ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Klart: Ursula von der Leyen ny EU-ledare

  • Foto: Matthias Schrader

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommissionen. ”Låt oss vara modiga tillsammans”, säger tyskan till EU-parlamentet i Strasbourg.

Efter 45 minuters rösträkning läste talman David Sassoli till sist upp resultatet vid 19.30-tiden på tisdagskvällen.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster för, 327 mot och 22 nedlagda röster.

Jag är så hedrad, så överväldigad. Er tillit till mig innebär tillit till Europa, ett Europa som är redo för framtiden i stället för att kämpa inbördes, säger Ursula von der Leyen i sitt tacktal i EU-parlamentet.Utmaningen gör mig ödmjuk. Det är ett stort ansvar. Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans, säger hon.

von der Leyen blir den första kvinnan på jobbet som EU-kommissionens ordförande.

”Det är på tiden att vi får en kvinna på denna viktiga position”, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) enligt ett skriftligt uttalande till TT.

”Det är bra att ledningen för EU:s institutioner nu kommer på plats så att vi kan fortsätta arbetet med de stora framtidsfrågorna som fler schyssta jobb, klimatet, migrationen och säkerheten. För ett EU där människors vardag blir bättre och där vi tillsammans står upp för våra gemensamma värderingar.”

Valet av von der Leyen innebär startskottet för diskussioner om fördelningen av ansvarsområden i nästa EU-kommission.

”Nu kommer regeringen att inleda diskussioner med den tillträdande ordföranden om den svenska kommissionären och fördelning av portföljer. Vi kommer självklart bidra till att det blir en jämställd kommission.” säger Stefan Löfven.

Från svenskt håll ställde sig ledamöterna från M, KD, C, L och S bakom von der Leyen i omröstningen.

Hon har gjort ett väldigt bra intryck. Det första kanske inte var så bra, men det andra blev mycket, mycket bättre, säger Abir Al-Ahlani (C) efter omröstningen i Strasbourg.Jag tycker att hon har visat hänsyn och respekt för de förfrågningar som vi har kommit med. Hon har tagit dem på allvar, säger Al-Ahlani.

Även Sara Skyttedal (KD) är nöjd.

Jag tycker det är bra att vi har valt henne. Det känns positivt med tanke på utgångsläget, där Frans Timmermans från socialdemokratiska gruppen såg ut att vara huvudkandidat. Nu har vi en kandidat som står upp för högerpolitik i betydligt större utsträckning och det är en stor glädje, säger Skyttedal.

Bland nej-sägarna fanns V, MP och SD.

Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, sade Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

”Det räcker inte med vackra ord, tal om guld och gröna skogar – vi vill se konkreta och kraftfulla åtgärder för att vända en ohållbar utveckling i Europa”, skriver Alice Bah Kuhnke i ett uttalande.

Malin Björk (V) konstaterar att marginalen för von der Leyen var i minsta laget, bara nio röster.

Det visar vilken uppförsbacke hon har och jag tror att den började när hon inte kunde svara tydligt på frågor om demokrati och rättsstat och situationen i Polen och Ungern. Kan man inte fixa de spelreglerna så att spelplanen är okej från början då är det väldigt svårt att vara trovärdig.

Ja-sägande Tomas Tobe (M) är ändå nöjd med det stöd som gavs.

Det viktigaste var att få ett godkännande av parlamentet och nu är det på plats. Jag bedömer det som att det i stort finns ett stöd från de Europapositiva grupperna, säger Tobé i Strasbourg.

På sin presskonferens efteråt konstaterar samtidigt von der Leyen att hon på kort tid vunnit stöd genom samtal med partigrupperna och att hon hoppas kunna fortsätta med det.

Mitt arbete kommer att vara att samarbeta med de pro-europeiska partigrupperna för att hitta stabila majoriteter. Det är det viktigaste, säger hon.

De svenska socialdemokraterna lovar att hålla henne under uppsikt.

Hon kommer behöva visa att hon verkligen står upp för de krav som hon har gått med på, inte minst när det gäller kommissionens program som hon ska lägga i oktober, säger Evin Incir (S) i Strasbourg.

von der Leyen är sjubarnsmor, mångfaldig tidigare minister och uppvuxen i Bryssel där hennes far var högt uppsatt EU-bas på 1950- och 60-talen.

Nu får hon återvända på allvar och kan genast ta tag i ett rejält rundringande bland EU:s stats- och regeringschefer för att få ihop sin kommission.

Kort och gott: jag är född europé. Jag växte upp i Bryssel, jag kommer från en familj med EU-bakgrund. Jag har alltid velat komma tillbaka till EU-miljön, säger hon på sin presskonferens.

von der Leyen har lovat att ha en helt jämställd kommission och kommer att be medlemsländerna att föreslå både en man och en kvinna för henne att välja mellan.

Ett par tunga poster är ändå redan klara, bland annat nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager. Dessutom har spanske socialdemokraten Josep Borrell nominerats som ny utrikeschef i von der Leyens kommission.

Vem som blir Sveriges nästa EU-kommissionär är ännu oklart. Nuvarande Cecilia Malmström har upprepade gånger meddelat att hon inte är intresserad av en fortsättning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer