1515

Vrede mot lägstalöner i EU – ”hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen”

STRASBOURG. Sverige förlorade på torsdagen en strid om lägstalönerna. EU-parlamentet anser att EU ska bestämma dem, inte fack och arbetsgivare.

”Ett stort ansvar vilar nu på svenska politiker att säkra vår modell”, säger Karolina Löf, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv.

Foto:Henrik Montgomery/TT

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovade för ett år sedan ”tillräckliga minimilöner” utan att nämna siffror.

Under hösten har EU-parlamentets arbetsmarknadsutskott skärpt förslaget till att minimilönen ska vara 50 procent av medianlönen och 60 procent av snittlönen i respektive land.

På torsdagen röstade parlamentet med stor majoritet - 443 röster mot 192 och 58 nedlagda – för att direkt börja förhandla med ministerrådet. Svenska och danska ledamöter ville få ett undantag för den nordiska förhandlingsmodellen.

Karolina Löf anser att EU nu är på väg att gå utanför sina befogenheter enligt EU-fördraget.

”Det är ett stort kliv mot en europeisk arbetsmarknadsmodell. Det här riskerar att våra svenska kollektivavtal ska tolkas av EU-domstolen. Det skapar en oförutsägbarhet och osäkerhet som inte gynnar företagande eller partsrelationer.”

Hon hoppas nu på en förändring i nästa instans.

”Ett stort ansvar vilar nu på svenska politiker i Stockholm och Bryssel att försvara och säkra vår modell i den fortsatta förhandlingen”, säger Karolina Löf.

Hon anser att en lagstiftad minimilön strider mot den svenska lönebildningsmodellen som har skapat stabilitet på arbetsmarknaden och bra reallöneutveckling.

Hur påverkar förslaget konkret svenska företag?

”Det är svårt att säga, men enligt en rapport från Medlingsinstitutet ligger i princip alla löntagare över gränserna.”

Karolina Löf tror inte att det på kort sikt blir fler konflikter, men fler tvister i domstol där det ytterst är EU-domstolen som bestämmer.

”Incitamenten att vara medlem i ett fackförbund minskar också, vilket riskerar att skapa obalans i partsrelationerna.”

Hon ser fler orostecken från Bryssel.

”På gång är även ett direktiv om lönetransparens som också innebär ett hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen med väldigt detaljerade regler kring lönesättning och domstolsprövning”, säger Karolina Löf.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?