Volvo Cars växlar upp i elbils-racet – öppnar nytt e-motorlab i Shanghai
Volvo Cars öppnar ett nytt lab i kinesiska Shanghai som ska utveckla motorer till nästa generations elektriska Volvo-modeller. Planen är att biltillverkaren inom fem år uteslutande ska tillverka helelektriska fordon och hybrider.
Per Mattsson
Text
Foto:Volvo Cars
Under måndagen öppnades labbet för elmotorer i Shanghai, Kina. Här ska Volvo Cars
VOLCAR B +4,38%
Dagens utveckling utveckla och testa elbilskomponenter. Det nya labbet blir ett komplement till verksamheten i Göteborg där man i dag har lab för både batterier och elmotorer. I Shanghai finns sedan tidigare ett lab för batterier
Ambitionen är att Volvo på egen hand ska kunna utveckla och producera samtliga kritiska delar till sina modeller, såsom batterier och motorer.
”Det är viktigt att vi själva äger hela kedjan för att kunna optimera själva elmotorerna och den elektriska drivlinan. På det sättet kan vi få total kontroll över bilens prestanda och energieffektivitet. Och göra förbättringar på egen hand”, säger Volvo Cars presstalesperson Louise Anderberg till Dagens Industri.
Det nya labbet kommer främst att fokusera på utveckling av elmotorer för användning i helelektriska och hybridbilar baserat på Volvo Personvagnars kommande SPA 2-plattform, som är en utveckling av plattformen SPA på vilken samtliga modeller i 90- och 60-serien i dag byggs. Först ut på den nya plattformen blir nästa generations XC90 som kommer levereras först 2022.
Investeringen ligger i linje med Volvo Cars plan att vara helt klimatneutrala 2040. Som ett första konkret steg ska företaget minska avtrycket per bil med 40 procent mellan 2018 och 2025. 2025 är planen att inga bilar som rullar ut från Volvos fabriker ska vara rena diesel- eller bensinbilar, utan en kombination av helelektriska fordon och el-hybrider.
Per Mattsson
Innehåll från Piteå KommunAnnons
Därför är Piteå Norrlands gröna nav
Flygfoto över centrala Piteå.Foto:Maria Fäldt
För att bromsa klimatförändringarna och nå FN:s globala klimatmål krävs en omställning. Här har Sveriges kommuner en avgörande roll som på lokal nivå kan påverka mycket. I Piteå kommun har flera miljösatsningar gjorts och det är inte utan anledning som staden är Norrlands gröna nav.
I Piteå kommun har hållbarhetsarbetet alltid varit en självklarhet. Näringslivsavdelningen arbetar ständigt med att attrahera både interna och externa företag som har en hållbarhetsprofil – nationellt såväl som internationellt. Och onekligen lyckas de. Nicklas Larsson, Näringslivschef Piteå Kommun, menar att Piteå är stekhett för entreprenörer.
– Vi är uppvaktade av flera olika aktörer från hela världen – allt från Australien och USA till företag i Europa. För oss är det viktigt att fortsatt hålla en hållbarhetsprägel på nyetableringarna, säger han.
Kommunen har all anledning att vara stolta över sina gröna omställningar. I Piteå byggs en av Europas största vindkraftsparker med 1 101 vindkraftverk, där första etappen med 300 verk är påbörjad. Vindkraftparken, Markbygd 1 101, kommer att bidra med 6–8 procent till Sveriges totala energiproduktion.
– Energisatsningarna har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi. Vi har förutsättningarna för en miljövänlig omställning och har gjort flera insatser som visar på att Piteå är Norrlands gröna nav, säger Nicklas Larsson.
Ett av kommunens flaggskepp är Haraholmen som bland annat erbjuder en 340 000 kvadratmeter stor industripark och sjötransport-möjligheter. Dessutom har Haraholmen en god geografisk positionering, både nära Skellefteå och Northvolts batterifabrik, samt att det ligger bara 10 minuters bilfärd från Piteå centrum.
– Arbetar man ute i industriparken tar man sig snabbt och enkelt in till Piteå centrum för en lunch. Därtill är det också goda logistikmöjligheter på Haraholmen med bland annat en elektrifierad järnväg intill vår hamn, Piteå Port & Hub, säger Nicklas Larsson.
I Piteå är det inte bara företagandet som håller hög standard utan också utbildningsväsendet. I staden finns nämligen tre forskningsinstitut. Närmst i pipeline ligger en satsning som Luleå tekniska universitet gör, där de planerar för en stor forskningssatsning gällande vätgas belägen i Piteå.
– De samverkar med flera lokala aktörer i regionen och det kommer att bli en häftig etablering där man tar höjd för tung, experimentell verksamhet, säger Nicklas Larsson.
Han beskriver Piteå som den perfekta platsen att bo på – av flera anledningar. Som Norrbottens främsta sommarstad, lockas årligen hundratusentals turister till orten som erbjuder både skärgård och nära till fjäll.
– Vi har fantastisk natur och du får mycket för pengarna om du vill bo och leva i Piteå. Här finns ett rikt kultur- och föreningsliv där mycket händer hela tiden. Det är den ultimata platsen, det är bokstavligen hit man kommer när man kommer hem, säger han.
FAKTA Piteå är en kommun som växer och omformas. Här lever och verkar över 42 000 människor med mångfald som grund. Hit kommer årligen människor från hela världen tack vare närheten till allt – naturen, flygplatsen, staden, skärgården och varandra. Här satsar man på en hållbar skola för framtiden med forskning och det livslånga lärandet som grund. Piteås näringsliv är i ständig rörelse. Här finns stora aktörer med mod att satsa och små företag med starka idéer. Tillsammans utgör de ett starkt och varierat näringsliv i branscher såsom förnybar energi, tillverkningsindustri, besöksnäring, tjänstesektor samt kulturella och kreativa näringar.