Annons

Volvo varvar upp – ”snabbare återhämtning än väntat”

Volvo Cars motorfabrik i Skövde återgår till normal produktion den 1 juli – två månader efter ett historiskt stort varsel. Inför hösten syns nu tecken på att återhämtningen i branschen går snabbare än väntat, enligt västgötsk lokalpress.

Volvo Cars motorfabrik i Skövde.
Volvo Cars motorfabrik i Skövde.Foto:Adam Ihse/TT

Volvo Cars har två motorfabriker i världen, varav den ena ligger i Skövde och har 2.000 anställda. Under coronakrisen har personalen korttidspermitterats först helt och sedan delvis, men den 1 juli återgår bemanningsgraden till 100 procent och produktionen till normaltakt, enligt lokaltidningen Västgöta-Bladet.

Detta efter att produktionen som mest låg helt nere från slutet av mars till 20 april. 

”Just nu är det produktion fram till semesterperioden som startar vecka 29 (13 juli, Di:s anmärkning)”, säger Elisabeth Kraft, kommunikationsansvarig på Volvo Cars i Skövde, till tidningen.

Inför hösten ser motorfabriken fortsatta utmaningar, ”men orderingångarna börjar öka och återhämtningen ser ut att gå snabbare än väntat”, skriver tidningen och nämner att det Geely-ägda Volvo Cars ser en ökad försäljning av personbilar i Kina.

”Bilfabrikerna i Kina kör på som vanligt och med en ökad volymtillväxt. I både Europa och USA är alla bilfabrikerna igång och orderingången har börjat öka och vi måste se till så att vi kan uppfylla dessa beställningar. Samtidigt är situationen fortfarande utmanande, särskilt i Europa och USA, där ekonomin fortfarande är hårt pressad”, säger Elisabeth Kraft.

I början av april sade hon till Skaraborgs Läns Tidning att Volvo Cars såg positiva tecken i Kina, och övervägde att starta upp verksamheten igen efter påsken, som i år inföll 10-13 april. Måndag 20 april rapporterade Di också om att produktionen då återupptogs partiellt.

I slutet av april varslade Volvo Cars i Sverige sedan 1.300 svenska tjänstemän, varav något hundratal i Skövde, i sitt största varsel på drygt 10 år: vid finanskrisen 2008-2009 varslades 6.000 personer. Biltillverkaren har 41.500 anställda varav drygt 24.000 i Sverige.

Även börsnoterade AB Volvo, med lastbilar som huvudsaklig produkt, tillverkar motorer i Skövde. Produktionen är igång sedan återstarten i maj, enligt vad presschefen Claes Eliasson uppger till Di på söndagen.

”Ökar gradvis takten efter den nya lägre efterfrågenivån. Korttidspermittering gäller fortsatt för medarbetarna i Volvos svenska produktion, förutom för hyttproduktionen i Umeå”, skriver han i ett mejl.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?