1515

Volvo Lastvagnar är redo att elektrifiera en stor del av godstransporterna

Tiden är inne för en snabb elektrifiering av tunga vägtransporter. Det menar fordonstillverkaren Volvo Lastvagnar inför försäljningsstarten av tre nya helelektriska tunga lastbilsmodeller.

Foto:Edströms

”De optimistiska framtidsutsikterna baseras på Volvo VOLV B 0% Dagens utveckling lastbilarnas förmåga att tillgodose många olika transportbehov. Inom EU skulle exempelvis närmare hälften av alla lastbilstransporter kunna elektrifieras i den nära framtiden”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Det finns ett stort intresse för eldrivna lastbilar hos stora nationella och internationella transportköpare. Det är ett intresse som bottnar i deras egna ambitiösa klimatmål och konsumenternas krav på minskade koldioxidutsläpp och renare transporter.

LÄS OCKSÅ Ny forskning: Eldrivna lastbilar mer lönsamma – även för tunga transporter

”Fler och fler transportföretag inser att de måste starta sin elektrifieringsresa nu, både av hänsyn till miljön och av konkurrensmässiga skäl, för att tillgodose kundernas krav på hållbara transporter. Med vårt breda och omfattande utbud är det nu fullt realistiskt för betydligt fler transportföretag att gå över till eldrift”, säger Volvo Lastvagnars vd Roger Alm.

När försäljningen av de nya eldrivna Volvo FH och Volvo FM-modellerna inleds kommer eldrivna transporter att vara ett tänkbart alternativ inte bara i stadsområden utan också för regionala transporter mellan städer. Dessutom ser nya eldrivna Volvo FMX till att det blir enklare att åstadkomma renare och tystare anläggningstransporter, uppger bolaget.

Serieproduktionen av de nya eldrivna modellerna för Europa inleds under andra halvan av nästa år. De nya modellerna kompletterar Volvo FL Electric och Volvo FE Electric för stadstransporter, som har serietillverkats sedan 2019. I Nordamerika inleddes försäljningen av Volvo VNR Electric i december 2020. Med försäljningsstarten av de nya modellerna har Volvo Lastvagnar nu ett program av sex medeltunga och tunga eldrivna lastbilar, vilket gör att det är det mest kompletta utbudet av elektrifierade lastbilar i branschen, enligt bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?