ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Wallenstam ombildar ytterligare bostadsrätter till hyresrätter

  • Hans Wallenstam

Wallenstam avfyrar en tidig nyårsraket på den redan sviktande bostadsmarknaden. Fastighetsbolaget väljer att ombilda ytterligare tre pågående bostadsrättsprojekt i storstäderna till hyresrätter. Efter beskedet steg bolaget på börsen under den inledande handeln.

Den börsnoterade fastighetsbyggaren Wallenstam fortsätter att överge planerade bostadsrätter i storstadsområdena. På fredagen beslutade bolaget att ombilda tre pågående projekt till hyresrätter, vilket totalt omfattar cirka 290 lägenheter.

De berörda fastigheterna ligger i Solberga och Sundbyberg i Stockholmsområdet, samt i Mölndal utanför Göteborg. För vissa av lägenheterna kommer beskedet med kort varsel, då planerad inflyttning var bestämd redan till våren och sommaren 2018.

I en kommentar uppger vd:n Hans Wallenstam att beslutet har fattats ”mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden” och på grund av ett lägre intresse än förväntat vid säljstart. 

Beslutet kommer att ge en positiv påverkan på fastighetsbolagets förvaltningsresultat, kommunicerar bolaget vidare, och heller inte innebära några negativa värdeförändringar.

Wallenstam utesluter heller inte fler ombildningar framöver och poängterar att upplåtelseformen kommer att bestämmas utifrån varje projekts speciella förutsättningar.

Di har tidigare rapporterat om att Wallenstam valt att ombilda bostadsrätter till hyresrätter. I oktober kom det första beskedet när bolaget skrotade sina planer på att sälja 90 blivande bostadsrätter i södra Stockholm, till förmån för uthyrning.

Beskedet sände redan då ut chockvågor på huvudstadens nervösa bostadsmarknad.

”Vi har bara gjort så här två gånger tidigare. Det var under 2008-2009, i samband med Lehman-kraschen", sade Hans Wallenstam till Di vid tillfället.

Efter beskedet steg Wallenstam inledningsvis med uppemot en procent på börsen. Vid 12-tiden hade aktien stabiliserat sig på plus 0,45 procent och handlades för 78,60 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer