Annons

Volvoägare tagna på sängen: "förvåning"

Nyblivna Volvoägaren Geelys storoffensiv i huvudkonkurrenten Daimler överraskar AB Volvos övriga ägare. Fåordiga kommentarer gör gällande att den kinesiska jättens framfart var oväntad.

Bild:TT

På fredagen stod det klart att kinesiska Geely, sedan tidigare helägare i Volvo Cars och sedan årsskiftet storägare i lastbilsjätten AB Volvo VOLV B -0,12% Dagens utveckling , köpt nära 10 procent av aktierna i den tyska konkurrenten Daimler för dryga 70 miljarder kronor.

Det hade spekulerats i att en liknande manöver låg i farans riktning, men att det ter sig en chockartad överraskning att det skulle ske mindre än två månader efter att Geely för 30 mdr kr blivit storägare i AB Volvo med omkring 15 procent av rösterna.

Geelys framfart väcker frågor om hur AB Volvo och dess övriga ägare ska hantera att en och samma ägare nu kontrollerar storposter i de bägge rivalerna Volvo och Daimler.

Men AB Volvos presschef Joakim Kenndal är fåordig på fredagen: 

”Det är en ägarfråga. Vi kommenterar inte det. Det här är Geelys affär och något Geely måste svara på”, säger han.

Alecta, en av Volvos tyngsta ägare med nära 5 procent av rösterna, höjer på ögonbrynen.

”Vi noterar med viss förvåning köpet i Daimler så snart efter att man köpt en större post i Volvo, eftersom de är konkurrenter”, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta, och ber att få återkomma för eventuellt ytterligare kommentarer.

Hos AMF, också en storägare, meddelar aktiechefen Anders Oscarsson att han avstår att kommentera frågan.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?