ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Wallenberg gör en Bill Gates: Bjuder 10.000 elever på succén

  • Hans Rosling. Foto: Evan Agostini

Familjen Wallenbergs stiftelse tillsammans med Nobel Center gör som Bill Gates – från och med i går kan Sveriges 10.000 gymnasieelever läsa Hans Roslings “Factfulness” gratis. 

Bill Gates började i våras ge ut Hans Roslings 'Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen' till alla som tog examen i USA, med motiveringen att det var en av de viktigaste böckerna han har läst. Boken vill på ett pedagogiskt sätt förklara hur världsutvecklingen går framåt.

Nobel Center, en del av Nobelstiftelsen som varje år delar ut Nobelpriset, kommer,  med stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse, nu att göra samma sak. Men istället för att ge boken när eleverna tar studenten kommer den att vara tillgänglig för alla gymnasietreor att kostnadsfritt ladda ned. 

“Det blir en Bill Gates 2.0, kan man säga. Vårt mål är att unga ska få en framtidstro och vilja att ta sig an dagens utmaningar”, säger Anna Sjöström Douagi, programchef för Nobel Center. 

Tillsammans med förlaget Natur och Kultur har författarna också tagit fram en lärarhandledning för att kunna använda boken i utbildningssyfte. 

”Att boken kan laddas ned hoppas vi ska stimulera till diskussioner i landets gymnasieklasser. Boken Factfulness slår hål på flera myter. Det är en folkbildningssatsning som vill inspirera ungdomar till att söka kunskap och vara mer källkritiska i en tid då vetenskap ifrågasätts”, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

“Jag har jobbat med Hans länge och målet med vårt arbete har alltid varit att nå allmänheten och inte bara experterna. Så att vara här i dag och kunna erbjuda boken till så många ungdomar är en dröm som går i uppfyllelse”, säger Anna Rosling Rönnlund, medförfattare till boken och medgrundare till stiftelsen Gapminder.

Gapminder och Nobel Center planerar just nu även för att i juni nästa år anordna den första folkbildningdagen till Hans Roslings minne. Dagen syftar till att på ett pedagogiskt sätt sprida kunskap om världen. 

Adam Eldrot går tredje året på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm och har under fler år intresserat sig för Hans Roslings arbete.

“Det behövs människor som är bra på att lära ut och jag tror att det är lättare att påverka unga än äldre. Det är svårt att skriva om positiva saker i media eftersom de ofta sker progressivt och inte är en enskild händelse. Därför är det bra att den här boken finns, så att man kan förstå att det också finns andra sidor av historien." 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer