1515

Wallenberg och Bolsonaro på plats när Gripen visades upp i Brasilien

Under fredagen presenterades Saab Gripen E officiellt vid en ceremoni i Brasiliens huvudstad Brasilia.

På gästlistan stod bland annat Brasiliens president Jair Bolsonaro, Saabs ordförande Marcus Wallenberg samt Saabs vd Micael Johansson.

Brasiliens president Jair Bolsonaro fick provsitta i Gripenplanet under ceremonin, han har själv en militär bakgrund.
Brasiliens president Jair Bolsonaro fick provsitta i Gripenplanet under ceremonin, han har själv en militär bakgrund.Foto:Eraldo Peres
Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Micael Johansson var också på plats, här på en bild från Linköping.
Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Micael Johansson var också på plats, här på en bild från Linköping.Foto:Henrik Montgomery/TT
Brasilien har beställt totalt 36 Gripenplan.
Brasilien har beställt totalt 36 Gripenplan.Foto:Eraldo Peres

2014 landade den svenska försvarsjätten Saab en stororder på 36 Gripen E/F från det brasilianska flygvapnet, en order värd omkring 40 miljarder kronor. Vid en ceremoni under Aviator’s Day i Brasilia på fredagen presenterades planet officiellt.

”Det är en stor ära att se Gripen E på Aviator’s Day”, sa Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab, enligt ett pressmeddelande.

”Det här är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Brasilien och Sverige, och en stor möjlighet att ytterligare stärka banden mellan våra två länder.”

Utöver Micael Johansson representerades Saab även av styrelseordföranden Marcus Wallenberg. Brasiliens president Jair Bolsonaro, Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva, den brasilianska flygvapenchefen brigadgeneral Antonio Carlos Moretti Bermudez och den svenska ambassadören i Brasilien, Johanna Brismar-Skoogh, deltog också.

”Både flygvapnet och den brasilianska industrin har följt utvecklingen och tillverkningen av Gripen, vilket gör denna dag, då vi får bevittna den officiella presentationen av det första Gripen här i Brasilien, till en än mer speciell upplevelse”, sa den brasilianska flygvapenchefen, brigadgeneral Antonio Carlos Moretti Bermudez.

De första stridsflygplanen kommer att levereras i slutet av 2021, uppger Saab i pressmeddelandet. Under 2021 och framåt kommer monteringen av 15 kompletta flygplan att ske på plats i Brasilien. Men det är inte bara leverans av de totalt 36 flygplanen som står på att göra-listan framöver. 

Nu väntar testning av styrsystem, luftsystem samt tester av flygplanet under tropiska klimatförhållanden. De involverar även tester av unika egenskaper för det brasilianska flygplanet, exempelvis vapenintegration samt kommunikationssystemet Link BR2, som tillhandahåller krypterad data- och röstkommunikation mellan flygplanen.

I övrigt har det inte varit någon bra vecka för den svenska försvarsjätten. Saab inledde veckan med att presentera sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Intäkterna rasade med 23 procent och rörelseresultatet landade på minus 663 miljoner kronor. Bakom de dystra siffrorna låg en förändrar riskbedömning på grund av coronaviruset.

”Detta påverkar vårt resultat med 1,5 miljarder kronor, varav 1,1 hänförs till Gripenprogrammen”, skrev presschefen Ann Wolgers till Di.

Aktien rasade 14,3 procent på rapportdagen och fortsatte falla under veckan. På fredagen rekylerade aktien upp med 5,1 procent, men vid stängningen på fredagen hade 17,8 procent av börsvärdet gått upp i rök.

”Saabs garderob med skelett bör nu vara utrensad, samtidigt som marknadens förväntningar är nedkörda i botten. Det ger å ena sidan en låg ribba för att kunna överraska positivt i framtiden. Förr eller senare måste dock också de positiva överraskningarna levereras”, skrev Di:s Johan Wendel i en kommentar till rapporten. 


Innehåll från SmiLe IncubatorAnnons

Här är Life Science-inkubatorn som erbjuder stöd till startups: ”Vi är entreprenörens bästa vän”

Teamet på SmiLe Incubator.
Teamet på SmiLe Incubator.

Det är ofta dyrt och tidskrävande att utveckla produkter inom Life Science.

SmiLe Incubator har under lång tid framgångsrikt hjälpt entreprenörer att bygga livskraftiga bolag – och speciellt duktiga har man varit på att lyfta fram kvinnor.

– Vi är framgångsrika och attraherar intressanta bolag för att vi jobbar mycket med mångfald och jämlikhet. Det har lett till att vi i högre grad än andra får de kvinnliga entreprenörerna till oss, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator. 

Forskning inom Life Science, alltså läkemedel, medicinteknik eller annan hälsoteknik, kan vara dyr att bedriva. Att sedan skapa en affärsmässig verksamhet av sin forskning kan också vara en utmaning.

SmiLe Incubator är en icke-vinstdrivande inkubator som erbjuder både en infrastruktur med 10 välutrustade laboratorier och avancerade instrument, och ett team av experter för att kommersialisera affärsidéer.

SmiLes affärsutvecklare är alla seniora, med tillsammans över 250 års erfarenhet av att arbeta i och driva både globala och nystartade företag inom Life Science.

– Många av dem har en Giving Forward-tanke. De fick själva hjälp och nu vill de hjälpa andra, förklarar Ebba Fåhraeus.

Många kvinnliga entreprenörer 

SmiLe arbetar hårt med att lyfta fram kvinnliga entreprenörer. Av inkubatorbolagens vd’ar är 50% kvinnor. Räknar man med grundare är siffran 68%. 

– Vi är Sveriges mest jämställda inkubator och hos oss plockar kvinnor in lika mycket riskkapital som män, säger Ebba Fåhraeus.

En annan hjärtefråga är kulturell mångfald. I SmiLes eget team finns sju nationaliteter representerade, men i communityn finns över 20 nationaliteter.

– Forskning visar på en tydlig koppling mellan mångfald och resultat. Det har vi tagit fast på här, säger hon.

SmiLes verksamhet är externt finansierat. Att som bolag ingå i inkubatorn är kostnadsfritt. Här får man hjälp med allt från att bygga nätverk, hitta och förhandla om riskkapital, söka patent, regulatoriska frågor, reda ut bolagsjuridiken och förhandla med de första kunderna och leverantörerna. 

– Vårt eget resultat mäts på ett enda sätt: att vi skapar framgångsrika entreprenörer. Vi är entreprenörens bästa vän, avslutar Ebba Fåhraeus.

Om SmiLe Incubator
SmiLe Incubator hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina idéer genom kvalificerad affärsrådgivning, ett internationellt kontaktnätverk samt en unik tillgång till välutrustade laboratorier. SmiLes medlems- och alumnibolag har tillsammans tagit in mer än 4,7 miljarder i riskkapital sedan 2014 och18 av dem har börsnoterats.

Läs mer på: www.smileincubator.life

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmiLe Incubator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?