Wall street fortsätter stiga trots tung jobbrapport

USA-börserna fortsatte att stiga på fredagen efter att marknaden skakat av sig en jobbrapport som kom in svagare än väntat.

Omkring klockan 18 hade Dow Jones industriindex stigit 0,4 procent till 25.165. S&P 500 steg lika mycket till 2.734 medan Nasdaqs kompositindex stärktes 0,6 procent till 7.124.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 148.000 personer i december. Förhandsförväntningarna pekade på att sysselsättningen skulle ha ökat med 190.000 personer och utfallet var alltså något svagare. Arbetslösheten var dock oförändrad på 4,1 procent för tredje månaden i rad, vilket var i linje med förväntningarna.

Mark Luschini, chefsstrateg vid Janney Montgomery Scott, sade till Marketwatch att det var ett "marknadsvänligt" utfall då det var bra men inte överhettat, vilket bör tolkas som Fed-vänligt.

"Även om det kom in under förväntningarna var det inte svagt nog för investerare att känna att de måste sälja. Enskilda månader kan vara slagiga, men snittet under senaste månaderna visar att arbetsmarknaden är fortsatt stark", skrev han.

Sett till sektorerna inom S&P 500 noterades de flesta högre och starkast för dagen var informationsteknik som var upp 1 procent. På minus fanns finans, energi och telekom.

Bland enskilda aktier stod bryggeriet Constellation Brands ut med en nedgång på 2 procent. Nedgången kom efter en omsättningssiffra som kom in klart under analytikernas förväntningar under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal.

Cisco ökade 1,4 procent efter att Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för aktien till köp.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?