Annons

Wallenbergägda läkemedelsbolaget slutför miljardköp

Läkemedelsbolaget Sobi har i dag slutfört uppköpserbjudandet gällande samtliga aktier i amerikanska Dova Pharmaceuticals. Det framgår av ett pressmeddelande.

Sobis erbjudande på 27,5 dollar per aktie innebar att Dova Pharmaceuticals värderades till 915 miljoner dollar, nära 9 miljarder kronor. Det motsvarar runt en femtedel av Sobis eget börsvärde.

En minut efter midnatt lokal tid i New York löpte acceptfristen ut, totalt har budet accepterats av motsvarande cirka 91,2 procent av det totala antalet utestående stamaktier. Samtliga villkor för erbjudandet har uppfyllts.

Sobi förväntas slutföra förvärvet av Dova den 12 november genom en fusion. Dova kommer därefter vara ett indirekt helägt dotterbolag till Sobi och bolagets aktier kommer avnoteras från Nasdaq Global Market.

När erbjudandet presenterades den 30 september belönade aktiemarknaden Sobi med ett lyft på runt 5 procent i den inledande handeln. Därefter vände aktien ned och stängde till slut på minus 5,6 procent.

Di:s analytiker Johan Wendel varnade i en kommentar för att miljardköpet gör att Sobis balansräkning blir ganska ansträngd att en nyemission kan bli nödvändig om bolaget vill fortsätta förvärva.

Wallenbergsfärens maktbolag Investor är största ägare i Sobi och kontrollerar runt 36 procent av kapitalet och rösterna, enligt ägardatatjänsten Holdings.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?