövs mer information om den tilltänkta insatsen innan ett beslut kan fattas.

”Framför allt behöver man veta hur en tänkt insats från Storbritanniens sida ska se ut, med vilken slags mandat och vad kommer den att innebära”, säger hon.

Insatsen måste även samordnas med USA och Sverige deltar under torsdagen i ett möte i Tampa i Florida där USA ska presentera sina planer på framtida insatser i Hormuz.

Först och främst anser Wallström att den spända frågan bör lösas diplomatiskt.

”Det är viktigt att veta vad det kommer att leda till. I första hand vill vi se en deeskalering och inte något som riskerar att riva upp konflikten”, säger hon.

De som redan anmält sitt intresse är enligt Wallström främst stora flaggstater, det vill säga länder med fartyg som regelbundet trafikerar Hormuzsundet.

”Det är viktigt med fri sjöfart och det är viktigt att man respekterar havsrättens regler och ingen blir hjälpt av att det eskalerar och att det blir ännu större spänningar i det här området. Det är farligt.”

Enligt Wallström är risken stor att kärnenergiavtalet från 2015 äventyras av krisen.

”Man märker att Iran medvetet pressar gränserna för tålamodet för kärnavtalet”, säger hon och tillägger att avtalet är viktigt att värna om då det hindrat Iran från att skaffa sig kärnvapen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?