Annons

Volvo Cars når inte mål – riskerar miljardböter

EU vill begränsa utsläppen av koldioxid och har ställt tuffa krav på världens biltillverkare. Volvo Cars klarar inte kraven – och riskerar därmed böter på fyra miljarder kronor, enligt konsultfirman PA Consultings rapport som redovisar utsläpp från världens biltillverkare. 

Volvo Cars anser dock att de kommer att undvika böter.

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars
Håkan Samuelsson, vd för Volvo CarsFoto:Jack Mikrut/TT

Varje biltillverkare har fått ett enskilt mål, men sammantaget ska inte en bil släppa ut mer än 95 gram koldioxid för varje kilometer. Det är de kraven som EU har ställt på biltillverkare. 

Volvo uppfyller inte målen. Enligt konsultfirman PA Consulting släpper tillverkarens bilar ut 129,6 gram koldioxid per kilometer i dag, men minskningen till 121 gram under 2021 kommer inte räcka för att nå målet som ligger på 108,5 gram. Därmed riskerar Volvo att tilldelas en böter på 4 miljarder kronor. 

Geely-ägda Volvo är dock inte det bolaget som drabbas värst. Samtliga billtillverkare konsultfirman har granskat kommer att missa målen och tyska Volkswagen riskerar böter på närmare 48 miljarder kronor. 

Utsläppen hade under flera år minskat från bilar, men 2018 vände trenden. Bakslaget beror på att konsumenterna valde bensinbilar i högre grad, i stället för dieselbilar, skriver PA Consulting. Detta på grund av dieselskandalen, där Volkswagen stod i centrum med felaktig utsläppsstatistik. En efterfråga på större och tyngre bilar ökade också, vilket är en annan anledning till de ökade utsläppen. 

Volvo Cars anser dock att de kommer att undvika böter. Prognosen på 108,5 gram har inte Volvo Cars hört talas om utan menar att de kommer att klara de krav som ställs på dem 2021. Kravet kommer baseras på den produktmix av bilar de säljer under 2020. 

”Vi räknar med att uppfylla de EU-regler som gäller för i år, även om det är först nästa år vi kommer att få det exakta kravet som kommer att ställas på oss. Det baserar vi på den elektrifieringsstrategi vi jobbar efter. Vår egen prognos är att vårt genomsnittliga koldioxidutsläpp går ned markant i år. Det baserar vi på den betydande ökningen av antalet sålda plug-in hybrider, samt att vi börjar sälja vår första elbil i år”, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo Cars. 

Så ni kommer inte att betala några böter för höga koldioxidutsläpp?
”Vi räknar med att klara de krav och mål som är uppsatta för vår del.”

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?