Annons

Volkswagen gör upp med USA om dieselbilar

Tyska fordonsjätten Volkswagen uppges ha nått en överenskommelse med amerikanska miljömyndigheter där bolaget åläggs att återställa eller köpa tillbaka omkring 80.000 Audi-, Volkswagen och Porsche-bilar med 3-liters dieselmotorer.

Det rapporterar Bloomberg News som citerar anonyma källor med insyn.

Bild:Michel Euler/TT

Volkswagen har tidigare gått med på att betala 16,5 miljarder dollar för att lösa tvister rörande omkring en halv miljon 2-litersdieselar. Bolaget har dock haft svårare att nå en överenskommelse kring bilar med större motorer. Enligt Bloomberg innebär återkallelsen av fordonen med 3-litersdieslar att bolaget slipper en full återköpskampanj och därmed kan spara omkring 4 miljarder dollar.

Volkswagen ser därmed ut att närma sig en lösning på en nyckelfråga i spåren av utsläppsskandalen som rullades upp under hösten 2015. Bolaget har dock flera tvister att handskas med, däribland ett brottmål i USA och ett antal civila mål i olika amerikanska delstater. I Tyskland riskerar bolaget att bli stämda av ett hundratal investerare och även här riskerar bolaget att bli brottmålsanklagat.

Volkswagen-aktien steg på uppgiften.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?