Annons

Wallenbergs stiftelse skänker 50 miljoner för fler coronatester

Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ger 50 miljoner kronor till akademiska laboratorier i syfte att öka antalet coronatester. Och det kan bli mer. 

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Wallenbergstiftelserna som är landets största privata finansiärer av forskning inom hälsovård och medicin. 

På söndagen meddelade Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse att man beslutat att omedelbart sätta av 50 Mkr till akademiska laboratorier på Science for Life Laboratory, Karolinska institutet och Uppsala universitet så att antalet virustester kan öka. 

”Med denna satsning så kan de akademiska institutionerna ställa upp för sjukvården i Stockholm-Uppsala regionen. Dessutom avser Wallenbergstiftelserna, om behov finns, bidra på ett liknande sätt i andra delar av landet”, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande. 

Det är uppenbart att en utökad provtagningskapacitet för coronainfektion behövs omgående, heter det. Genom denna donation kan ett antal forskningslaboratorier i landet nu bidra till denna utökning. 

”Vi vill hjälpa till i den kris som vi nu är i så att sjukvården kan ta de prover som behövs. Wallenbergstiftelsen anslår nu 50 Mkr och är beredda att avsätta mer resurser om det behövs”, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Forskarna vid svenska universitet är nu beredda att ställa sina resurser till sjukvårdens förfogande, säger Siv Andersson som är professor och co-director vid Science for Life Laboratory, i pressmeddelandet. 

 ”Den här satsningen representerar en oerhört viktig insats för omedelbar nödvändig kunskapsinhämtning i ett kritiskt läge i direkt samverkan mellan hälso- och sjukvård och akademi”, säger Docent Soo Aleman, Medicinsk enhet Infektionssjukdomar på Karolinska Universitetssjukhuset. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera