Annons

Volvo Cars återkallar en halv miljon bilar – kan börja brinna

Volvo återkallar drygt en halv miljon bilar globalt, varav 86.000 i Sverige.

Orsaken är en felaktig motorkomponent som i värsta fall kan leda till att bilen börjar brinna.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Felet beror på insugningsröret till motorn, en plastkomponent, som kan smälta av värmeutvecklingen i motorrummet.

”I ett fåtal fall har det lett till en motorbrand”, säger Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo Cars.

De bilar som berörs är från 2014-2019 med fyrcylindriga dieselmotorer. Hit hör bland annat populära modeller som V40, V60, V70, S80, XC60 och XC90.

”Det är dieselvarianterna av de modellerna.”

Totalt rör det sig om 507.000 bilar världen över som återkallas, varav 86.000 i Sverige. Volvo kommer att skicka brev till samtliga bilägare för att göra dem uppmärksamma på om det förekommer något onormalt beteende i motorn. Hur och när felet kommer att åtgärdas är ännu inte klart.

”Vi arbetar fortfarande på en teknisk lösning av problemet. Fram till dess ber vi våra kunder vara uppmärksamma på eventuella felmeddelanden som härrör sig till motorn. Utan felmeddelanden är bilen säker att köra”, säger Stefan Elfström.

Tidigare i veckan redovisade Volvo Cars det försäljningsmässigt bästa halvåret i bolagets historia. Men biltillverkarens resultat och lönsamhet minskade i det andra kvartalet och bolaget tvingas att ta till sparpaket på 2 miljarder kronor för att få bukt med kostnaderna. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?