På centrum för infektionsmedicin på Karolinska institutet i Huddinge bedrivs vanligtvis avancerad forskning kring svåra sjukdomar orsakade av infektioner från både bakterier och virus. Här arbetar ett 70-tal personer, som sedan några dagar tillbaka har ställt om hela verksamheten för att kunna forska på corona. Högrisklaboratoriet byggs om för att kunna ta emot prover från Karolinska universitetssjukhuset från de som är allvarligt sjuka.
”Vi har en skyldighet att prioritera det som är viktigast. Det blir en krigslik mobilisering, det kräver mycket logistik. Nu arbetar vi med att sätta processer för allt och prioritera vilka analyser som är viktigaste för att snabbast skapa kunskap kring sjukdomen”, säger professor Hans-Gustaf Ljunggren som koordinerar arbetet vid Centrum för Infektionsmedicin på Karolinska institutet.
Målsättningen är att börja med provtagningar för forskning så fort som möjligt. Forskarlagets förhoppning är att kunna förstå sjukdomsförloppet bättre genom detaljerade analyser, för att kunna förutse vilka kommer bli svårt sjuka. Analyser krävs även för att se vilka möjliga läkemedel som kan sättas in. I nuläget finns inga godkända läkemedel att tillgå – de patienter som är svårt sjuka får framför allt andningshjälp.
”Flera patienter avlider varje dag i sjukdomen. Vi har inte sett en sån här sjukdom tidigare. Det är skarpt läge, inte minst för de sjukvårdande resurserna. Vi har ett ansvar att göra vad vi kan. Vi är beredda att ställa om hela vårt laboratorium till förfogande, för att kunna ta emot prover från infekterade patienter för att snabbt genom forskning få djupare insikter om corona”‚ säger Hans-Gustaf Ljunggren.
”Vi vill snabbt kunna få ny kunskap om sjukdomen. Förstå varför förloppet kan förändras, hitta indikatorer som skulle kunna leda oss in på möjliga läkemedel. Vi vill också förstå vilken typ av immunitet som utvecklas och varför vissa patienter blir så sjuka. Om det exempelvis beror på genetik eller bakomliggande sjukdomar, eller mängden virus man utsatts för. Vi hoppas få fram mycket mer kunskap om sjukdomen som kan vara till nytta.”
Arbetet med provtagning är utmanande ur ett praktiskt, etiskt och patientsäkerhetsperspektiv. Det handlar om patienter som är svårt sjuka och kan ha svårt att ge sitt medgivande. Det brukar gå att få godkännande av anhörig, men det råder besöksförbud på sjukhusen. Tillgången till skyddsutrustning är ett hinder även för forskningen.
”Situationen på kliniken är extrem och samtidigt försöker vi tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset bygga upp system för få till någon typ av rationell provtagning”, säger Hans-Gustaf Ljunggren.
Tack vare privata finansiärer har omställningen på Karolinska institutet kunnat påbörjas snabbt. Wallenbergstiftelserna annonserade förra veckan att de skänker 50 miljoner kronor till Science for Life Laboratory, drivet av forskare från bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet. Nordstjernan skänker ytterligare 9,4 miljoner kronor, specifikt till forskningen på Karolinska institutet.
”Det är fantastiskt med finansiärer som Wallenberg och Nordstjernan, som väldigt snabbt kan kliva in och fatta ett beslut. I fallet med Wallenberg talades vi vid på lördag eftermiddag, och söndag förmiddag hade de efter ett extra styrelsemöte kunnat fatta beslut. Vi körde igång samma dag. Alla offentliga aktörer kan inte agera på det sättet, men de privata stiftelserna kan göra det. I det här läget är det så viktigt. Just nu krävs allas resurser.”
Arbetet på Centrum för Infektionsmedicin har byggts upp utifrån en sexmånadersplan för forskningen. Det involverar även uppbyggnaden av en biobank med prover, för att kunna studera viruset och den sjukdom det generar. Forskarna är även intresserade av de patienter som tillfrisknat från corona.
”Vår avsikt är att tillgängliggöra alla resultat så fort som möjligt. I den bästa av alla världar hoppas vi att inom ett par månader hunnit långt och ha fått mycket data tillgängligt. Det kommer generera nya resultat varje dag. Vi måste jobba annorlunda än vi gjort tidigare men samtidigt försäkra oss att vi jobbar på ett högkvalitativt sätt. Världen är inte betjänt av dålig forskning i det här läget.”