1515
Annons

Wallenbergs stiftelse firar 100 år av forskning

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kan se tillbaka på hundra år av forskningsframgångar. 
Under ett sekel har stiftelsen delat ut omkring 24 miljarder kronor till fler än 6.000 olika projekt. 

Professor Göran Sandberg och Peter Wallenberg Jr.
Professor Göran Sandberg och Peter Wallenberg Jr.Bild:Amanda Lindgren

Det började 1917 när makarna Knut och Alice Wallenberg donerade en aktieportfölj värd 20 miljoner kronor till den nybildade stiftelsen. I dag är stiftelsens tillgångar värda 90 miljarder kronor. 

Storleken på donationerna har också ökat över tiden. Bara under de senaste 30 åren har den årliga summan pengar som betalats ut till forskning gått från 70 Mkr till 1,8 miljarder kronor.

"Inriktningen har hela tiden varit att det ska vara landsgagneligt, alltså att det ska gynna Sverige", säger ordförande Peter Wallenberg Jr.

Under den första tiden donerade stiftelsen pengar även till välgörenhet. I dag ges endast forskningsstöd, och fokus ligger på grundforskning inom medicin, teknik och naturvetenskap.

"Medicin har fått mest under åren, men det är också en effekt av hur den svenska forskningen har sett ut", säger Peter Wallenberg Jr.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse ger förutom stöd till enskilda forskare också pengar till större forskningssamarbeten mellan näringsliv och universitet, till exempel inom automation och life science.

"Det riktar in sig på områden där Sverige behöver stärka sin konkurrenskraft."

Professor Göran Sandberg, som är verkställande ledamot och leder stiftelsens verksamhet, hävdar att en av framgångsfaktorerna är långsiktighet. 

"Vi har inga strategiska projekt under tio år, men en utvärdering görs alltid efter halva tiden för att säkerställa den vetenskapliga kvaliteten", säger han.

"Familjen Wallenberg är känd för långsiktighet inom näringslivet, men är känd för det än mer inom forskarvärlden."

Forskare som har fått anslag är bland andra Magnus Berggren, professor inom organisk elektronik, professor Helena Edlund som har hittat en molekyl som revolutionerat diabetesforskningen samt professor Mathias Uhlén som tagit fram en atlas över mänskliga proteiner som lett till att man kan ta fram biologiska läkemedel. 

"Det är fascinerande vad vi kan göra här i Sverige", konstaterar Peter Wallenberg Jr.

"Men det är också tillåtet att misslyckas. Vi drar lärdomar av varje projekt."

Forskare som söker stöd måste vara verksamma vid ett svenskt universitet. 

"Stiftelsen finansierar hela tiden minst 1.000 forskare, och 60 procent av dem har en utländsk doktorsexamen", berättar Göran Sandberg. 

Det finns också en rådgivande styrelse som består av åtta Nobelpristagare, bland andra Edvard Moser, medicinpristagare 2014, som ser över hur stiftelsen arbetar.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?