1515

Wallström om Nordkoreamötet: Vi är inte naiva

"Vi är glada över att ha det här mötet, men vi är inte naiva. Det är upp till parterna att avgöra vilken väg som bär framåt", säger utrikesminister Margot Wallström om mötet med sin nordkoreanske motsvarighet.

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S).Foto:Wiktor Nummelin/TT

Under fredagseftermiddagen avslutade hon och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho ett möte de haft i diplomatbyggnaden Villa Bonnier på Djurgården i Stockholm.

"Det var en bra och konstruktiv stämning. Vi får se vad som händer härnäst", sade Margot Wallström enligt AFP när hon kom ut från huset.

Ri Yong-ho gav inga kommentarer när han lämnade platsen. UD har inte velat avslöja om parterna ska träffas ytterligare under helgen.

Det var efter ett sammanträde i riksdagens EU-nämnd som Margot Wallström (S) gav en första kommentar sedan hon träffat Ri Yong-ho:

"Det är klart att hela världen följer situationen på den koreanska halvön. Den är viktig, säkerhetsmässigt är det här av intresse för oss alla. Just nu behövs det dialog och vi är glada över att ha det här mötet. Men vi är inte naiva och tror att vi kan lösa all världens problem. Det är upp till parterna att nu avgöra vilken väg som bär framåt", sade hon.

Margot Wallström svarade inte på några frågor efter sitt uttalande.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho träffade statsminister Stefan Löfven på fredagsmorgonen i regeringens högkvarter Rosenbad i Stockholm.

Vad de pratade om är oklart – det mesta kring besöket är hemligt.

På torsdagskvällen inledde Ri Yong-ho och Margot Wallström överläggningarna, som är helt inriktade på situationen på den koreanska halvön och hur man ska komma vidare med den positiva utveckling som skett på senare tid.

Mötet har förberetts under lång tid och tunga aktörer som USA och Sydkorea har varit delaktiga i förberedelserna. Förhoppningarna är att mötet i Stockholm ska vara ytterligare ett steg på vägen mot avspänning och möten på högre nivå.

Bland annat kommer ett eventuellt toppmöte mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un att finnas med i diskussionerna. Men enligt TT:s källor väntas inga beslut om när och var ett sådant historiskt möte kan ske. I spekulationerna nämns Sverige som en möjlig mötesplats, liksom Schweiz och den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Kim har dock inte lämnat Nordkorea sedan han tog över ledarskapet 2011.

Dessutom har Nordkorea ännu inte gett någon officiell kommentar på hur man ställer sig till ett toppmöte. Många är därför intresserade av om den nordkoreanske utrikesministern kan bryta tystnaden och ge mer besked när han är i Stockholm.

Orsaken till att Ri Yong-ho rest just till Stockholm beror på att Sverige har en särskild roll som konsulär skyddsmakt för USA, Kanada och Australien, som saknar diplomatisk representation i Pyongyang. I uppdraget som skyddsmakt ingår att vara mellanhand i förhandlingarna om de tre amerikanska fångar som sitter fängslade i Nordkorea. Den frågan kan också komma upp på mötet och visar Nordkorea kompromissvilja där ses det som ett steg framåt.

Överläggningarna mellan Margot Wallström och Ri Yong-ho avslutas planenligt med en middag på fredagskvällen.


Innehåll från RCO Security ABAnnons

Så kommer mobilen och elektroniska taggar att förändra fastighetsbranschen

Fastighetsägare vill i dag få bort dyrbar nyckelhantering och istället låta mobiltelefoner och elektroniska taggar fungera som elektroniska nycklar. Några som möjliggör det här är RCO Security AB som erbjuder lösningar inom passer- och säkerhetssystem. Nu skapar företaget ytterligare valmöjligheter för sina kunder genom sitt nya samarbete med den globala leverantören av identifieringsmjukvara – Precise Biometrics. 

Genom samarbetet med Precise Biometrics kan RCO Security AB nu integrera produkten YOUNiQ med sitt passersystem. Det här innebär att man med ansiktsigenkänning säkert och bekvämt kan hantera tillträde till olika typer av fastigheter. Tekniken bakom produkten baseras på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom dess unika ansiktsdrag. 

– Det här är en produkt om ligger helt rätt i tiden. Digitaliseringen genomsyrar alla former av branscher och dess lösningar och det är viktigt för oss att ligga i framkant och erbjuda våra kunder smarta lösningar med hög säkerhet och utmärkt användarupplevelse, säger Patrik Dugge produktchef på RCO Security AB.

Digitala lås öppnar nya möjligheter

Digitala lås med mobila nycklar har funnits en tid, men lösningen har saknat smidig skalbarhet. Kontroll av access till enskilda dörrar innanför det yttre skalskyddet på en fastighet har varit besvärligt att administrera. Det har lett till att digitala lås mest har varit lämpliga för kommersiella fastigheter, kontor, coworking-utrymmen, gym och parkeringar.

Men i dag finns lösningar som RCO numera erbjuder tillsammans med sin partner Accessy, som gör att fastighetsägare på ett betydligt enklare sätt kraftigt kan skala upp digitaliseringen av låslösningarna i sina bestånd, till fler typer av fastigheter och dörrar längre in. Därmed uppnås stora tids-, resurs-, och kostnadsbesparingar som kommer att skapa mervärde för användarna. När man väl har ett digitalt passersystem på plats, kan man därefter integrera andra funktioner som möjligheten att reglera belysning och värme beroende på om någon befinner sig i en lokal eller inte. 

Integrera olika tekniska system i en fastighet

Andra typer av system som ska kunna knytas ihop kan till exempel vara inbrottslarm, fastighetsboxar och olika typer av administrationssystem. Att få bort flera nivåer av administration är ofta målet. 

Magnetkontakter kan ytterligare skala upp digitaliseringen. Om en magnetkontakt indikerar att ytterdörren inte är stängd blir det ineffektivt om värmen är på, och skulle då kunna justeras automatiskt genom integration mellan passagesystemet och styr och regler.

– Vi ser en väldigt stark utveckling just nu inom digitala låslösningar vilket skapar många nya möjligheter för fastighetsbranschen. Möjligheter vi vill fortsätta erbjuda med vårt växande produktutbud, avslutar Patrik Dugge.  

Om RCO Security AB

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. Genom deras närhet till sina kunder skapar de en trygg, säker och smidig vardag – vare sig man har behov av ett kodlås vid en enda dörr eller ett stort integrerat system för styrning av passer och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet.

Läs mer på www.rco.se

 

Mer från RCO Security AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?