1515
Annons

Volvo på årshögsta

Volvoaktien steg till den högsta nivån på över ett år på måndagen efter en något starkare orderingång på lastbilar i Nordamerika än förväntat. 

”Vi brukar se en säsongsmässig uppgång i orderingången för den amerikanska lastbilsindustrin under det fjärde kvartalet”, säger Christer Johansson, ir-chef på Volvo.

Martin Lundstedt, vd för Volvo.
Martin Lundstedt, vd för Volvo.

Den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar har utvecklats ytterst svagt sedan efterfrågan toppade sommaren 2015. Men rapporten från branschorganisationen ACT över den totala orderingången till lastbilstillverkarna i november indikerar möjligen en vändning. Åtminstone gjorde aktiemarknaden den tolkningen på måndagen.

Enligt ACT uppgick orderingången i Nordamerika i november till 19 500 lastbilar, vilket var en kraftig uppgång jämfört med i oktober då orderingången endast var cirka 14 000 lastbilar. Enligt Volvos ir-chef Christer Johansson är uppgången i november i linje med normalt säsongsmönster.

”Större flottor och återförsäljare brukar i slutet av året lägga order för nästkommande kvartal”, säger han.

”Branschens lager av nya och begagnade lastbilar ute hos återförsäljarna är dock fortfarande för höga i relation till efterfrågan, vilket gör att uppgången i orderingången är mer dämpad i år.”

Lagren på lastbilar hos återförsäljarna hade fram till oktober fallit med 25 procent på ett år med trots det är lagren på en historisk hög nivå i förhållande till hur många lastbilar återförsäljarna säljer. Kvoten mellan lagernivån och återförsäljarnas månatliga försäljning låg på 2,9 i oktober vilket är betydligt högre än det historiska snittet som är 2,6.

Från toppnivåerna sommaren 2015 fram till den här hösten har återförsäljarnas månatliga försäljning rasat med 40 procent. Något som skulle vara positivt för Volvo och resten av lastbilsindustrin är om uppgången i orderingången i november är det första tecknet på att återförsäljarna ser ett trendbrott, att slutkunderna åter ökar sina köp av lastbilar och att det därför inte är motiverat att minska lagren ytterligare.

Något som talar för att så är fallet är den växande optimisten i den tunga industrin i USA sedan presidentvalet. Det har lyft priset på basmetaller och därtill har oljepriset fått stöd av Opec. Förr eller senare bör högre råvarupriser leda till bättre efterfrågan på lastbilar från råvaruindustrin, och det är betydelsefullt. För när lastbilsmarknaden i Nordamerika vände ner sommaren 2015 var just råvaruindustrin ett sänke.

”Främst beror det på nedgången i olje- och gas industrin som är en stor del av den amerikanska ekonomin”, sa Volvos finansdirektör Jan Gurander till Di sommaren 2015 angående det försämrade efterfrågeläget.

Om det under de närmaste månaderna visar sig att den nordamerikanska lastbilsmarknaden verkligen vänder upp stöder det en fortsatt uppgång i Volvoaktien.

Stor påverkan på Volvos aktie har också indikationer på om den euroepiska lastbilsmarknaden förblir stark under 2017, om än på något lägre nivå än 2016. Registreringsstatistiken för oktober i Europa var överraskande svag, men enligt Di:s marknadskällor har efterfrågan fortsatt varit relativt stark i det fjärde kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?