ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Fastighet

Wallenstam: Har inte gjort så här sedan Lehman-kraschen

  • Hans Wallenstam. Foto: Bo Håkansson

Bostadsbyggaren Hans Wallenstams besked att bostadsrätter i Stockholm ställs om till hyresrätter slog ned som en bomb på måndagen. Köparna är ovanligt osäkra just nu, säger han till Di.

Beskedet att Wallenstam omvandlar 90 blivande bostadsrätter i Solberga i södra Stockholm till hyresrätter sänder ut chockvågor på Stockholms nervösa bostadsmarknad.

Beslutet på måndagen togs direkt efter en visningshelg med ovanligt svalt intresse från köparna, berättar vd Hans Wallenstam.

”Vi har bara gjort så här två gånger tidigare. Det var under 2008-2009, i samband med Lehman-kraschen. Då var det ett projekt i Helsingborg och ett i Göteborg som vi gjorde så här med. Men sedan tog det bara några månader så var ju marknaden tillbaka igen. Det var bara en tillfällig svacka”, säger han till Di

Hur skulle du beskriva efterfrågeläget just nu?

"Fundamenta har inte ändrats. Räntan kommer att fortsätta vara låg och tillväxten framför allt i Stockholm känns väldigt stabil. Men jag tror att konsumenter blivit osäkra efter skriverier om de höga bostadspriserna.”

Wallenstam går till skillnad från andra bostadsutvecklare till marknaden med i princip färdigbyggda bostäder. Det gör det relativt lätt för bolaget att i ett sent skede byta fot kring upplåtelseformen. Visningarna sker som regel ett halvår före inflyttningsdatum. Bostadsrätter utgör omkring 20 procent av Wallenstams byggprojekt, övriga lägenheter är hyresrätter.

Av de totalt 170 bostadsrätterna med inflyttning till våren i Solberga, blir alltså 90 i stället hyresrätter. Totalt bygger Wallenstam drygt 300 lägenheter i Solberga.

”Vi hade visning i helgen. Normalt sett har vi sålt omkring 60 procent i samband med visningen. Nu kände vi att fler besökare än vanligt var osäkra och ville avvakta. Då bestämde vi att ställa om till hyresrätter i stället.”

Blir det liknande omställning i fler av era kommande projekt?

”Ingen aning. Jag vågar inte uttala mig om vi har en tillfällig osäkerhet nu, eller en varaktig. Lehman-effekten gick över på några månader och när amorteringskravet lades första gången blev det lite svalt i maj, men sen kom marknaden igång direkt efter sommaren.”

Läs en längre intervju med Hans Wallenstam här.

Tyck till