1515

Wallenbergs stiftelse firar 100 år av forskning

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kan se tillbaka på hundra år av forskningsframgångar. 
Under ett sekel har stiftelsen delat ut omkring 24 miljarder kronor till fler än 6.000 olika projekt. 

Professor Göran Sandberg och Peter Wallenberg Jr.
Professor Göran Sandberg och Peter Wallenberg Jr.Bild:Amanda Lindgren

Det började 1917 när makarna Knut och Alice Wallenberg donerade en aktieportfölj värd 20 miljoner kronor till den nybildade stiftelsen. I dag är stiftelsens tillgångar värda 90 miljarder kronor. 

Storleken på donationerna har också ökat över tiden. Bara under de senaste 30 åren har den årliga summan pengar som betalats ut till forskning gått från 70 Mkr till 1,8 miljarder kronor.

"Inriktningen har hela tiden varit att det ska vara landsgagneligt, alltså att det ska gynna Sverige", säger ordförande Peter Wallenberg Jr.

Under den första tiden donerade stiftelsen pengar även till välgörenhet. I dag ges endast forskningsstöd, och fokus ligger på grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap.

"Medicin har fått mest under åren, men det är också en effekt av hur den svenska forskningen har sett ut", säger Peter Wallenberg Jr.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ger förutom stöd till enskilda forskare också pengar till större forskningssamarbeten mellan näringsliv och universitet, till exempel inom automation och life science.

"Det riktar in sig på områden där Sverige behöver stärka sin konkurrenskraft."

Professor Göran Sandberg, som är verkställande ledamot och leder stiftelsens verksamhet, hävdar att en av framgångsfaktorerna är långsiktighet. 

"Vi har inga strategiska projekt under tio år, men en utvärdering görs alltid efter halva tiden för att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten", säger han.

"Familjen Wallenberg är känd för långsiktighet inom näringslivet, men är känd för det än mer inom forskarvärlden."

Forskare som har fått anslag är bland andra Magnus Berggren, professor inom organisk elektronik, professor Helena Edlund som har hittat en molekyl som revolutionerat diabetesforskningen samt professor Mathias Uhlén som tagit fram en atlas över mänskliga proteiner som lett till att man kan ta fram biologiska läkemedel. 

"Det är fascinerande vad vi kan göra här i Sverige", konstaterar Peter Wallenberg Jr.

"Men det är också tillåtet att misslyckas. Vi drar lärdomar av varje projekt."

Forskare som söker stöd måste vara verksamma vid ett svenskt universitet. 

"Stiftelsen finansierar hela tiden minst 1.000 forskare, och 60 procent av dem har en utländsk doktorsexamen", berättar Göran Sandberg. 

Det finns också en rådgivande styrelse som består av åtta Nobelpristagare, bland andra Edvard Moser, medicinpristagare 2014, som ser över hur stiftelsen arbetar.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

Dataanalys och innovation krävs när banker möter kunder och brottslingar

Sebastian Schattauer är säljchef på SAS Institute Sverige.
Sebastian Schattauer är säljchef på SAS Institute Sverige.

Digitaliseringen ställer krav på bankerna att kunna hantera automatiserade transaktioner i realtid – något som ökar sårbarheten när det gäller bedrägerier. Analys- och innovationsföretaget SAS Institute har jobbat med de här frågorna i många år och ser på branschens förändringar med tillförsikt. 

– Vi tror att utmaningarna även kan innebära stora möjligheter, säger Sebastian Schattauer, säljchef på SAS Institute Sverige.

Hanteringen och beroendet av kontanter har minskat radikalt i västvärlden det senaste decenniet och allt fler transaktioner sker numera digitalt. Detta skapar enorma drivkrafter hos cyberkriminella att, genom till exempel social engineering, där man utnyttjar sociala medier, telefonsamtal eller sms för att komma åt personlig information, stjäla stora summor pengar. En annan konsekvens av bankvärldens digitalisering är att såväl den organiserade brottsligheten som terroristfinansiering behöver tvättade pengar. Samtidigt som bankernas och betalningsväsendets roll i samhället är viktigare än någonsin, så utsätts sektorn för allt fler och svårare attacker.

Att förhindra denna typ av brott kräver konstant utveckling för att hålla jämna steg med brottslingarna. 

– Så fort vi upptäcker nya former av bedrägerier och täpper till hålen så byter de strategi. Det är därför den nya tekniken är så värdefull. Vi kan produktionssätta nya modeller som upptäcker penningtvätt och bedrägerier mycket snabbare än förr. Med hjälp av AI-modeller som är självlärande kan bankerna idag ha modeller i produktion som löpande uppdateras. Innovation blir den nya vardagen, säger Sebastian Schattauer. 

SAS har över 40 års erfarenhet i branschen och kunder över hela världen – däribland över 3 500 banker i 92 länder. I grunden är de en mjukleverantör men arbetar idag utifrån ett helhetsperspektiv kring människor, processer och data.

Datadriven analys och nyfikenhet

De etablerade bankerna har idag höga krav på sig när det gäller att hänga med i digitaliseringen samtidigt som de upprätthåller en hög kundsäkerhet. Covid-19 har bara accelererat en trend som funnit i många år. Dagens kunder förväntar sig snabba, automatiserade processer och de kräver en enkel inloggning och en smidig användarupplevelse med hög tillgänglighet och framförallt hög relevans. 

Kraven på hög, digital service och god kundsäkerhet sammanfaller med att brottslingarnas metoder blir smartare och alltmer komplexa. I tillägg kräver en ökad konkurrens från digitala uppstickare att bankerna måste blir mer innovativa. Detta låter som en stor utmaning, men SAS ser här en möjlighet för bankerna. 

– Genom att ta tillfället i akt att integrera analys och automatisering i hela sin affärsprocess kan man få utväxling på all data man redan har och den infrastruktur man byggt upp. Den som bäst implementerar ett datadrivet ekosystem kommer enklare kunna skydda sina kunder samtidigt som man också snabbare kan lansera nya produkter och tjänster som är relevanta för kunden, säger Sebastian. 

I grunden är nyckeln till framgång enligt Sebastian densamma oavsett om det gäller innovativ tjänsteutveckling eller effektiv brottsbekämpning. Banker behöver avancerad analys av såväl realtidsdata som historiska data och detta behöver integreras väl i företages processer och arbetssätt på ett så flexibelt sätt att det möjliggör en löpande vidareutveckling. Framför allt är det viktigt att skapa en kultur där nyfikenhet och intresse för just dataanalys finns integrerad i verksamheten, bland medarbetarna. Sebastian utvecklar:

– Bankerna behöver vända infrastrukturen till sin fördel, ta tillvara på den digitala utvecklingen och skapa en analysdriven verksamhet som kan vara självgående när det gäller att förbättra kundupplevelsen samtidigt som den tidigt upptäcker nya mönster av brottslighet.

Bankerna viktiga för samhällsfunktionen

Nyckelorden för att lösa den komplexitet som omgärdar bankernas service och säkerhet är hyperautomatisering, integrerad analys och realtidsbeslut – begrepp som det hittills gått trögt med att omsätta i praktiken. Men på SAS ser man ljust på utvecklingen.

– I den digitaliserade världen är det extremt viktigt för samhället att bankerna fungerar väl och för att de skal lyckas fylla sina viktiga funktioner behöver de vara hyperintelligenta, AI-drivna organisationer som kan tillhandahålla personliga, pålitliga kundupplevelser. Den bank som på bästa sätt lyckas implementera detta i sin företagskultur kommer att göra sina aktieägare nöjda samtidigt som de gör samhället en stor tjänst, avslutar Sebastian.

Om SAS Institute

SAS är ett globalt företag och ett pålitligt analyskraftverk för organisationer som söker omedelbart värde från sina data. Med över 40 års erfarenhet förvandlar SAS data till intelligens och inspirerar kunder över hela världen att göra djärva nya upptäckter som driver framsteg.

Läs mer här

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?