1515
Annons

Wallenberg och Nordstjernan stöttar coronaforskning med miljoner

Med hjälp av bidrag från Wallenbergstiftelserna och Nordstjernan kan Karolinska institutet accelerera sin forskning om corona. Vid Centrum för Infektionsmedicin läggs annan forskning på is och upp emot 40 personer mobiliserar för att öka kunskapen om den nya sjukdomen.

Wallenbergstiftelserna annonserade förra veckan att de skänker 50 miljoner kronor till Science for Life Laboratory, drivet av forskare från bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet.
Wallenbergstiftelserna annonserade förra veckan att de skänker 50 miljoner kronor till Science for Life Laboratory, drivet av forskare från bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet.Foto:Jack Mikrut
Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin.
Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin.Foto:Jack Mikrut

På centrum för infektionsmedicin på Karolinska institutet i Huddinge bedrivs vanligtvis avancerad forskning kring svåra sjukdomar orsakade av infektioner från både bakterier och virus. Här arbetar ett 70-tal personer, som sedan några dagar tillbaka har ställt om hela verksamheten för att kunna forska på corona. Högrisklaboratoriet byggs om för att kunna ta emot prover från Karolinska universitetssjukhuset från de som är allvarligt sjuka.  

”Vi har en skyldighet att prioritera det som är viktigast. Det blir en krigslik mobilisering, det kräver mycket logistik. Nu arbetar vi med att sätta processer för allt och prioritera vilka analyser som är viktigaste för att snabbast skapa kunskap kring sjukdomen”, säger professor Hans-Gustaf Ljunggren som koordinerar arbetet vid Centrum för Infektionsmedicin på Karolinska institutet.

Målsättningen är att börja med provtagningar för forskning så fort som möjligt. Forskarlagets förhoppning är att kunna förstå sjukdomsförloppet bättre genom detaljerade analyser, för att kunna förutse vilka kommer bli svårt sjuka. Analyser krävs även för att se vilka möjliga läkemedel som kan sättas in. I nuläget finns inga godkända läkemedel att tillgå – de patienter som är svårt sjuka får framför allt andningshjälp. 

”Flera patienter avlider varje dag i sjukdomen. Vi har inte sett en sån här sjukdom tidigare. Det är skarpt läge, inte minst för de sjukvårdande resurserna. Vi har ett ansvar att göra vad vi kan. Vi är beredda att ställa om hela vårt laboratorium till förfogande, för att kunna ta emot prover från infekterade patienter för att snabbt genom forskning få djupare insikter om corona”‚ säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

”Vi vill snabbt kunna få ny kunskap om sjukdomen. Förstå varför förloppet kan förändras, hitta indikatorer som skulle kunna leda oss in på möjliga läkemedel. Vi vill också förstå vilken typ av immunitet som utvecklas och varför vissa patienter blir så sjuka. Om det exempelvis beror på genetik eller bakomliggande sjukdomar, eller mängden virus man utsatts för. Vi hoppas få fram mycket mer kunskap om sjukdomen som kan vara till nytta.”

Arbetet med provtagning är utmanande ur ett praktiskt, etiskt och patientsäkerhetsperspektiv. Det handlar om patienter som är svårt sjuka och kan ha svårt att ge sitt medgivande. Det brukar gå att få godkännande av anhörig, men det råder besöksförbud på sjukhusen. Tillgången till skyddsutrustning är ett hinder även för forskningen.

”Situationen på kliniken är extrem och samtidigt försöker vi tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset bygga upp system för få till någon typ av rationell provtagning”, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Tack vare privata finansiärer har omställningen på Karolinska institutet kunnat påbörjas snabbt. Wallenbergstiftelserna annonserade förra veckan att de skänker 50 miljoner kronor till Science for Life Laboratory, drivet av forskare från bland annat Karolinska institutet och Uppsala universitet. Nordstjernan skänker ytterligare 9,4 miljoner kronor, specifikt till forskningen på Karolinska institutet. 

”Det är fantastiskt med finansiärer som Wallenberg och Nordstjernan, som väldigt snabbt kan kliva in och fatta ett beslut. I fallet med Wallenberg talades vi vid på lördag eftermiddag, och söndag förmiddag hade de efter ett extra styrelsemöte kunnat fatta beslut. Vi körde igång samma dag. Alla offentliga aktörer kan inte agera på det sättet, men de privata stiftelserna kan göra det. I det här läget är det så viktigt. Just nu krävs allas resurser.”

Arbetet på Centrum för Infektionsmedicin har byggts upp utifrån en sexmånadersplan för forskningen. Det involverar även uppbyggnaden av en biobank med prover, för att kunna studera viruset och den sjukdom det generar. Forskarna är även intresserade av de patienter som tillfrisknat från corona. 

”Vår avsikt är att tillgängliggöra alla resultat så fort som möjligt. I den bästa av alla världar hoppas vi att inom ett par månader hunnit långt och ha fått mycket data tillgängligt. Det kommer generera nya resultat varje dag. Vi måste jobba annorlunda än vi gjort tidigare men samtidigt försäkra oss att vi jobbar på ett högkvalitativt sätt. Världen är inte betjänt av dålig forskning i det här läget.” 


Innehåll från EKNAnnons

Siffror från SCB: SME-exportföretagen växte under 2021

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Nya siffror från SCB visar att antalet SME-bolag som exporterar över en miljon kronor ökade rejält under 2021, trots pandemin. För att den positiva trenden ska fortsätta krävs goda möjligheter till finansiering – och här kan EKN hjälpa.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

Enligt ny statistik från SCB har antalet företag i Sverige ökat stadigt sedan 2013, även under pandemin. På exportfronten har utvecklingen också varit positiv; under 2021 tillkom fler än 500 nya företag som exporterar för över en miljon kronor per år. Vid slutet av året fanns cirka 10 700 företag av den här typen i Sverige.

– SME-bolagen utgör den absoluta merparten av det här tillskottet. Dessutom har 300 av de 500 nya företagen bara 0-9 anställda. Trots det svåra läget fortsatte alltså de mindre exportföretagen att tugga på, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för SME och Midcorp på Exportkreditnämnen, EKN.

Att se den här utvecklingen under pandemiåret 2021 är enligt Carl-Johan Karlsson smått otroligt.

– Det visar på vilka fantastiska produkter och tjänster de svenska bolagen tar på export, samt vilken motståndskraft och innovationsförmåga bolagen har. De har lyckats ställa om sin produktion och utveckla sitt erbjudande mitt i en brinnande pandemi.

Viktiga för Sverige

SME-företagen står för totalt 40 procent av Sveriges export. För att bolagen ska fortsätta växa och öka i antal krävs rätt förutsättningar, inte minst vad gäller finansiering.

– Under finanskrisen 2008-2010 försvann 7 000 av våra exporterande SME-bolag och det vill vi inte se igen. Tillgången till finansiering spelar en viktig roll i de här företagens överlevnad. Den tillgången har varit mycket god under pandemin, men med fallande börs, hög inflation och höjda räntor kan det bli svårare för företagen, säger Carl-Johan Karlsson och tillägger:

– Det första som händer i krissituationer är nämligen att banksystemet och finansbolagen sluter sig – och de mindre bolagen drabbas hårdast. Här kan EKN komma in och ta en stor del av bankernas risk. Det gör det enklare för bankerna att bevilja exportföretagen den finansiering de behöver för att fortsätta växa så bra, trots att det är osäkert läge på marknaden.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?