1515
Annons

Wallström om Stena Impero: ”Kan bli farligt läge”

Läget i Persiska Viken är oroande och konflikten riskerar att trappas upp. Därför bör ett eventuellt svenskt deltagande i en skyddsinsats i området tänkas över noga, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

”Det här är ett väldigt besvärligt läge och det kan bli ett farligt läge.”

Foto:Naina Helén Jåma
Foto:Satellitbild

Enligt Margot Wallström arbetar regeringen aktivt med frågorna kring den svenskägda men brittiskflaggade tankerbåten Stena Impero som fortfarande hålls fast efter att ha beslagtagits av Iran förra fredagen.

”Vi använder förstås alla våra diplomatiska kontakter för att informera oss om läget och vi insisterar så som resten av EU på att Iran ska släppa båten”, säger hon.

För att andra europeiska fartyg ska undvika samma öde som Stena Impero planerar Storbritannien att tillsammans med Frankrike, Italien, Nederländerna och Danmark att genomföra en skyddsinsats i Persiska Viken där fartyg ska eskorteras genom Hormuzsundet. Även Spanien, Tyskland och Polen uppges ha visat intresse för att delta.

Wallström undviker att svara direkt på frågan om hon kan tänka sig ett svenskt deltagande och säger att det behövs mer information om den tilltänkta insatsen innan ett beslut kan fattas.

”Framför allt behöver man veta hur en tänkt insats från Storbritanniens sida ska se ut, med vilken slags mandat och vad kommer den att innebära”, säger hon.

Insatsen måste även samordnas med USA och Sverige deltar under torsdagen i ett möte i Tampa i Florida där USA ska presentera sina planer på framtida insatser i Hormuz.

Först och främst anser Wallström att den spända frågan bör lösas diplomatiskt.

”Det är viktigt att veta vad det kommer att leda till. I första hand vill vi se en deeskalering och inte något som riskerar att riva upp konflikten”, säger hon.

De som redan anmält sitt intresse är enligt Wallström främst stora flaggstater, det vill säga länder med fartyg som regelbundet trafikerar Hormuzsundet.

”Det är viktigt med fri sjöfart och det är viktigt att man respekterar havsrättens regler och ingen blir hjälpt av att det eskalerar och att det blir ännu större spänningar i det här området. Det är farligt.”

Enligt Wallström är risken stor att kärnenergiavtalet från 2015 äventyras av krisen.

”Man märker att Iran medvetet pressar gränserna för tålamodet för kärnavtalet”, säger hon och tillägger att avtalet är viktigt att värna om då det hindrat Iran från att skaffa sig kärnvapen.


Finland: Turkiets relation till USA påverkar Nato-processen

BRYSSEL. Turkiets motstånd mot ett svenskt-finskt Natomedlemskap handlar inte bara om relationen mellan de nordiska länderna och Ankara, utan även om relationen mellan USA och Turkiet. Det säger Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen till Di.

Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen.
Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen.Foto:Christine Olsson/TT

”Det är kanske någonting som har att göra med förhållandet mellan Nato som en helhet och Turkiet. Och kanske är det också någonting mellan USA och Turkiet”, säger Tytti Tuppurainen till Di på väg in till EU-ministrarnas möte i Bryssel på måndagen.

Turkiet har länge använt sig av de amerikanska stridsflygen F-16 och F-35, men blev utkastade ur F-35-programmet av USA 2019 efter att man köpt det rysktillverkade robotsystemet S-400. 

Nu tror många experter att Turkiet kan försöka använda sig av Sverige och Finlands ansökan om Natomedlemskap för att pressa USA att upphäva blockaden, och ge svar på en förfrågan från Turkiet om att få köpa fler F-16-plan. Landet vill även uppgradera sin nuvarande flotta. 

”Priset kan mycket väl vara att amerikanerna måste lyfta sin blockad av F-16-planen”, sa Natos tidigare generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer till Politico förra veckan. 

Enligt tidningens källor kan det vara ett pris som USA är beredda att betala och frågan diskuteras just nu i Vita huset och i den amerikanska kongressen. Men det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price sa förra veckan till Reuters att det inte är USA:s ansvar att lösa problemen kring den svensk-finska ansökan. 

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, sa han. 

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sa på söndagen till Yle Uutiset att han tror att det kan ta flera veckor innan man lyckas komma överens med Turkiet.

Enligt honom är Finland berett att ge Turkiet de garantier som krävs för att landet ska godkänna Finland och Sverige i Nato. Det handlar bland annat om att mer noga följa den kurdiska gerillagruppen PKK och kopplingar till terrorism. Och Tytti Tuppurainen bekräftar bilden av att problemen inte ligger i relationen mellan Finland och Turkiet. 

”Det är ingenting bilateralt mellan Finland och Turkiet och jag hoppas att vi tillsammans kan behandla frågan vidare”, säger hon på måndagen och tillägger: 

”Det är en fråga om trovärdighet för hela alliansen.” 

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren var desto mer tystlåten om Nato-frågan på väg in till mötet. 

”Jag har ingen bedömning att göra i dag”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?