1515
Annons

Wallenstam ombildar ytterligare bostadsrätter till hyresrätter

Wallenstam avfyrar en tidig nyårsraket på den redan sviktande bostadsmarknaden. Fastighetsbolaget väljer att ombilda ytterligare tre pågående bostadsrättsprojekt i storstäderna till hyresrätter. Efter beskedet steg bolaget på börsen under den inledande handeln.

Hans Wallenstam
Hans Wallenstam

Den börsnoterade fastighetsbyggaren Wallenstam WALL B +4,99% Dagens utveckling fortsätter att överge planerade bostadsrätter i storstadsområdena. På fredagen beslutade bolaget att ombilda tre pågående projekt till hyresrätter, vilket totalt omfattar cirka 290 lägenheter.

De berörda fastigheterna ligger i Solberga och Sundbyberg i Stockholmsområdet, samt i Mölndal utanför Göteborg. För vissa av lägenheterna kommer beskedet med kort varsel, då planerad inflyttning var bestämd redan till våren och sommaren 2018.

I en kommentar uppger vd:n Hans Wallenstam att beslutet har fattats ”mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden” och på grund av ett lägre intresse än förväntat vid säljstart. 

Beslutet kommer att ge en positiv påverkan på fastighetsbolagets förvaltningsresultat, kommunicerar bolaget vidare, och heller inte innebära några negativa värdeförändringar.

Wallenstam utesluter heller inte fler ombildningar framöver och poängterar att upplåtelseformen kommer att bestämmas utifrån varje projekts speciella förutsättningar.

Di har tidigare rapporterat om att Wallenstam valt att ombilda bostadsrätter till hyresrätter. I oktober kom det första beskedet när bolaget skrotade sina planer på att sälja 90 blivande bostadsrätter i södra Stockholm, till förmån för uthyrning.

Beskedet sände redan då ut chockvågor på huvudstadens nervösa bostadsmarknad.

”Vi har bara gjort så här två gånger tidigare. Det var under 2008-2009, i samband med Lehman-kraschen", sade Hans Wallenstam till Di vid tillfället.

Efter beskedet steg Wallenstam inledningsvis med uppemot en procent på börsen. Vid 12-tiden hade aktien stabiliserat sig på plus 0,45 procent och handlades för 78,60 kronor.


Risk för bakslag – ny prövning väntar bomarknaden

JM-aktien har gjort en imponerande comeback och noterade i veckan tvåårshögsta efter en kursrusning i år på nära 50 procent. Det ser ljust ut inför JM:s rapport för det tredje kvartalet, men det verkliga testet för bostadsmarknaden kommer troligen nästa år.

Foto:Colourbox/TT

För drygt ett år sedan var oron för en sprucken svensk bostadsbubbla stor, vilket satte rejäl press på JM-aktien som på tolv månader rasade närmare 200 kronor. Vi var då mitt i brinnande högkonjunktur och inflationen närmade sig Riksbankens hägrande mål om två procent. Riksbanken höjde också räntan i december 2018 med en kvarts procent och det fanns förväntningar om att den skulle följas av fler räntehöjningar. I USA hade Federal Reserve under 2018 gjort en serie höjningar och även där räknade de flesta bedömare med fortsatt stigande räntor. 

När centralbankerna signalerade stigande räntor stannade bostadsmarknaden av, trots högkonjunktur och en stark arbetsmarknad. Det slog särskilt hårt mot nyproducerade bostäder där köparna blev mycket avvaktande. För JM minskade försäljningen varje kvartal under 2017 och det blev ännu värre 2018, som startade med ett drygt 40-procentigt försäljningsras under det första kvartalet. Försäljningen fortsatte sedan att falla även under det andra och tredje kvartalet.

Försäljningsraset fick blankarna att gå till attack mot JM-aktien. Från att i början av 2018 knappt varit blankad alls blev JM-aktien i början av 2019 en av Stockholmsbörsens mest blankade. Blankningarna toppade i juni då över 15 procent av aktiekapitalet var blankat, motsvarande cirka 10 miljoner aktier till värde av drygt två miljarder kronor. 

Årets kursrusning i JM-aktien har åsamkat blankarna stora förluster. Enligt ägartjänsten Holdings ligger de sex största blankarna totalt back över 370 miljoner kronor på sina ännu inte täckta positioner. En stor del av de blankade aktierna har norska bostadsbyggaren Obos, som kommit tillbaka i toppen på JM:s ägarlista, sugit upp. Obos minskade dock sitt innehav något i juli och den kan krävas att Obos fortsätter att minska sitt innehav för att blankarna ska kunna täcka sina positioner utan att trycka upp JM-aktien ännu högre.

Dessbättre för alla Sveriges bostadsägare blev det ingen krasch på bostadsmarknaden som blankarna räknat med utan efterfrågan på nyproducerade bostäder har i år successivt förstärkts. JM:s försäljning ökade till exempel med drygt 40 procent både under det första och andra kvartalet. Svaga jämförelsetal har bidragit till de höga siffrorna. Men även i absoluta tal var det andra kvartalets försäljning om 881 bostäder endast snäppet under de tidigare toppnoteringarna.

Statistik från bostadssajten Hemnet visar på en ökad försäljning av nyproducerade bostadsrätter även under det tredje kvartalet. Utbudet av nyproducerade bostäder har samtidigt minskat och efterfrågan tycks ha fortsatt att förbättras. 

När det skrivs positivt om bostadsmarknaden i media blir också hushållen mer optimistiska. Enligt SEB:s senaste boprisindikator tror allt fler på en starkare utveckling för bostadspriserna. Hela 60 procent tror på stigande priser under det kommande året, vilket är den högsta noteringen sedan oktober 2017. Enligt SEB är en trolig drivkraft för de stigande prisförväntningarna en allt mer utbredd syn att boräntorna kommer att förbli låga. En ökad konkurrens bland bolåneinstituten har dessutom ökat kampen om marknadsandelarna samtidigt som utlåningsmarginalerna tryckts ner. 

JM redovisar det tredje kvartalet den 24 oktober. Trots att kvartalet innefattar semesterperioden brukar försäljningen vara relativt bra. Mot bakgrund av de ljusa signalerna borde JM därför kunna uppvisa goda försäljningssiffror. Under det tredje kvartalet i fjol sålde JM 613 bostäder. Håller försäljningstillväxten i sig är det rimligt att JM i årets tredje kvartal sålt uppemot 700 bostäder. Det skulle i så fall vara i nivå med det tredje kvartalet 2017 då JM sålde 681 bostäder. 

För att hålla uppe försäljningen har bostadsbyggarna tvingats sänka priserna, framför allt i Stockholm. Det gäller även JM som fått se sin rörelsemarginal på den höglönsamma Stockholmsmarknaden falla från toppnivåer under 2017 på över 21 procent till drygt 16 procent under årets andra kvartal. Här finns det risk att den negativa marginaltrenden fortsatt under det tredje kvartalet, vilket kan sätta press på den upptrissade aktiekursen.  

Även om det just nu är positiva tongångar saknas det inte hot mot den återuppståndna bostadsmarknaden. Riksbankschefen Stefan Ingves tycks inte ha släppt tankarna på en räntehöjning till årsskiftet. Samtidigt stiger nu arbetslösheten. Produktionstakten av nya bostäder ligger också kvar på höga nivåer, vilket riskerar att skapa nytt överutbud. 

Produktionen hos Stockholmsbörsens tre stora bostadsbyggare, JM, Skanska och Peab, är till exempel endast cirka 10 procent under toppnivåerna i slutet av 2017. Bostadsbyggarna har dessutom i många fall tvingats justera sina affärsmodeller och bygga mer på spekulation samt senarelägga försäljningsstarterna när få köpare är villiga att teckna köpekontrakt flera år innan inflyttning. 

Paradoxalt nog är konjunkturavmattningen än så länge positiv för bostadspriserna då det håller tillbaka köparnas ränteförväntningar. Försämras konjunkturen ytterligare och arbetslösheten stiger även inom tjänstesektorn i storstäderna kan dock kunderna på nytt bli avvaktande till att köpa ny bostad trots låga räntor. Det kan därför vara för tidigt att blåsa faran över för den svenska bostadsmarknaden. Det verkliga testet kan mycket väl komma nästa år.  

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?