Annons

Volvo Cars växlar upp i elbils-racet – öppnar nytt e-motorlab i Shanghai

Volvo Cars öppnar ett nytt lab i kinesiska Shanghai som ska utveckla motorer till nästa generations elektriska Volvo-modeller. Planen är att biltillverkaren inom fem år uteslutande ska tillverka helelektriska fordon och hybrider.

Foto:Volvo Cars

Under måndagen öppnades labbet för elmotorer i Shanghai, Kina. Här ska Volvo Cars utveckla och testa elbilskomponenter. Det nya labbet blir ett komplement till verksamheten i Göteborg där man i dag har lab för både batterier och elmotorer. I Shanghai finns sedan tidigare ett lab för batterier

Ambitionen är att Volvo på egen hand ska kunna utveckla och producera samtliga kritiska delar till sina modeller, såsom batterier och motorer. 

”Det är viktigt att vi själva äger hela kedjan för att kunna optimera själva elmotorerna och den elektriska drivlinan. På det sättet kan vi få total kontroll över bilens prestanda och energieffektivitet. Och göra förbättringar på egen hand”, säger Volvo Cars presstalesperson Louise Anderberg till Dagens Industri.

Det nya labbet kommer främst att fokusera på utveckling av elmotorer för användning i helelektriska och hybridbilar baserat på Volvo Personvagnars kommande SPA 2-plattform, som är en utveckling av plattformen SPA på vilken  samtliga modeller i 90- och 60-serien i dag byggs.  Först ut på den nya plattformen blir nästa generations XC90 som kommer levereras först 2022. 

Investeringen ligger i linje med Volvo Cars plan att vara helt klimatneutrala 2040. Som ett första konkret steg ska företaget minska avtrycket per bil med 40 procent mellan 2018 och 2025. 2025 är planen att inga bilar som rullar ut från Volvos fabriker ska vara rena diesel- eller bensinbilar, utan en kombination av helelektriska fordon och el-hybrider. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?