ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volvoägare tagna på sängen: "förvåning"

  • Foto: TT

Nyblivna Volvoägaren Geelys storoffensiv i huvudkonkurrenten Daimler överraskar AB Volvos övriga ägare. Fåordiga kommentarer gör gällande att den kinesiska jättens framfart var oväntad.

På fredagen stod det klart att kinesiska Geely, sedan tidigare helägare i Volvo Cars och sedan årsskiftet storägare i lastbilsjätten AB Volvo, köpt nära 10 procent av aktierna i den tyska konkurrenten Daimler för dryga 70 miljarder kronor.

Det hade spekulerats i att en liknande manöver låg i farans riktning, men att det ter sig en chockartad överraskning att det skulle ske mindre än två månader efter att Geely för 30 mdr kr blivit storägare i AB Volvo med omkring 15 procent av rösterna.

Geelys framfart väcker frågor om hur AB Volvo och dess övriga ägare ska hantera att en och samma ägare nu kontrollerar storposter i de bägge rivalerna Volvo och Daimler.

Men AB Volvos presschef Joakim Kenndal är fåordig på fredagen: 

”Det är en ägarfråga. Vi kommenterar inte det. Det här är Geelys affär och något Geely måste svara på”, säger han.

Alecta, en av Volvos tyngsta ägare med nära 5 procent av rösterna, höjer på ögonbrynen.

”Vi noterar med viss förvåning köpet i Daimler så snart efter att man köpt en större post i Volvo, eftersom de är konkurrenter”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, och ber att få återkomma för eventuellt ytterligare kommentarer.

Hos AMF, också en storägare, meddelar aktiechefen Anders Oscarsson att han avstår att kommentera frågan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies