Annons

Wallenberg: Falkengren tog oss genom finanskrisen

Många pusselbitar ska falla på plats framöver, konstaterar SEB:s ordförande Marcus Wallenberg. När det gäller frågan hur banken inte har kunnat lösa en efterträdare till avgående vd Annika Falkengren hänvisar han till börsregler.

Bild:Mikael Andersson/TT

Annika Falkengren har betytt mycket för banken, konstaterar Marcus Wallenberg.

”Hon har navigerat igenom den här banken genom finanskrisen när det verkligen har varit en svår tid för hela banksystemet. Hon har satt en långsiktig strategi, jobbat på en affärsplan och satt väldigt tydliga och utmanande finansiella mål.”

Annika Falkengren har varit en väldigt utåtriktad vd och pratat för branschen när det gäller regleringar och bankskatter, hur svår blir hon att ersätta?
”När en person har varit en stark ledare så finns det alltid en utmaning i att hitta nästa kandidat, men vi hoppas kunna hitta det med tiden.”

Hur kommer det sig att ni inte har kunnat lösa en efterträdare bättre med tanke på att Annika Falkengren har suttit så länge som vd?
”Vi har ju mycket planering på den här frågan. Men i det här fallet kände vi att vi inte kunde göra det utan att först meddela marknaden det här beslutet”, säger Marcus Wallenberg till Di och fortsätter:

”Vi kände att om vi har fått den här informationen och hon har bestämt sig - då gäller det att kalla till styrelsemöte och sedan gå vidare.”

Du menar att man inte kan inleda en process för att det då kan komma ut?
”Det finns ett börskontrakt. Vi måste leva efter de regler som finns.”

Var kommer ni leta efter en efterträdare, internt i banken eller externt?
”Vi får återkomma om det, för vi påbörjar den processen precis nu efter vårt möte igår.”

Hur besvärande har Volkswagenskandalen varit och det faktum att Annika Falkengren har haft det uppdraget i överstyrelsen?
”Vi har haft en väldigt klar process i banken att inte blanda ihop Volkswagen med bankens affärer och det har vi följt noggrant.”

Di rapporterade hösten 2015 att stora ägare i SEB ifrågasatte om hon kan sköta sitt uppdrag som vd för banken när hon som styrelseledamot i Volkswagen är djupt indragen biljättens kris.

Men har det inte varit besvärande för banken?
”Banken har inte haft någon direkt inblandning i den frågan”, säger Marcus Wallenberg.

SEB har en tioårsplan, vad är viktigast att leverera på i den planen?
”Det viktigaste för alla bankanställda är alltid kunderna - att de känner att de får den service de ska ha. Sedan händer det väldigt mycket i bankbranschen - inte bara att det är nya regler men dessutom att vi går igenom en digital transformering. Det är många pusselbitar som ska falla på plats framöver.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?