Annons

Volvo Cars stäms i USA anklagad för fusk

En återförsäljare i USA stämmer Volvo Cars, skriver SvD. Återförsäljaren anklagar Volvo Cars för att ha blåst upp säljsiffrorna för att lura kunder och investerare.

Bild:Jesper Frisk

Åteförsäljaren, Volvo Cars Honolulu, anklagar Volvo Cars för att ha presenterat felaktig säljstatistik i hela USA sedan 2013. Volvo Cars Honolulu verkar i Hawaii, men hävdar att Volvo Cars gjort sig skyldigt till fusk i hela USA, skriver SvD.

Enligt stämningsansökan ska Volvo Cars i sin officiella statistik ha presenterat leveranser av Volvobilar till återförsäljare som försäljning till slutkund. Bolaget ska ha tvingat återförsäljare att ta in i sitt lager fler bilar än de kunde sälja och använda siffrorna för att blåsa upp statistiken.

Återförsäljaren har enligt stämningsansökan hamnat i ekonomiska problem och bland annat förlorat finansieringen från både Bank of America och Bank of Hawaii. Återförsäljaren hävdar att Volvos falska säljtaktik var anledningen till detta.

2013 hade Volvo Cars försäljning i USA mer än halverats ner till 61.233 bilar jämfört med rekordåret 2004 med 140.000 sålda bilar. 2015 började försäljningen öka och 2016 fortsatte ökningen med över 18 procent, upp till 83.000 sålda bilar. Ännu i december 2016 ökade försäljningen med 8,4 procent jämfört med året innan.

Stämningsansökan lämnades in den 27 januari. När Volvo Cars fem dagar senare presenterade försäljningssiffrorna för januari ökade försäljningen globalt - men rasade med 18,2 procent i USA.

Volvo Cars presschef David Ibison säger till tidningen att det finns "absolut ingen koppling" mellan stämningansökan och januarisiffrorna.

"Orderläget för XC90 i USA är väldigt starkt och vi ser fram emot ett starkt 2017", säger David Ibison när tidningen ber honom att förklara skillnaden mellan USA och resten av världen.

Volvo Car USA skriver i ett uttalande att bolaget inlett en rättsprocess mot återförsäljaren i december 2016. Enligt Volvo Car USA är den processen inte relaterad till anklagelserna om uppblåsta siffror.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?