1515

Volvo Cars stäms i USA anklagad för fusk

En återförsäljare i USA stämmer Volvo Cars, skriver SvD. Återförsäljaren anklagar Volvo Cars för att ha blåst upp säljsiffrorna för att lura kunder och investerare.

Bild:Jesper Frisk

Åteförsäljaren, Volvo Cars Honolulu, anklagar Volvo Cars för att ha presenterat felaktig säljstatistik i hela USA sedan 2013. Volvo Cars Honolulu verkar i Hawaii, men hävdar att Volvo Cars gjort sig skyldigt till fusk i hela USA, skriver SvD.

Enligt stämningsansökan ska Volvo Cars i sin officiella statistik ha presenterat leveranser av Volvobilar till återförsäljare som försäljning till slutkund. Bolaget ska ha tvingat återförsäljare att ta in i sitt lager fler bilar än de kunde sälja och använda siffrorna för att blåsa upp statistiken.

Återförsäljaren har enligt stämningsansökan hamnat i ekonomiska problem och bland annat förlorat finansieringen från både Bank of America och Bank of Hawaii. Återförsäljaren hävdar att Volvos falska säljtaktik var anledningen till detta.

2013 hade Volvo Cars försäljning i USA mer än halverats ner till 61.233 bilar jämfört med rekordåret 2004 med 140.000 sålda bilar. 2015 började försäljningen öka och 2016 fortsatte ökningen med över 18 procent, upp till 83.000 sålda bilar. Ännu i december 2016 ökade försäljningen med 8,4 procent jämfört med året innan.

Stämningsansökan lämnades in den 27 januari. När Volvo Cars fem dagar senare presenterade försäljningssiffrorna för januari ökade försäljningen globalt - men rasade med 18,2 procent i USA.

Volvo Cars presschef David Ibison säger till tidningen att det finns "absolut ingen koppling" mellan stämningansökan och januarisiffrorna.

"Orderläget för XC90 i USA är väldigt starkt och vi ser fram emot ett starkt 2017", säger David Ibison när tidningen ber honom att förklara skillnaden mellan USA och resten av världen.

Volvo Car USA skriver i ett uttalande att bolaget inlett en rättsprocess mot återförsäljaren i december 2016. Enligt Volvo Car USA är den processen inte relaterad till anklagelserna om uppblåsta siffror.


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?