Annons

Wallenberg och Bolsonaro på plats när Gripen visades upp i Brasilien

Under fredagen presenterades Saab Gripen E officiellt vid en ceremoni i Brasiliens huvudstad Brasilia.

På gästlistan stod bland annat Brasiliens president Jair Bolsonaro, Saabs ordförande Marcus Wallenberg samt Saabs vd Micael Johansson.

Brasiliens president Jair Bolsonaro fick provsitta i Gripenplanet under ceremonin, han har själv en militär bakgrund.
Brasiliens president Jair Bolsonaro fick provsitta i Gripenplanet under ceremonin, han har själv en militär bakgrund.Foto:Eraldo Peres
Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Micael Johansson var också på plats, här på en bild från Linköping.
Saabs ordförande Marcus Wallenberg och vd Micael Johansson var också på plats, här på en bild från Linköping.Foto:Henrik Montgomery/TT
Brasilien har beställt totalt 36 Gripenplan.
Brasilien har beställt totalt 36 Gripenplan.Foto:Eraldo Peres

2014 landade den svenska försvarsjätten Saab en stororder på 36 Gripen E/F från det brasilianska flygvapnet, en order värd omkring 40 miljarder kronor. Vid en ceremoni under Aviator’s Day i Brasilia på fredagen presenterades planet officiellt.

”Det är en stor ära att se Gripen E på Aviator’s Day”, sa Micael Johansson, vd och koncernchef för Saab, enligt ett pressmeddelande.

”Det här är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Brasilien och Sverige, och en stor möjlighet att ytterligare stärka banden mellan våra två länder.”

Utöver Micael Johansson representerades Saab även av styrelseordföranden Marcus Wallenberg. Brasiliens president Jair Bolsonaro, Brasiliens försvarsminister Fernando Azevedo e Silva, den brasilianska flygvapenchefen brigadgeneral Antonio Carlos Moretti Bermudez och den svenska ambassadören i Brasilien, Johanna Brismar-Skoogh, deltog också.

”Både flygvapnet och den brasilianska industrin har följt utvecklingen och tillverkningen av Gripen, vilket gör denna dag, då vi får bevittna den officiella presentationen av det första Gripen här i Brasilien, till en än mer speciell upplevelse”, sa den brasilianska flygvapenchefen, brigadgeneral Antonio Carlos Moretti Bermudez.

De första stridsflygplanen kommer att levereras i slutet av 2021, uppger Saab i pressmeddelandet. Under 2021 och framåt kommer monteringen av 15 kompletta flygplan att ske på plats i Brasilien. Men det är inte bara leverans av de totalt 36 flygplanen som står på att göra-listan framöver. 

Nu väntar testning av styrsystem, luftsystem samt tester av flygplanet under tropiska klimatförhållanden. De involverar även tester av unika egenskaper för det brasilianska flygplanet, exempelvis vapenintegration samt kommunikationssystemet Link BR2, som tillhandahåller krypterad data- och röstkommunikation mellan flygplanen.

I övrigt har det inte varit någon bra vecka för den svenska försvarsjätten. Saab inledde veckan med att presentera sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet. Intäkterna rasade med 23 procent och rörelseresultatet landade på minus 663 miljoner kronor. Bakom de dystra siffrorna låg en förändrar riskbedömning på grund av coronaviruset.

”Detta påverkar vårt resultat med 1,5 miljarder kronor, varav 1,1 hänförs till Gripenprogrammen”, skrev presschefen Ann Wolgers till Di.

Aktien rasade 14,3 procent på rapportdagen och fortsatte falla under veckan. På fredagen rekylerade aktien upp med 5,1 procent, men vid stängningen på fredagen hade 17,8 procent av börsvärdet gått upp i rök.

”Saabs garderob med skelett bör nu vara utrensad, samtidigt som marknadens förväntningar är nedkörda i botten. Det ger å ena sidan en låg ribba för att kunna överraska positivt i framtiden. Förr eller senare måste dock också de positiva överraskningarna levereras”, skrev Di:s Johan Wendel i en kommentar till rapporten. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera