Vyerna halva hemmet – i jaktvillan signerad stjärnarkitekten

Eva Lilienberg och Anders Ejd letade i flera år efter sitt fjällhus, högst upp på önskelistan stod ett modernt timmerhus i Åre. Av en slump såg de ritningar på Hemnet på jaktvillor i Vemdalen, signerade Gert Wingårdh. Det räckte med ett besök för att de skulle bli hänförda av både arkitekturen och naturen.

Eva Lilienberg och Anders Ejd i sitt fjällhus i Vemdalen.
Eva Lilienberg och Anders Ejd i sitt fjällhus i Vemdalen.Foto:Jack Mikrut

Om ni ser något som liknar bajs på marken så är det precis vad det är”, säger Anders Ejd.

Blicken sänks ned mot marken utanför huset när han fortsätter:

”Det brukar nämligen komma renar hit ibland som lägger sig under altanen.”

I Härjedalen ligger destination Vemdalen och dess snösäkra omgivning. Här kläs marken om från grönt till vitt från och med november. Det karga landskapet är majestätiskt och kan vara skrämmande under dimmiga väderförhållanden – men i dag är det sol och krispig luft.

Vemdalen är mest känt för sin natur och sin skidort med en historia av vinterturism som sträcker sig tillbaka till 1930-talet.

Här finns tre skidanläggningar inom ett par mils avstånd, Vemdalsskalet, Björnrike och Klövsjö-Storhogna.

Efter en lång och snirklig väg från Vemdalsskalet skymtar ett trähus bland tallar och granar. Huset är byggt på styltor och ger ett självsäkert intryck när solstrålarna reflekteras mot det massiva fönsterpartiet som frontar stugan.

Vid första anblick påminner huset om en trädkoja. Men huset som stod klart 2018 kan också beskrivas med med ett par ord – utsikt i alla väderstreck.

 

Väl inne i stugans kärna, där vardagsrum och kök flätas ihop till ett enda stort umgängesrum, är det omöjligt att inte låta blicken vila mot Middagshogna – bergstoppen som skymtar i horisonten. Vid köksbordet är det ingen som vill sitta med ryggen mot utsikten, och en tv hör inte hemma i detta rum. Det högt belägna fjällhuset på 158 kvadratmeter har en panoramavy mot orörd natur, högfjäll, glittrande snö och hela himlen

”Det finns ett skäl till varför vi inte har så mycket tavlor här”, säger Eva Lilienberg och visar de stora fönstren vi såg från utsidan. Här blir omgivningen en del av inredningen.

”Vi hade aldrig blivit så charmade av huset om inte denna vy hade funnits”, fortsätter Anders Ejd.

Men när mörkret faller och utsikten från glasrutan går från en vacker målning till ett fyrkantigt svart hål, försvinner det mest väsentliga i huset. Inredningen blir kal, berättar Anders Ejd, och tre tavlor på väggarna känns plötsligt för lite.

”Men den känslan försvinner sedan på dagen”, konstaterar Anders Ejd.

Huset är ritat av arkitekten Gert Wingårdh.
Huset är ritat av arkitekten Gert Wingårdh.Foto:Jack Mikrut

Att vandra genom huset är att upptäcka ett spel mellan ljusinsläpp och vinklar från alla håll. Ljusstrålar genom fönstren träffar interiören av björkplywood, och ådringen gör sig mer och mer synlig ju närmare man går. Det vaxbehandlade träet i olika blå toner skapar små levande detaljer som är avgörande för stämningen i huset, som saknar både lister och trösklar.

”Det är otroligt lättstädat”, säger Anders Ejd och pekar mot vinkeln där vägg och golv möts.

De höga innerväggarna i grånad råspont är genomgående, även i de platsbyggda garderoberna som gömmer alltifrån torkskåp till förvaring. Den imponerande takhöjden bidrar till intrycket av en kyrka. Vilket var en av anledningarna till varför Anders Ejd och Eva Lilienberg köpte huset som hade ett utropspris på 6 miljoner kronor.

”Det är som en kyrksal när man kommer in här”, säger Anders Ejd.

Tidigare letade Eva Lilienberg och Anders Ejd hus i Åre, men föll sedan för lugnet i Vemdalen.
Tidigare letade Eva Lilienberg och Anders Ejd hus i Åre, men föll sedan för lugnet i Vemdalen.Foto:Jack Mikrut

Även om husets takhöjd och utsikt var det som fick paret på fall så fanns det andra faktorer som var tvungna att klaffa.

Många sängplatser till familjens medlemmar var ett av de viktigaste kriterierna.

I huset finns det fyra sovrum, varav ett i dagsläget fungerar som tv-rum. De andra tre består av en svit med tillhörande badrum, ett långsmalt rum med två platsbyggda våningssängar samt ett mindre rum i samma stil som påminner om en tågkupé. Det finns även ett sovloft som följer innertakets vinkel och nås via en brant stege.

När Di Lördag besöker Eva Lilienberg och Anders Ejd berättar paret att det styltburna och moderna huset i Vemdalen inte var drömstugan de först sökte efter.

Tidigare har de letat stuga uppe i Åre, där flera av deras vänner äger hus. Tankarna gick med andra ord åt att köpa ett mer vanligt timmerhus där, men efter flera vändor, i kombination med att Åre blir mer och mer folktätt, konstaterade paret att de hellre ville vara nära naturen och lugnet.

”Åre är fint på många sätt, men det är för mycket folk”, säger Anders Ejd.

”Det här är en helt ny typ av fjällhus, och det tyckte vi var väldigt roligt, att ha ett sådant hus i stället för ett timmerhus”, tillägger Eva Lilienberg.

 

I Vemdalsskalet är husen ritade in i minsta detalj av Gert Wingårdh, såväl interiört som exteriört. Platsbyggd inredning och omsorgsfullt valda träslag, material och läge.
I Vemdalsskalet är husen ritade in i minsta detalj av Gert Wingårdh, såväl interiört som exteriört. Platsbyggd inredning och omsorgsfullt valda träslag, material och läge.Foto:Jack Mikrut

Det är inte bara Eva Lilienberg och Anders Ejd som har ett hus ritat av arkitekten Gert Wingårdh i Vemdalen. På platsen står det nämligen ytterligare tre hus. Två med liknande planlösning som det vi befinner oss i, och ett med några färre kvadratmeter. Alla fyra hus går i samma träslag, har stora fönster och står på styltor.

”Med fyra hus av samma typ blir det lite som en by här. Väldigt homogent och det gillar jag. Sedan är alla hus byggda i olika vinklar så insynen blir minimal och utsikten blir annorlunda för varje hus”, berättar Eva Lilienberg.

Gert Wingårdh är kanske Sveriges mest berömda arkitekt i dag. Hans framgång och arbeten sträcker sig allt ifrån fabrikskomplex till butiksinredningar, och med flera internationellt uppmärksammade objekt.

Han har också den enda arkitekten som fått fem Kasper Salin-pris, arkitekturpriset som årligen utdelas av Svensk Arkitektur till ett nytt byggnadsverk.

I Vemdalsskalet är husen ritade in i minsta detalj av Gert Wingårdh, såväl interiört som exteriört. Platsbyggd inredning och omsorgsfullt valda träslag, material och läge.

Precis intill husen finns nämligen både skidspår samt vandrings- och skoterleder. Men de två förstnämnda är de som Eva Lilienberg och Anders Ejd utnyttjar mest, även om de, precis som grannarna, har ett eget skoterförråd.

”Alla våra grannar har skotrar, men vi tänker att vi ska härda ut”, säger Anders Ejd och visar det tomma förrådet, som de nu använder till förvaring av skidutrustning, och som plats för att ta av sig pjäxor efter en lång dag på ute på tur.

Men det är inte omöjligt att det en dag står en snöskoter där, precis som arkitekten tänkt. Men tills dess fortsätter Eva Lilienberg och Anders Ejd att för fot eller skidor ta sig upp för berget bakom huset, där bland annat hjortron växer.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?