Lastbilstillverkaren Volvo lanserar en miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar.
"Allt fler företag trycker på för mer miljövänliga transporter och då gäller det att ligga långt fram", säger vd Claes Nilsson.
TT
Bild:TT
Volvo har utvecklat en motor som är anpassad för att köra på flytande gas och som också kan användas i tunga lastbilar.
"De gasmotorer som används i dag är mer lämpade för stadstrafik och kortare körsträckor, för man kommer inte upp i de hästkrafter som man behöver när man kör tunga laster i långa distanser", säger Claes Nilsson, vd för Volvo Lastvagnar.
Den nya motorn reducerar enligt Volvo utsläppen av koldioxid med mellan 20 och 100 procent, beroende på om man kör på naturgas eller biogas. Enligt Claes Nilsson har intresset för mer miljövänliga motorer vuxit mycket den senaste tiden.
"Dels är det våra kunder, alltså åkerierna, men ännu mer kundens kund. Det finns många stora företag, transportköpare, som vill få ner utsläppen i sina transporter."
De länder som ligger längst fram är Sverige och Nederländerna, men även Storbritannien, Spanien och Frankrike driver på.
"Det har att göra med tillgänglighet på bränsle också", säger Nilsson.
Claes Nilsson vill inte säga hur mycket pengar som Volvo har lagt på att utveckla motorn.
"Men det är många miljoner som har satsats på det här."
Parallellt arbetar bolaget bland annat med elektrifiering av mindre lastbilar.
De första fordonen med den nya motorn ska levereras under våren, Nilsson räknar med några hundra till att börja med. I fjol sålde Volvo Lastvagnar, som är det största av flera varumärken i koncernen som helhet, över 100.000 lastbilar. Det handlar alltså om en väldigt liten andel av det.
"Vi har ingen förhoppning om att det ska bli 10 000-tals motorer på kort tid, men vi tror att marknaden och intresset kommer att öka successivt."
Innehåll från EKNAnnons
Skånska exportsuccén förbättrar swingen med en liten elstöt
Laszlo Varga är vd på DeWiz Golf AB.
Genom att under samma tak erbjuda såväl fordon som banktjänster kan Nordens näst största bank sänka kundernas kostnader – och hjälpa dem att bli grönare.
– Vi har samma mål: att vara en drivande kraft i den gröna omställningen. Det gör oss till en perfect match, säger Pernilla Alkell, försäljningschef på Autolease Sverige.
– När du sätter DeWiz runt handleden mäter den din golfswing i detalj – hastighet, vinkel, drivning, lutning, tid, var din bakswing slutar och mycket mer. Den mäter allt detta i realtid så att du kan träna medvetet varje gång du slår ett slag, förklarar Laszlo Varga som är vd på det skånska wearable tech-bolaget.
Sedan tidigare finns det teknik för att mäta bollbanan och allt som händer efter slaget. Laszlo Varga förklarar att hans bolag nu kan bidra med själva ”indatan”, det vill säga vad som egentligen leder till ett visst resultat.
Att kunna mäta golfswingen är en sak, men alla golfare vet att det inte alltid räcker att veta var felet ligger. Man måste också arbeta bort den dåliga vanan. Därför har DeWiz ännu en pedagogisk egenskap – nämligen den lätta elstöten du får när du inte swingar som du borde.
– Det är egentligen snarare en lätt elektrisk impuls som signalerar att du gjorde något fel. Det här handlar om betingning – det lilla obehaget du känner får hjärnan att över tid undvika just det misstaget och i stället ändra beteende mot de swingar som inte resulterar i obehag.
Sålde slut på allt
Kombinationen av realtidsanalys och modifiering av golfswingen har lett till en formidabel exportsuccé. Efter mindre än två år säljs DeWiz i 53 länder och exportandelen är 96 procent.
– Vi tänkte export från start givet att de allra flesta av världens 70 miljoner golfare finns utomlands. Och vi tänkte rätt, så rätt att vi i slutet av förra året hade sålt slut på hela produktionen. Det var ett angenämt problem, men likväl ett problem – och det var då vi tog kontakt med EKN.
Laszlo Varga insåg att DeWiz behövde en injektion av kapital för att kunna fortsätta växa. Marknadsföring kostar pengar och samtidigt krävde produktionen resurser. En rad komponenter hade lång leveranstid och skulle dessutom betalas i förskott, vilket skulle låsa upp kapital under en period. Och att ta in mer pengar via investerare skulle späda ut aktiekapitalet.
EKN kan täcka 75 procent av bankens risk
– Ett banklån var därför rätt väg att gå. Jag hade hört talas om statliga EKN och visste att de kunde vara med och dela bankens risk när exportbolag behöver låna pengar. När jag kontaktade EKN fick jag också veta att de numera också kan hjälpa nyetablerade tillväxtbolag och täcka upp till 75 procent av bankens risk. Det gör det så klart mycket lättare för banken att säga ja.
Tack vare samarbetet med EKN, Exportkreditnämnden så sa banken mycket riktigt ja. Enligt Laszlo Varga var stödet avgörande för tillväxtresan.
– Utan EKN hade vi behövt välja mellan att satsa på försäljningen eller att låsa fast kapitalet i komponenter som levereras om ett år. Men vi behöver så klart göra både och. Med EKN och vår bank i ryggen slipper vi välja och kan tänka tillväxt både på kort och lång sikt.