Wallenberg väljer Swedbanks arkitekt till nytt prestigeprojekt

När Investors fastighetsbolag Vectura sökte en arkitekt till sin nya prestigebyggnad ratades Tengbom, som ritat SEB:s huvudkontor.

Valet föll i stället på danska 3XN, som ligger bakom Swedbanks spektakulära högkvarter i Sundbyberg.

Danska 3XN blir arkitekt till Vecturas nya prestigebyggnad.
Danska 3XN blir arkitekt till Vecturas nya prestigebyggnad.
Danska 3XN blir arkitekt till Vecturas nya prestigebyggnad.
Danska 3XN blir arkitekt till Vecturas nya prestigebyggnad.
Danska 3XN blir arkitekt till Vecturas nya prestigebyggnad.
Danska 3XN blir arkitekt till Vecturas nya prestigebyggnad.Foto:3XN
Whites bidrag.
DinellJohanssons bidrag.
DinellJohanssons bidrag.

Det framgår av en nyss avslutad arkitekttävling för byggnaden Forskaren, som ska uppföras intill Nya Karolinska Sjukhuset i Hagastaden, på gränsen mellan Stockholm och Solna och ett stenkast från Investor INVE B -0,29% Dagens utveckling kontrollerade läkemedelsbolaget Sobi.

Huset är på 24.000 kvadratmeter och ska hysa verksamheter inom ”life science”. De fyra bidragsgivarna var danska 3XN, samt svenska Tengbom, White och DinellJohansson.

Vinnaren har bland annat ritat Swedbank SWED A -0,48% Dagens utveckling s huvudkontor i Sundbyberg och Scandic Continental, det kombinerade bostads- och hotellhuset mittemot Stockholms centralstation.

Vectura, Investors fastighetsbolag som ligger i portföljen för onoterade bolag, Patricia Industries, inleder på torsdagen ett samarbete med Tekniska Museet, och en utställning på Forskarens bottenplan planeras.

”Samarbetet med Tekniska har en avgörande betydelse för att fullfölja vårt löfte och möta Hagastadens vision om att bli en 'vetenskapsstad i världsklass'”, säger Micael Averborg, affärsutvecklingschef på Vectura Fastigheter, i ett pressmeddelande.

Vectura, som äger Grand Hôtel och Investors huvudkontor – där Vectura själva också huserar – uppger till Di att man under hösten har lagt grunden för att komplettera sitt hittillsvarande fokus på samhällsfastigheter med kommersiella fastigheter.

I somras hämtades en ny vd, Joel Ambré, från Skanska, där han var chef för projektutveckling inom just kommersiella fastigheter.

I styrelsen för Vectura är byggveteranen Mats Wäppling ordförande sedan fjolåret, efter att ha haft flera toppchefsbefattningar i Skanska och NCC samt vd-posten i Sweco.

Vectura omsatte 273 miljoner kronor under 2019 och var med 17 procents organisk tillväxt det innehav som växte snabbast av Investors onoterade bolag under året. Bolaget värderades till 3,8 miljarder kronor per senaste årsskiftet, med fastigheter marknadsvärderade till 7,3 miljarder.

”Forskaren” är inte ensam i sitt slag i Vecturas portfölj. I fredags togs första spadtaget för en ny ”life science”-etablering, här på 100.000 kvadratmeter uppdelat på flera byggnader, intill likaledes Wallenbergkontrollerade Astra Zeneca i Mölndal utanför Göteborg – läkemedelsjätten har en av sina tre forskningshubbar i världen där.

Näringsminister Ibrahim Baylan övervarade den högtidliga tillställningen, och den japanska läkemedelsjätten Fujirebio kommer att omgruppera sin svenska filial från det nuvarande läget i en Stenaterminal vid Göta Älv till ett av de nybyggda husen. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?