ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Volvo Cars når inte mål – riskerar miljardböter

  • Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars Foto: Jack Mikrut/TT

EU vill begränsa utsläppen av koldioxid och har ställt tuffa krav på världens biltillverkare. Volvo Cars klarar inte kraven – och riskerar därmed böter på fyra miljarder kronor, enligt konsultfirman PA Consultings rapport som redovisar utsläpp från världens biltillverkare. 

Volvo Cars anser dock att de kommer att undvika böter.

Varje biltillverkare har fått ett enskilt mål, men sammantaget ska inte en bil släppa ut mer än 95 gram koldioxid för varje kilometer. Det är de kraven som EU har ställt på biltillverkare. 

Volvo uppfyller inte målen. Enligt konsultfirman PA Consulting släpper tillverkarens bilar ut 129,6 gram koldioxid per kilometer i dag, men minskningen till 121 gram under 2021 kommer inte räcka för att nå målet som ligger på 108,5 gram. Därmed riskerar Volvo att tilldelas en böter på 4 miljarder kronor. 

Geely-ägda Volvo är dock inte det bolaget som drabbas värst. Samtliga billtillverkare konsultfirman har granskat kommer att missa målen och tyska Volkswagen riskerar böter på närmare 48 miljarder kronor. 

Utsläppen hade under flera år minskat från bilar, men 2018 vände trenden. Bakslaget beror på att konsumenterna valde bensinbilar i högre grad, i stället för dieselbilar, skriver PA Consulting. Detta på grund av dieselskandalen, där Volkswagen stod i centrum med felaktig utsläppsstatistik. En efterfråga på större och tyngre bilar ökade också, vilket är en annan anledning till de ökade utsläppen. 

Volvo Cars anser dock att de kommer att undvika böter. Prognosen på 108,5 gram har inte Volvo Cars hört talas om utan menar att de kommer att klara de krav som ställs på dem 2021. Kravet kommer baseras på den produktmix av bilar de säljer under 2020. 

”Vi räknar med att uppfylla de EU-regler som gäller för i år, även om det är först nästa år vi kommer att få det exakta kravet som kommer att ställas på oss. Det baserar vi på den elektrifieringsstrategi vi jobbar efter. Vår egen prognos är att vårt genomsnittliga koldioxidutsläpp går ned markant i år. Det baserar vi på den betydande ökningen av antalet sålda plug-in hybrider, samt att vi börjar sälja vår första elbil i år”, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars. 

Så ni kommer inte att betala några böter för höga koldioxidutsläpp?
”Vi räknar med att klara de krav och mål som är uppsatta för vår del.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer