Wallenstam ombildar ytterligare bostadsrätter till hyresrätter

Wallenstam avfyrar en tidig nyårsraket på den redan sviktande bostadsmarknaden. Fastighetsbolaget väljer att ombilda ytterligare tre pågående bostadsrättsprojekt i storstäderna till hyresrätter. Efter beskedet steg bolaget på börsen under den inledande handeln.

Hans Wallenstam
Hans Wallenstam

Den börsnoterade fastighetsbyggaren Wallenstam WALL B -0,34% Dagens utveckling fortsätter att överge planerade bostadsrätter i storstadsområdena. På fredagen beslutade bolaget att ombilda tre pågående projekt till hyresrätter, vilket totalt omfattar cirka 290 lägenheter.

De berörda fastigheterna ligger i Solberga och Sundbyberg i Stockholmsområdet, samt i Mölndal utanför Göteborg. För vissa av lägenheterna kommer beskedet med kort varsel, då planerad inflyttning var bestämd redan till våren och sommaren 2018.

I en kommentar uppger vd:n Hans Wallenstam att beslutet har fattats ”mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden” och på grund av ett lägre intresse än förväntat vid säljstart. 

Beslutet kommer att ge en positiv påverkan på fastighetsbolagets förvaltningsresultat, kommunicerar bolaget vidare, och heller inte innebära några negativa värdeförändringar.

Wallenstam utesluter heller inte fler ombildningar framöver och poängterar att upplåtelseformen kommer att bestämmas utifrån varje projekts speciella förutsättningar.

Di har tidigare rapporterat om att Wallenstam valt att ombilda bostadsrätter till hyresrätter. I oktober kom det första beskedet när bolaget skrotade sina planer på att sälja 90 blivande bostadsrätter i södra Stockholm, till förmån för uthyrning.

Beskedet sände redan då ut chockvågor på huvudstadens nervösa bostadsmarknad.

”Vi har bara gjort så här två gånger tidigare. Det var under 2008-2009, i samband med Lehman-kraschen", sade Hans Wallenstam till Di vid tillfället.

Efter beskedet steg Wallenstam inledningsvis med uppemot en procent på börsen. Vid 12-tiden hade aktien stabiliserat sig på plus 0,45 procent och handlades för 78,60 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?