Annons

Wallenbergs stiftelse skänker 50 miljoner för fler coronatester

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger 50 miljoner kronor till akademiska laboratorier i syfte att öka antalet coronatester. Och det kan bli mer. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Wallenbergstiftelserna som är landets största privata finansiärer av forskning inom hälsovård och medicin. 

På söndagen meddelade Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse att man beslutat att omedelbart sätta av 50 Mkr till akademiska laboratorier på Science for Life Laboratory, Karolinska institutet och Uppsala universitet så att antalet virustester kan öka. 

”Med denna satsning så kan de akademiska institutionerna ställa upp för sjukvården i Stockholm-Uppsala regionen. Dessutom avser Wallenbergstiftelserna, om behov finns, bidra på ett liknande sätt i andra delar av landet”, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande. 

Det är uppenbart att en utökad provtagningskapacitet för coronainfektion behövs omgående, heter det. Genom denna donation kan ett antal forskningslaboratorier i landet nu bidra till denna utökning. 

”Vi vill hjälpa till i den kris som vi nu är i så att sjukvården kan ta de prover som behövs. Wallenbergstiftelsen anslår nu 50 Mkr och är beredda att avsätta mer resurser om det behövs”, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Forskarna vid svenska universitet är nu beredda att ställa sina resurser till sjukvårdens förfogande, säger Siv Andersson som är professor och co-director vid Science for Life Laboratory, i pressmeddelandet. 

 ”Den här satsningen representerar en oerhört viktig insats för omedelbar nödvändig kunskapsinhämtning i ett kritiskt läge i direkt samverkan mellan hälso- och sjukvård och akademi”, säger Docent Soo Aleman, Medicinsk enhet Infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?