Annons

Vrede mot lägstalöner i EU – ”hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen”

STRASBOURG. Sverige förlorade på torsdagen en strid om lägstalönerna. EU-parlamentet anser att EU ska bestämma dem, inte fack och arbetsgivare.

”Ett stort ansvar vilar nu på svenska politiker att säkra vår modell”, säger Karolina Löf, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

Foto:Henrik Montgomery/TT

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovade för ett år sedan ”tillräckliga minimilöner” utan att nämna siffror.

Under hösten har EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott skärpt förslaget till att minimilönen ska vara 50 procent av medianlönen och 60 procent av snittlönen i respektive land.

På torsdagen röstade parlamentet med stor majoritet - 443 röster mot 192 och 58 nedlagda – för att direkt börja förhandla med ministerrådet. Svenska och danska ledamöter ville få ett undantag för den nordiska förhandlingsmodellen.

Karolina Löf anser att EU nu är på väg att gå utanför sina befogenheter enligt EU-fördraget.

”Det är ett stort kliv mot en europeisk arbetsmarknadsmodell. Det här riskerar att våra svenska kollektivavtal ska tolkas av EU-domstolen. Det skapar en oförutsägbarhet och osäkerhet som inte gynnar företagande eller partsrelationer.”

Hon hoppas nu på en förändring i nästa instans.

”Ett stort ansvar vilar nu på svenska politiker i Stockholm och Bryssel att försvara och säkra vår modell i den fortsatta förhandlingen”, säger Karolina Löf.

Hon anser att en lagstiftad minimilön strider mot den svenska lönebildningsmodellen som har skapat stabilitet på arbetsmarknaden och bra reallöneutveckling.

Hur påverkar förslaget konkret svenska företag?

”Det är svårt att säga, men enligt en rapport från Medlingsinstitutet ligger i princip alla löntagare över gränserna.”

Karolina Löf tror inte att det på kort sikt blir fler konflikter, men fler tvister i domstol där det ytterst är EU-domstolen som bestämmer.

”Incitamenten att vara medlem i ett fackförbund minskar också, vilket riskerar att skapa obalans i partsrelationerna.”

Hon ser fler orostecken från Bryssel.

”På gång är även ett direktiv om lönetransparens som också innebär ett hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen med väldigt detaljerade regler kring lönesättning och domstolsprövning”, säger Karolina Löf.

Innehåll från EKNAnnons

Sveriges nya enhörning räknar med dubblerad omsättning

Stefan Jansson är vd på Polarium.
Stefan Jansson är vd på Polarium.

I våras värderades det smarta energilagringsbolaget Polarium till över en miljard dollar och blev därmed Sveriges nya enhörning. Bolaget har haft en slående tillväxtresa – och för att växa snabbt utan att tappa kontrollen över verksamheten har de använt garantier från Exportkreditnämnden, EKN.

Så kan EKN hjälpa företag att växa internationellt 

Svenska Polarium grundades 2015 och erbjuder energilagringslösningar baserade på litiumjonteknik till telekombranschen, tillverkningsindustrin och kommersiella fastigheter. Deras lösningar är baserade på smarta batterier och mjukvara som kan maximera användares inköp av grön och billig el.

– Generellt sett är el som smutsigast när den är dyrast, eftersom det är vid de dyra konsumtionstopparna som vi tvingas komplettera vår användning av förnybar el med fossil el från andra länder. Genom att maximera inköpen av grön el uppfyller våra lösningar därför två av kundernas intressen: att spara pengar och att bidra till klimatomställningen, säger Stefan Jansson, vd på Polarium.

– Vi jobbar till exempel mot ett stort hotell i Stockholm där vi räknar med att kunna sänka elkostnaden med 80 procent. Det är möjligt genom att de dels kan använda lagrad el från våra batterier när nätpriserna är som högst och dels kan sälja tillbaka el till elnätet när det är förmånligt för dem.

Dubblerar omsättningen i år

Polarium omsatte 741 miljoner kronor 2020 och 1,1 miljarder kronor 2021. Under 2022 räknar de med att dubblera omsättningen. Bolaget har idag fabriker och säljkontor världen över och i våras blev de Sveriges nya enhörning när de värderades till över en miljard dollar.

– Eftersom den pågående elektrifieringen är akut har vi velat växa så snabbt som möjligt. Lyckligtvis har vi haft rätt förutsättningar för en väldigt intensiv tillväxtresa utan att behöva sälja stora andelar av bolaget. En avgörande faktor i det har varit EKN, säger Stefan Jansson.

Växte snabbt med hjälp av EKN

EKN erbjuder exportörer och deras underleverantörer garantier som stöttar bolagens export. Polarium har använt flera av EKN:s garantier under sin tillväxtresa och gör det än i dag. Det handlar exempelvis om den så kallade rörelsekreditgarantin som minskar bankens risk vid lån till bolag.

– Vi var faktiskt det första bolaget som använde förlagan till EKN:s nya garanti Exportsprånget. Det innebar att vår bank fick 80 procents riskavtäckning när de gav oss kredit, trots att vi var relativt nyetablerade. Lösningen innebar att vi kunde växa snabbt med ett mindre beroende av externt kapital. Det har varit så värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Polarium använder också löpande en garanti för kundfordringar från EKN som säkrar att bolaget får betalt även om kunden inte kan betala som avtalat.

– Vi är ett tech-bolag som gör många affärer på utsatta marknader. Med den här garantin har vi kunnat tacka ja till affärer som vi inte hade kunnat ta annars; lägre kreditrisker ger högre tillväxt. Samma garanti kan även användas för att ge kunder attraktiva finansieringsvillkor och det är något som vi sneglar på framåt.

”Grön och billig el för alla”

I våras investerade AMF 955 miljoner kronor i Polarium och i höstas blev även Alecta ny delägare i bolaget. Tillväxtresan fortsätter mot målet, som enligt vd:n är ”grön och billig el för alla”.

– Globalt sett står fossila bränslen fortfarande för 80 procent av all elproduktion. Vi är mitt i en förflyttning mot ett helt nytt energisystem sett till infrastruktur, distribution och konsumtion. Här har Polarium en viktig roll att spela och än har vi bara sett början, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera