Volkswagen når miljardförlikning

Volkswagen har ingått förlikning i en grupptalan med kanadensiska ägare till bolagets dieselfordon. Överenskommelsen inkluderar en kompensation på upp till 2,1 miljarder kanadadollar, motsvarande 14,7 miljarder kronor, och möjligheten för bilägarna att sälja tillbaka sina fordon till Volkswagen. Det skriver The Globe and Mail.

Bild:Michel Euler/TT

En utbetalning eller återköp av fordonen kommer däremot inte att inledas förrän delprovinserna Ontario och Quebecs högsta domstolar gett sina slutgiltiga godkännanden till uppgörelsen. Det beräknas ske i mars 2017.

Totalt omfattar förlikningen 105.000 kanadensare som köpt en Volkswagen eller Audi utrustad med en tvålitersmotor mellan 2009-2015. Per person kommer kompensationen att uppgå till mellan 5.100-8.000 dollar. De som önskar att sälja tillbaka sina bilar till den tyska fordonstillverkaren kommer att få en betalning som motsvarar dess initiala anskaffningsvärde.

Volkswagen har på årsbasis sett sin försäljning rasa med 13 procent i Kanada under årets första elva månader. Det går att jämföra med den övergripande bilförsäljningen som under motsvarande period har stigit med 3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?