Wall Street öppnar uppåt – Tesla rusar på rekordleveranser

Med stark arbetsmarknadsstatistik i ryggen klättrar USA-börserna uppåt vid öppningen. 

Elbilstillverkaren Tesla rusar på rekordleveranser under det första kvartalet. 

Foto:Nicole Pereira

Några minuter efter börsöppningen stiger Dow Jones industriindex och breda S&P 500 runt 0,7 procent medan det tekniktunga Nasdaq kompositindex avancerar 0,8 procent. 

Uppgångarna sker i spåren av den starka arbetsmarknadsstatistiken som publicerades på långfredagen. 

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 916.000 personer i mars, vilket var klart över analytikernas medianprognos på 660.000 personer, enligt Bloombergs sammanställning.

Tesla rusar 6,9 procent i den inledande handeln efter att bolaget meddelat att det levererade 185.000 fordon under det första kvartalet – en ny rekordsiffra för elbilstillverkaren.

Nynoterade datorspelsbolaget Roblox öppnar upp 3,6 procent i spåren av att storbankerna Goldman Sachs och Morgan Stanley inlett bevakning av aktien med en ”köp” respektive ”övervikt”-rekommendation.

Sociala nätverkstjänsten Pinterest förhandlar med fotoappen VSCO om ett potentiellt uppköp, rapporterar New York Times. Det framgår ingen potentiell köpeskilling för affären, men onoterade VSCO värderades nyligen till 550 miljoner dollar, motsvarande runt 4,8 miljarder kronor. 

Pinterest stiger 2 procent i den inledande handeln.

Kryssningsbolagen Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line och Carnival stiger mellan 4,7 och 7,1 procent efter att den amerikanska folkhälsomyndigheten, CDC, uppdaterat prognosen för ett återupptagande av färjetrafiken. Myndigheten anger dock inte ett specifikt datum.

Den amerikanska regeringen gav under påskhelgen läkemedelsbolaget Johnson & Johnson hela ansvaret för vaccintillverkningen i en fabrik i Baltimore som ägs av kontrakttillverkaren Emergent Biosolutions, EBS. Hädanefter kommer endast Johnson & Johnsons vaccin mot coronaviruset att tillverkas i anläggningen. 

Åtgärden från regeringen kommer till följd av att EBS för några veckor sedan blandade ihop ingredienserna för Johnson & Johnsons och Astras Zenecas vaccin, som båda tillverkades i fabriken, vilket förstörde en vaccinomgång.

Johnson & Johnson avancerar 1 procent medan EBS backar cirka 3,3 procent i den inledande handeln. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?