1515

Wahlroos: Skattebetalarna har aldrig hjälpt Nordea

Svenska skattebetalare har aldrig hjälpt Nordea. Det är Nordeas ordförande Björn Wahlroos replik till statsminister Stefan Löfvens vredesord efter bankens flytt. Valet av Finland som ny hemort var ”jättelätt”, säger bankbossen till Dagens Nyheter.

Björn Wahlroos.
Björn Wahlroos.Bild:Jack Mikrut

I sina första kommentarer till kritikstormen mot Nordea avvisar Björn Wahlroos statsminister Stefan Löfvens uttalande att svenska skattebetalare räddat banken två gånger om.

”Skattebetalarna har aldrig hjälpt Nordea, de har hjälpt Nordbanken. Det är jätteviktigt att understryka”, säger Björn Wahlroos till DN.

Svenska staten tog över den havererade Nordbanken efter 1990-talskrisen. Om statens jättetillskott till Nordea i en nyemission efter finanskrisen 2009 säger den finske finansnestorn att det var en helt annan sak.

”Vi tvingades tillsammans med de andra bankerna in i ett garantiprogram som en enda bank behövde, bara för att den inte skulle känna sig ensam”, säger Björn Wahlroos till DN med syfte på Swedbank.

Risken för att tappa offentliga och fackliga storkunder i Sverige efter flytten kommenterar han såhär för DN:

”Naturligtvis är vi medvetna om att beslutet väcker känslor och reaktioner… Kunder i grupperna du nämner verkar tycka att det här har någon samhällelig eller politisk dimension. Vi tycker inte det, men de har ju rätt att tycka så.”

”Man får och tappar kunder hela tiden”, fortsätter han om risken för svensk kundflykt i allmänhet.

Beslutet att flytta just till Finland var ”jättelätt” enligt Wahlroos, trots att Nordea utåt sett hållit öppet för en rad olika alternativa destinationer, inte minst Danmark. Finlands självklara fördel är att landet är med i euron och därmed ingår i EU:s bankunion, betonar han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?