Annons

Wall street fortsätter stiga trots tung jobbrapport

USA-börserna fortsatte att stiga på fredagen efter att marknaden skakat av sig en jobbrapport som kom in svagare än väntat.

Omkring klockan 18 hade Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent till 25.165. S&P 500 steg lika mycket till 2.734 medan Nasdaqs kompositindex stärktes 0,6 procent till 7.124.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 148.000 personer i december. Förhandsförväntningarna pekade på att sysselsättningen skulle ha ökat med 190.000 personer och utfallet var alltså något svagare. Arbetslösheten var dock oförändrad på 4,1 procent för tredje månaden i rad, vilket var i linje med förväntningarna.

Mark Luschini, chefsstrateg vid Janney Montgomery Scott, sade till Marketwatch att det var ett "marknadsvänligt" utfall då det var bra men inte överhettat, vilket bör tolkas som Fed-vänligt.

"Även om det kom in under förväntningarna var det inte svagt nog för investerare att känna att de måste sälja. Enskilda månader kan vara slagiga, men snittet under senaste månaderna visar att arbetsmarknaden är fortsatt stark", skrev han.

Sett till sektorerna inom S&P 500 noterades de flesta högre och starkast för dagen var informationsteknik som var upp 1 procent. På minus fanns finans, energi och telekom.

Bland enskilda aktier stod bryggeriet Constellation Brands ut med en nedgång på 2 procent. Nedgången kom efter en omsättningssiffra som kom in klart under analytikernas förväntningar under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal.

Cisco ökade 1,4 procent efter att Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Innehåll från Mistra Food FuturesAnnons

Så kan vårt livsmedelssystem framtidssäkras

Helena Hansson och Per-Anders Hansson på SLU är programchefer för forskningsprogrammet Mistra Food Futures.
Helena Hansson och Per-Anders Hansson på SLU är programchefer för forskningsprogrammet Mistra Food Futures.

I framtiden behöver det svenska matsystemet vara mer hållbart än i dag. Produktion och konsumtion av livsmedel behöver förändras i grunden. För att nå dit krävs nya initiativ, kunskaper, metoder och strategier. Just detta tas fram inom det omfattande forskningsprogrammet Mistra Food Futures.

Hur gör vi för att skapa ett hållbart livsmedelssystem som kan leverera hälsosam mat till alla, utan att utarma naturen och påverka klimatet, samtidigt som systemet också är ekonomiskt och socialt hållbart? Detta undersöker forskare inom programmet Mistra Food Futures, som leds av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i nära samarbete med forskningsinstitutet RISE och Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. 

– Med oss har vi även Chalmers, Göteborgs universitet, regioner, myndigheter och aktörer från näringslivet som täcker hela värdekedjan. Samarbetet ger oss möjlighet att förankra forskningen inom och utanför den akademiska sfären och göra den relevant utifrån ett praktiskt perspektiv, säger Helena Hansson, professor vid institutionen för ekonomi på SLU och programchef för Mistra Food Futures.

– Våra samarbeten innebär att vi har direktlänkar till aktörer som kan dela med sig av högkvalitativa data, data som vi behöver för att göra beräkningar, säger Per-Anders Hansson, professor vid institutionen för energi och teknik på SLU och biträdande programchef. 

Oväntade förändringar påverkar livsmedelsförsörjningen

I spåren av coronapandemin, klimatkrisen och Rysslands invasion av Ukraina har frågan om livsmedelssystemets resiliens blivit högaktuell. Många länder, däribland Sverige, är i dag beroende av import av både råvaror och insatsmedel för livsmedelsproduktion. Om det pågår en kris eller ett krig i länderna som exporterar kan det resultera i brist på livsmedel och högre priser.

I ett flertal projekt har Mistra Food Futures undersökt hur jordbruket kan minska sin klimatpåverkan som ett led i att nå visionen om nettonoll av växthusgaser – och samtidigt bidra till ökad resiliens.

– Ett av projekten handlar om att köra jordbruksmaskiner på el som produceras på den egna gården, i stället för att använda importerade fossila bränslen. Ett annat handlar om att hitta alternativ till kvävegödsel, som i regel produceras från importerad naturgas. I ett tredje projekt undersöker vi hur klimatet påverkas om grisar skulle äta mindre importerad mat och mer gräs från den egna gården, berättar Per-Anders Hansson. 

Lägger grunden för nettonollutsläpp

Denna forskning är exempel på hur Mistra Food Futures tillsammans med samarbetspartners hittar och skapar hållbara lösningar. 

– Vi kommer inte att kunna transformera livsmedelssystemet över en natt, men vissa åtgärder kan göras redan nu för att lägga grunden för ett svenskt jordbruk med nettonollutsläpp och en mer uthållig livsmedelsproduktion och förädling, konstaterar Per-Anders Hansson.

Läs mer om Mistra Food Futures och deras forskning här.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mistra Food Futures och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera