Wall Street stänger uppåt – kryssningsbolag bland vinnarna

Wall Street avslutar måndagshandeln på tydligt plus efter att långfredagen bjudit på starka arbetsmarknadssiffror samt att inköpschefsindex för tjänstesektorn kommit in långt över förväntningarna. Bland dagens vinnare syns bland annat kryssningsbolagen.

Foto:Richard Drew

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp med 1,1 procent medan breda S&P 500 hade stigit 1,4 procent. Båda indexen stängde på nya rekordnivåer. Tekniktunga Nasdaq kompositindex avancerade i sin tur med 1,7 procent.

Wall Street tog ett kliv uppåt i samband med beskedet att ISM:s tunga inköpschefsindex för tjänstesektorn studsat upp till rekordnivåer i mars. Statistiken publicerades en halvtimme efter börsöppningen. 

Indexet ökade från 55,3 i februari till 63,7 i mars och steg därmed för tionde månaden i rad. Utfallet i mars är det högsta som någonsin registrerats i ISM:s mätningar och var långt över förväntningarna på 59,2, enligt en sammanställning från Trading Economics. 

Dessförinnan hade marknaden välkomnat starka arbetsmarknadssiffror som kom in på långfredagen. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916.000 personer i mars, vilket var klart över analytikernas medianprognos på 660.000 personer, enligt Bloombergs sammanställning.

Kryssningsbolagen steg efter att den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, uppdaterat prognosen för ett återupptagande av färjetrafiken. Myndigheten anger dock inte ett specifikt datum. Royal Caribbean steg med 2,9 procent medan Norwegian Cruise Line och Carnival steg med 7 respektive 4,5 procent.

Högsta domstolen i USA har dömt till Googles fördel i en uppmärksammad rättstvist mot mjukvarubolaget Oracle. Tvisten gällde huruvida Google bröt mot landets upphovsrättslagstiftning då bolaget använde Oracles programmeringsspråk java vid skapandet av operativsystemet Android, vilket 6 av 8 domare ansåg att Google inte gjorde. Det innebär att ett beslut till Oracles fördel i en lägre domstol rivs upp.

Googles moderbolag Alphabet stängde på plus 4,1 procent. Oracle steg i sin tur med 3,4 procent.

Tesla levererade 185.000 fordon under det första kvartalet, vilket var en ny rekordnotering för bolaget. Tesla avancerade 4,4 procent.

Nynoterade datorspelsbolaget Roblox steg med 5 procent. Storbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley har inlett bevakning av aktien med en ”köp”- respektive ”övervikt”-rekommendation.

Bilddelningsplattformen Pinterest förhandlar med fotoappen VSCO om ett potentiellt uppköp, rapporterar New York Times. Det framgår ingen potentiell köpeskilling för affären, men onoterade VSCO värderades nyligen till 550 miljoner dollar, motsvarande runt 4,8 miljarder kronor. 

Pinterest stängde på plus 2,2 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?