Annons

Volkswagens elektriska frälsare rullar in

Volkswagens omsvängning är total. Diesel och bensin ska ut, och batterier ska in. En förändring som accelererades när koncernen tvingades städa bort dieselskandalen och helt skifta fokus.

Nu är den första elbilen här, i en armada av kommande modeller. 

Foto:Carl-Johan Lejland

ID3 byggs på VW-gruppens gemensamma elbilsplattform, MEB, och ger därför svar på hur väl positionerad koncernen är i elbilsracet. 

Bra, visar det sig. För ID3 är en kompetent, okomplicerad och trygg upplevelse. Inredningen känns ganska konventionell och kommer inte att skrämma bort den som är teknikrädd. 

Samtidigt är den lagom kul och nyskapande. VW har inte byggt in några jätteskärmar utan nöjer sig med en 10-tums skärm ovanför mittkonsolen och precis framför ratten sitter med dagens mått mätt små digitala mätare för hastighet, navigation och räckvidd.

Den mest iögonfallande detaljen i inredningen är växelväljaren som sitter högt upp till höger om ratten. En väl fungerande lösning, dessutom lägger man i körläget ­genom att putta reglaget framåt och inte bakåt som i de flesta andra bilar. 

Fram för framåt. Bak för bakåt. Ja, det ­låter lika logiskt som det känns efter bara några minuter bakom ratten. Enkelhet är ett ord som jag tänker på ofta under körningen. Inte enkelt som i billigt, utan som i användarvänligt. Att ta steget från en bensin- eller dieselbil till en ID3 innebär inga höga hinder att ta sig över. Förutom att ­bilen ska laddas är det inga märkvärdigheter.

Nästa detalj som slår mig är hur väl ljudisolerad kupén är. Frånvaron av vibrerande och högljudda förbränningsmotorer gör att just den kategorin är något som elbilstillverkare måste lägga extra krut på. Här finns inget motorljud som kan maskera missljud och några sådana upptäcker jag inte. El­motorn avger ett knappt hörbart susande eller vinande, men mest är det ljud från väg och vind som gör sig påminda på ett behagligt dämpat sätt.

Körningen är lugn och trygg och föraren slipper överraskningar. Hjulen sitter långt ute i hörnen, med korta överhäng som det heter på bilspråk, vilket ger en fin känsla för var man har bilen. ID3 drivs genom ­elmotorn på bakaxeln och batterierna ­under sätena ger en låg tyngdpunkt.

Vridmomentet från elmotorn på 204 hästkrafter kommer lagom direkt. Det märks att Volkswagen inte vill vara med i tävlingen om galen acceleration. Man nöjer sig med fullt acceptabla 7,3 sekunder mellan 0–100 km/tim. Kom också ihåg att det är en tid som många bensinbilar i ­samma klass bara kan drömma om.

ID3 är i Golfstorlek, men har innerutrymmen som i en större Passat tack vare el­drivlinans kompakta egenskaper. Det gör kupén luftig och rymlig, även i baksätet. Lika imponerande är inte bagageutrymmet och det faktum att bilen inte går att utrusta med takbox. Storlastare som vill ha en ”folka” gör bättre i att vänta på ID4, den elsuv som bara är månader från att dyka upp på marknaden.

ID3 kommer att säljas med tre olika batteripaket och därmed olika lång räckvidd, 33, 42 samt 54 mil. Di Weekend kör mellan­alternativet som har ett batteri på 58 kWh. Räckvidden på 42 mil ska absolut gå att uppnå om du kör lugnt och i stadstrafik. Som vanligt äter motorvägsfart upp batteriets kapacitet snabbare och då får du ­räkna med att ladda oftare.

På tal om det så klarar grundversionen av ID3 laddning med 100 kW. Det tar därmed cirka 30 minuter att ladda från 5 till 80 procent. I mil räknat innebär det att en halvtimme vid rätt laddstolpe ger ­cirka 30 mils räckvidd.

Volkswagen tar i när det gäller att ­skydda sig från invändningar mot elbilen. En ­sådan, att batteritillverkningen ger bilen en ”CO2-skuld” gentemot en konventionell bil, hanterar VW genom att kräva att ­underleverantörerna använder sig av 100 procent förnybar el. Man har även utropat 100 procent klimatneutralitet i fabriken i Zwickau (just det, samma fabrik som en gång spottade ur sig Trabant). De utsläpp som kvarstår ska balanseras genom klimatkompenserande åtgärder, bland annat på indonesiska Borneo.

Volkswagens egen livscykelanalys gör gällande att en ID3 är bättre ur CO2-­synpunkt än en jämförbar fossilbil efter 10.000 mil. Då tar man dock inte in en återvinning av uttjänta batterier i beräkningen, något som Volkswagen tar hjälp av svenska North­volt att utveckla, och som ger elbilen ett bättre utgångsläge.

Lyssnar man på Volkswagens ledning är det bara en väg framåt som gäller, elektrifiering. På mindre än nio år ska man få ut 75 olika elbilsmodeller och tempot är uppskruvat. Medan de första ID3 kommer till svenska kunder under september ska det till exempel inte dröja längre än till nyår innan vi får se suven ID4 på svenska ­vägar.

Priserna på elbilar är fortfarande höga jämfört med motsvarande bensin- eller ­dieselbilar. Men räknar man in lägre driftskostnader och billig hemmaladdning blir kalkylen intressant. Och för tjänstebils­förare är valet enkelt om plånboken får ­styra, förmånsvärdet netto landar på ­dryga tusenlappen i månaden. En nivå som en bensinbil inte kan slå. 

ID3 med det mellanstora batteripaketet kostar 434.900 kronor och 374.900 kronor efter miljöbilsbonusen. I elbilsvärlden är det klart godkänt. Den som väljer det ­största batteriet och en räckvidd på 54 mil får ­betala 471.900 kronor efter avdragen ­bonus. Det är ett rejält påslag, men gör ändå att ID3 i det utförandet saknar konkurrenter i sin prisklass.

Volkswagens första bil på den nya elbilsplattformen MEB är alltså här. Den är inte den roligaste modellen på marknaden, men kommer tack vare bra köregenskaper och rätt pris att bli en storsäljare. När en jätte som Volkswagen på allvar ger sig in på elbilsmarknaden innebär det att ID3 kommer att bli en vanlig syn i trafiken. 

Och vem har sagt att man ­måste vara ­roligast på marknaden? Klassikern Golf lockar inte alla till glädjetjut, men har sålts i över 35 miljoner exemplar.

 


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?