1515
Annons

Volkswagen satsar 750 miljarder på elektrifiering och digital teknik

Volkswagen gör en gigantisk satsning på sin framtid. Den tyska biljätten ska lägga 750 miljarder kronor på elektrifiering och digital teknik de närmsta fem åren. Det meddelade bolaget efter fredagens styrelsemöte. 

Volkswagen investerar 750 miljarder kronor de närmsta fem åren på att omvandla sig till ett digitalt mobilitetsföretag.
Volkswagen investerar 750 miljarder kronor de närmsta fem åren på att omvandla sig till ett digitalt mobilitetsföretag.Foto:Volkswagen

”Omvandlingen av koncernen och dess varumärken och ett strategiskt fokus på kärnområdena inom mobilitet kommer konsekvent att genomföras. Med tanke på de enorma utmaningar vi möter de kommande åren är vår ekonomiska bas mycket solid”, säger Hans Dieter Pötsch, styrelseordförande i Volkswagen-koncernen, i ett pressmeddelande. 

Det kostar att vända om en bjässe som Volkswagen. Under koncernens så kallade Planeringsrunda 69, som sätter ramarna för verksamheten för åren 2021 till 2025, beslutades att öka investeringarna rejält och ta sikte på att bli ett digitalt mobilitetsföretag. 

Sammanlagt 750 miljarder kronor kommer att investeras i elektrifiering, hybrid-drivlinor och digital teknik under de närmaste fem åren.

Av dessa läggs cirka 360 miljarder kronor på elektriska fordon, 110 miljarder på utveckling av hybridfordon av befintliga modeller samt nästan 280 miljarder kronor på investeringar i digitalisering, en dubbling jämfört med förra planeringsrundan.  

”Under de kommande åren kommer det att vara avgörande att vi också når en ledande position inom bilprogramvara för att möta människors behov av individuell, hållbar och fullt uppkopplad mobilitet i framtiden”, säger Pötsch.

Under de kommande tio åren planerar Volkswagen att lansera 70 helelektriska modeller, varav 20 redan är i produktion. Dessutom planeras cirka 60 hybrider innan 2030.

För att finansiera satsningen räknar Volkswagen med en produktivitetsökning på 30 procent, besparingar inom administrationen samt optimering av befintlig produktportfölj, skriver bolaget i pressmeddelandet.

 

 

 

 


Ctek levererar laddplatser till Europas största elbilsgarage i Stockholm

Cecilia Routledge
Cecilia Routledge

Batteriladdarbolaget Ctek ska leverera över 1.000 laddplatser till vad som är tänkt att bli Europas hittills största elbilsgarage, beläget i Stockholm.

Kostnad för laddinfrastrukturen är 24 miljoner kronor enligt kunden Stockholm Parkering.

Garaget, som färdigställs just nu, ligger under den 18.000 kvadratmeter stora Norra Stationsparken i norra delen av Stockholms innerstad och är också självt 18.000 kvadratmeter ”i markplan”, enligt vad en talesperson för Ctek uppger till Di.

Ctek är enda leverantör av laddplatserna till garaget, enligt ett pressmeddelande från laddningsteknikbolaget där inga finansiella detaljer framgår – däremot garagets längd, 550 meter, och antalet våningar: ”som mest tre”. Enligt Stockholm Parkerings pressmeddelande kostar laddinfrastrukturen omkring 24 miljoner kronor, av en total projektkostnad på 789 Mkr. 

”En satsning av denna storlek visar verkligen att Stockholm vill ligga i täten när Europas huvudstäder nu går över till fossilfria transporter. För oss är det också ett kvitto på att vårt fleråriga samarbete med Stockholm Parkering fortsätter att utvecklas. Näringsliv och myndigheter behöver arbeta nära varandra med mobilitetsfrågor om vi ska kunna uppnå våra uppställda klimatmål”, säger Cecilia Routledge, globalt ansvarig för så kallad E-mobility på Ctek i pressmeddelandet.

Projektet uppges vara en del av Stockholms stads arbete med att elektrifiera trafiken och bygga över 100.000 nya laddplatser för elbilar fram till 2030. Parkeringshuset i Hagastaden är Stockholm stads sjunde garage med hundra procent laddstationer.

År 2026 är tanken att Stockholm Parkering ska kunna erbjuda laddmöjlighet i alla sina garage. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?