Annons

Volvo rusar på nya finansiella mål

Stockholmsbörsen stiger på fredagsförmiddagen och det är Volvo som drar. Aktien är upp över 7 procent.

Efter börsens stängning på torsdagen meddelade lastvagnstillverkaren Volvo att styrelsen i sin årliga översyn har beslutat att införa nya finansiella mål för Volvokoncernen som gäller från och med den 31 augusti 2017.

Bland annat ska koncernens rörelsemarginal överstiga 10 procent mätt över en konjunkturcykel. Det är mer än vad analytikerna räknat med, enligt SME Direkts sammanställning från i slutet av juli räknar analytikerna i snitt med en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent i år, 9,2 procent 2018 och 9,5 procent 2019.

De nya högre målen fick fart på aktien som steg direkt i börsöppningen och före lunch noterades aktien till drygt 145 kronor efter en uppgång på över 7 procent.

Volvos nya finansiella mål, om att rörelsemarginalen ska kunna överstiga 10 procent över en konjunkturcykel, ligger i linje med vad storägaren Cevian Capital förväntar sig.

"Det verkar rimligt mot bakgrund av att Volvo är ett helt annat och ett mycket bättre bolag än det var tidigare", säger Cevians Christer Gardell till Nyhetsbyrån Direkt.

Volvo har inte visat en koncernmarginal i närheten av 10-procentsnivån på länge, men det är tydligt att bolaget är på väg mot den nivån nu, enligt Christer Gardell.

"Bolaget verkar ju räkna med, liksom vi räknar med, att man under de kommande åren kommer en bra bit över målet också. Det som kommer ut ur målsättningen stämmer överens med våra förväntningar och vi förväntar oss marginalsiffror för Volvo 2018 och 2019 som ligger en bit över 10 procent", säger han.

Med den nuvarande starka konjunkturen, som Christer Gardell bedömer kan hålla i sig nästa år och kanske ett år till, bör Volvos rörelsemarginal kunna ligga kring 12 procent.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?