1515
Annons

Wall Streets skräckindex överraskade

Skräckindexet VIX summerar en stillsam jul, och ett ovanligt år. Varken den oväntade brexitomröstningen eller Donald Trumps överraskande valseger lyckades skapa några toppar i turbulensen. Istället var februari oroligast.

Bild:TT

New York-börsen har under juldagarna nosat på en ny rekordnivå, då Dow Jones-index närmat sig nivån 20.000 punkter. Denna har inte någon annan betydelse än att vara ett jämnt nummer – men den tillmäts psykologisk betydelse.

Samtidigt har Vix-index, som uppges mäta skräck på marknaden, letat sig till bottennivåer för året.

”Det pekar på att ett julrally på börsen fortfarande kan ha bränsle kvar”, skriver Nicholas Colas, som är chefsstrateg på den New York-baserade mäklarfirman Convergex.

Nicholas Colas påpekar i en analys att 2016 ser ut att bli ett ovanligt börsår. Bland de stora och omskakande händelserna märks Donald Trumps valseger och britternas oväntade folkomröstning.

”Det lustiga med den här typen av tilldragelser, är att de inte var de som skakade marknaden mest, konstaterar han.”

I stället var VIX som högst den 11 februari. En orolig börs i början av året förklarades främst av att ekonomer varnade för en möjlig ekonomisk nedgång.

Förutom att New York-börsen backade ordentligt den dagen, nådde VIX-index nivån 28,14, som är årshögsta.

Som en jämförelse låg samma index på 25,8 respektive 22,51 efter brexitomröstningen och den överraskande valutgången i USA.

Michael Colas påpekar att det inte bara är uppseendeväckande att sådana händelser tas med ro. Det är också unikt att VIX står som högst så tidigt på året.

”Om inte någonting spårar ur på allvar mellan nu och slutet på året, så kommer VIX att ha toppat i februari för första gången någonsin, noterar han.”

Han tillägger dock att Vix-indexet i sin nuvarande form bara funnits sedan 1990, och avråder från att dra allt för stora växlar på den unika tilldragelsen.

Den vanligaste månaden för Vix-toppar är annars oktober, höstmånader förknippas med snålblåst även på Wall Street. December brukar dock vara en lugn månad i Vix-hänseende, påpekar Nicholas Colas.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?