1515

Wallström: EU stöder Venezuelas oppositionsledare

EU sätter hårdare press på Venezuelas ledare Nicolás Maduro. Unionen betraktar nu oppositionsledaren Juan Guaidó som landets president, enligt utrikesminister Margot Wallström (S).

"Vi stöder Guaidó", säger hon till TT.

Foto:Amanda Lindgren

Margot Wallström understryker att ordvalet är viktigt i sammanhanget: EU erkänner i folkrättslig mening inte Juan Guadió, men stöder honom öppet och ser honom som Venezuelas ledare.

"Vi betraktar honom som legitim ordförande för nationalförsamlingen och som interimspresident med uppgift att enligt deras författning utlysa nya val", säger Margot Wallström.

"Uttrycket "erkänna" använder vi bara när vi erkänner stater."

Ställningstagandet blir officiellt under dagen i form av ett gemensamt uttalande. I det redogör EU-länderna även för sin gemensamma syn på situationen i Venezuela.

"Det vi påtalar där är först och främst det vi är fullt eniga om, om hur situationen ser ut. Det är en väldigt allvarlig situation för Venezuela som land, med mat- och medicinbrist, med en ekonomi i fritt fall, och förstås fler än tre miljoner flyktingar", säger Wallström.

"Vi är också överens om att påtala att vi aldrig godtog valresultatet som förde Maduro till makten. Vi menar att det venezuelanska folket har rätt att kräva nya, fria och rättvisa val."

Sju EU-länder med Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien i spetsen hade uppmanat Maduro att utlysa nyval senast nu på söndagen som gick. Annars skulle länderna betrakta Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

På måndagen meddelande flera EU-länder – bland annat Spanien, Frankrike, Storbritannien och Danmark – att Guaidó i deras ögon nu är Venezuelas ledare.

Nicolás Maduro avvisar dock konsekvent europeiska påtryckningar om att utlysa nyval.

"Vi accepterar inte ultimatum från någon. Det är som om jag skulle säga till EU att de har sju dagar på sig att erkänna ett självständigt Katalonien", säger Nicolás Maduro i en intervju med den spanska tv-kanalen La Sexta.

"Det är presidentval 2024. Vi bryr oss inte det minsta om vad Europa säger om Venezuela. Europa bör se till sina egna problem, som arbetslösheten och migrationen", fortsätter han.

Även USA, Kanada och flera länder i Latinamerika stöder Juan Guaidó. USA:s president Donald Trump har sagt att han ser ett militärt ingripande i Venezuela som ett alternativ.

"Sluta, Donald Trump. Du begår stora misstag och kommer att få blod på dina händer. Du kommer att lämna presidentskapet nedfläckad av blod", säger Nicolás Maduro till La Sexta.

Den venezuelanske ledaren säger sig inte kunna bedöma hur stor risken för ett inbördeskrig är.

"Ingen kan ha ett säkert svar på det i dag. Det beror på ni nivåerna av galenskap och aggressivitet från imperiet i norr (USA reds anm) och deras allierade i väst."


Innehåll från NetApp, Arrow och NVIDIAAnnons

Så kan NetApp ONTAP AI frigöra kraften i AI-affären – och öka affärsutvecklingen

Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.
Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA, och Viktor Winberg, AI Lead på NetApp i Sverige.

Mer och mer data samlas in och samtidigt blir AI-tjänsterna allt vanligare och smartare.

Det gör att den underliggande arkitekturen måste ha större kapacitet.

NetApps lösning ONTAP AI, byggd med teknologi från NetApp och NVIDIA, kan frigöra kraften i AI-lösningen.

– Vi har en skyldighet att använda AI för att förbättra funktioner i vårt samhälle. Det öppnar upp helt nya möjligheter, säger Fredric Wall, Enterprise Sales Manager Nordics & Benelux på NVIDIA.

Kunskaperna kring AI, Deep Learning och Machine Learning blir allt större. Kombinerat med dataexplosionen från till exempel sensorer, kameror samt finansiella transaktioner, ökar kraven på de tekniska plattformarna som behöver stötta med automatiserade realtidsbeslut och i vissa fall kunna förutsäga beslut på ett korrekt sätt då det kan påverka liv och säkerhet.

– AI-industrin håller på att mogna väldigt fort. Samtidigt finns ett stort uppdämt behov av denna teknik samt att kunskaperna inte räcker till. Det gör att det finns en utmaning för AI-industrin att växa, säger Fredric Wall. 

Samtidigt som den underliggande infrastrukturen och den plattform som AI-lösningarna bygger på måste ha mycket mer kapacitet, både när det gäller lagring och överföring, måste systemen vara stabila, rigoröst testade men också designas och levereras i en så enkel form som möjligt.

– Här kommer NetApp ONTAP AI in som ett naturligt inslag, säger Fredric Wall.

ONTAP AI – snabbare och förenklad AI-utveckling 

NVIDIA utvecklar den del av teknologin som utgör beräkningskraften. I grunden finns en GPU, en snabbare processor än den traditionella lösningen med en CPU.

– Man kan säga att det är en starkare och kraftigare motor som gör beräkningar enormt mycket snabbare än traditionella motorer, detta mycket tack vare att en GPU gör beräkningar parallellt medan en CPU gör det sekventiellt. Vissa beräkningsmodeller och applikationer lämpar sig mycket bättre för en GPU. Kraften kan öka hundra till ett jämfört med en lösning baserad på traditionell CPU-teknologi. Det är en enorm skillnad. I klarspråk betyder det att hundratals servrar kan ersättas med ett fåtal, säger han.

Långt samarbete

Viktor Winberg är AI Lead på NetApp i Sverige.

– I ONTAP AI är det NVIDIA som står för hästkraften och vi på NetApp levererar bränslet, det vill säga ditt data, säger han.

NVIDIA och NetApp har ett långt samarbete kring referensarkitekturer för att göra det enklare för verksamheter att komma i gång med AI och skapa nya insikter och snabbare resultat.

– Jag tycker att ONTAP AI är en fantastisk arkitektur då den lämpar sig för alla typer av tillämpningsområden inom AI, som förebyggande underhåll, smartare logistik och medicinsk forskning. Den kan enkelt installeras som ett komplement i en organisations existerande IT-lösning och behöver således inte ersätta någon hårdvara som personalen redan är van att arbeta med. Det är helt enkelt en lösning som kan samla allt data och all AI-utveckling i en plattform, avslutar Viktor Winberg.

Läs mer om NetApp ONTAP AI här 

Mer från NetApp, Arrow och NVIDIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp, Arrow och NVIDIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?