1515
Annons

Wallensten: Därför har Sverige betydligt högre dödstal än grannländerna

Sveriges höga dödstal i covid-19 sticker ut i jämförelse med våra nordiska grannländer. En viktig förklaring är att smittan tidigt kom in på landets äldreboenden, förklarar Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Foto:Anders Wiklund/TT

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har totalt 2.679 personer dött på grund av covid-19 i Sverige. Det är mer än tre gånger fler jämfört med våra nordiska grannländer – sammanlagt – och siffran kommer med säkerhet att justeras uppåt när helgens eftersläpning i rapporteringen har lagts in.

Den viktigaste orsaken till den här stora skillnaden är enligt Sveriges biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten att smittan har tagit sig in på våra äldreboenden. Dagens Nyheter har tagit fram uppgifter från landets regioner som visar att minst 541 äldreboenden har drabbats.

”Det är högst olyckligt att det har blivit en så stor smittspridning där. Vi undersöker vad som har fallerat, vad man kan göra bättre och på vilket sätt det behövs mer stöd, för att komma tillrätta med det här”, säger Wallensten.

TT: Hur ser smittspridningen ut just nu på landets äldreboenden?
”Jag har ingen dagssiffra där. Men den har varit mycket stor och det har inte förändrats över en natt. Tyvärr är det ju så att har man väl fått in smittan så är det svårt att hantera på ett äldreboende. Det krävs stora insatser för att se till att inte fler blir smittade”, säger Anders Wallensten.

TT: Vems ansvar är det att smittan har tagit sig in på äldreboendena?
”Det är väl ett delat ansvar mellan alla som har med äldreomsorgen att göra. Det finns ju många huvudmän som jobbar med äldreomsorgen och det är viktigt att rutiner fungerar, men jag kan inte uttala mig om vems ansvar det är specifikt”, säger Anders Wallensten.

TT: Har Folkhälsomyndigheten något ansvar genom att inte ha kommit med tillräckligt skarpa riktlinjer i bättre tid?
”Det är inte Folkhälsomyndigheten som bedriver äldrevården. I grunden handlar det om saker som ska fungera jämt, även när det inte är en pandemi, som basala hygienrutiner och liknande.”

TT: Vem borde ha uppmärksammat brister i basala hygienrutiner?
”Ja, det är väl verksamhetsutövaren som ska ha den kompetensen. Men som sagt tycker jag att det är för tidigt att säga exakt vad som har brustit i det här läget. Vi går igenom det nu och kommer att redovisa mer under veckan”, säger Anders Wallensten.

Innehåll från AccountorAnnons

Planering minskar fastighetsägares administration

Fastigheter med många bolag i koncern har ofta kapacitetsutmaningar på våren. Kompetenskraven för att hantera ränteavdragsbegränsningar eller skatteoptimera fastigheterna är höga. Har du haft det tufft i vår, börja planera hösten redan nu.

Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor där hon hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet, har följande tips för din planering.

– Se över kompetensbehovet för administrationen under året. Utöver det vanliga ekonomiarbetet, planeras förvärv, omstruktureringar eller fusioner? Kartlägg företagets tillgängliga resurser och kompetens. Komplettera dina resurser med experthjälp vid tillfälligt svårare transaktioner. Se över dina ekonomiska flöden. Automatisera de ekonomiska flödena. Säkerställ att företaget gör rätt gällande hanteringen av moms och ränteavdragsbegränsningar, skatteoptimeringen av fastigheterna eller Inkomstskattprocessen. Här kan fastighetsbolaget och koncernen spara mycket pengar, så är du osäker kan det vara kostnadseffektivt att ta hjälp. 

Rätt kompetens för alla tillfällen är en utmaning för många

– Att ha en egen momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist går oftast inte att motivera för ett fastighetsbolag. Men vi har det på Accountor. Jag och mina kollegor gör endast detta för olika fastighetsbolag, vi är därmed spetsigare i vår kunskap än personer som är allmänkunniga inom ekonomi. Det är vårt jobb att alltid vara uppdaterade på alla nya regler inom t ex momsområdet och se till att våra kunder använder reglerna på det för dem mest förmånliga sättet, säger Anna. 

Accountor försöker ständigt förändra processerna till det bättre och ligger i framkant gällande automatisering av flöden. De ser till så man arbetar effektivt med sin ekonomi. 

– Många företag tycker att de har en effektiv process och är ganska digitala. Men jag har sett att vi ofta kan göra stor skillnad genom att göra ytterligare effektiviseringar. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de effektivaste processerna och de bästa systemen. När vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt en liknande position som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som haft det svårt att hinna med årshanteringen på våren vill jag avsluta med att säga: Oavsett om det är för ett specifikt tillfälle, eller en större del av arbetet, lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan du ägna er åt annat. 

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Om Accountor:
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor har specialistkompetens inom fastighetsekonomi och hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare processer.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera